Tuin lenteklaar maken

Tuin lenteklaar maken

Maak je tuin klaar voor een vruchtbaar seizoen met deze checklist!

 

  1. Opruimen
    Alvorens je veranderingen aanbrengt in de tuin, is het belangrijk om eerst wat op te ruimen. Haal oude bladeren van tussen uw potten en planten met ons Wolf Garten harkje en knip verdorde stengels af met bijvoorbeeld onze Gardena snoeischaar, berg dat per ongeluk achtergelaten tuinmateriaal op, verwijder dode plantjes en maak de terras vrij.
  2. Mos en algen verwijderen
    Tijdens de winter kan er mos en groene aanslag ontstaan op natte en schaduwrijke plekken op je terras, patio, boordstenen of paadje in de tuin. Ga aan de slag met onze DCM anti-mos, een fles azijn, groene zeep, een aanslagreiniger of de hogedrukreiniger om de aanslag te verwijderen
  3. Onkruid verwijderen
    De lentezon zorgt ervoor dat onkruid snel kan groeien en sneller zaden of bloemen kan vormen. Het is dus belangrijk om het bij de eerste lentezonnestraaltjes aan te pakken. Er bestaan verschillende manieren om van onkruid af te geraken: een onkruidverdelger gebruiken, onkruid wegbranden met onze Hozelock green power onkruidbrander of onkruid uittrekken met bijvoorbeeld de Wolf Garten onkruidsteker. Gebruik zeker geen azijn of andere keukenmiddeltjes. Die lijken op het eerste zich soms effectiever te werken, maar je kan er veel schade mee veroorzaken.
  4. Snoeien
    Door het wegsnoeien van oude takken of bladeren, zorg je voor een grotere en vollere bloei van de (nieuwe) bloemen en planten. Haal dus op tijd over elkaar groeiende takken weg, knip oude takken af en snoei nooit tijdens vorst. Het is daarnaast ook erg belangrijk om scherp snoeimateriaal te gebruiken, zoals bijvoorbeeld onze Wolf Garten pro takkenzaag of onze Gardena easycut takkenschaar.
  5. Gazon verzorgen
    Al voordat het echt warm wordt – al vanaf een graad of 6 -begint gras al te groeien. Het is dus belangrijk om op tijd te beginnen met het onderhoud van je gazon. Na de eerste maaibeurt, kan je ook gaan bemesten. Gebruik daarvoor onze Famiflora organische meststof. Om de meststof het snelst in je gazon te laten trekken, wacht je best tot net voor een regenbui.
  6. Tuingereedschap onder handen nemen
    Je heb tijdens de winter je tuingereedschap niet gebruikt, waardoor ze een hele tijd verwaarloosd zijn achtergebleven in het tuinhuis of de garage. Sommige machines kunnen wel eens een onderhoud gebruiken en sommige stuks onder je gereedschap zullen wel wat roestvlekken bevatten. Neem ze dus een goed onder handen alvorens ze weer een volledig seizoen paraat moeten zijn.
  7. Vijver schoonmaken
    Ook de vijver heeft wel even je aandacht nodig als je je tuin klaarstoomt voor de lente. Haal vuil uit het water, maak je pomp en de filters schoon en snoei de plantjes aan de rand van de vijver wat bij.
  8. Nagaan of de grond er klaar voor is
    Jij kan dan wel al helemaal klaar zijn voor de lente, maar je grond moet dat ook zijn. Vooraleer je aan de slag gaat, is het daarom belangrijk om je grond even te checken. Dat kan door een handvol aarde op te rapen en er een bolletje van te proberen maken. Indien dat lukt, is de aarde nog te nat. Pas wanneer bij de test de aarde uit elkaar valt in je hand, is de aarde droog genoeg en klaar voor de lente!
  9. Zaai- en plantgoed voorbereiden
    Als je later wil genieten van een bloeiende tuin of een rijkelijke oogst, is het belangrijk om op tijd je voorbereidingen voor je moestuin of bloemenperkjes te doen nu al je zaai- en plantgoed te kopen!
  10. Groen in de tuin
    Breng kleur in je tuin met verse planten. De planten die de winter succesvol hebben doorstaan kunt voorzie je best van een nieuw laagje grond of kan je verpotten naar een grotere pot. De lege bloempotten kunnen weer worden opgevuld met nieuwe planten, bloemen of een boompje.
  11. Gezellige sfeer creëren
    Tot slot kan je je tuinmeubelen van onder het stof halen, een bloembak hier en daar in de tuin plaatsen, je tuinmeubilair van wat leuke accessoires te voorzien of verlichting aan te brengen in de tuin. Maak er iets gezellig van!