SOS bijen
SOS Bijen in nood
Famiflora zet zich in voor het in stand houden van de bijenbevolking en heeft begin mei 6 bijenkasten op het dak van de winkel voorzien.
Bijen zijn noodzakelijk voor de biodiversiteit, maar jammer genoeg zien we jaarlijks hun aantal afnemen.
Zonder de bijtjes is er geen bestuiving mogelijk en dus ook geen bloemetjes, fruit en groenten meer...!
Onze bijenkasten worden met veel passie door een professionele imker onderhouden.
- Een bijenkast telt ongeveer 50.000 bijen. Onze bijenkasten zijn bewoond door de Apis mellifera carnica. De carnica-bij is een opvallend zachtaardige bijensoort en is dan ook de ideale bij om te imkeren. Uiterlijk is de carnica-bij herkenbaar aan haar grijze kleur.
- Bijen zijn per definitie vredelievende beestjes en zijn dus niet agressief. Enkel de bijenvrouwtjes beschikken over een angel, die gebruikt wordt om het nest te verdedigen. Een honingbij kan slechts één keer steken, en sterft dan.(in tegenstelling tot wespen die meerdere malen kunnen steken).
- Een bijenkast brengt ongeveer 15kg honing op. Famiflora trakteert al jaren dagelijks haar werknemers met een vieruurtje. Naast de chocopasta zal de pot Famiflora-honing dus zeker ook een plaatsje vinden !
Op welke manier kan jij de bijtjes in de natuur helpen?
- Leg een bloemborder aan. Kies voor zoveel mogelijk inheemse plantensoorten. Bijen halen hun nectar uit de stampers en meeldraden
- Plant bloembollen in het najaar: vingerhelmbloem, gewone vogelmelk en krokus zijn vroege bloeiers en zijn populair bij bijen en vlinders. Die bloeien van eind februari tot begin april.
- Ook bloemen op een balkon worden graag bezocht door de bijen
- Geef bijen een plaatsje in je moestuin en kijk toe hoe zij jou plantjes bestuiven! Laat minstens één ui of prei doorschieten en tot bloei komen.
- Zorg daarnaast voor wat bosaardbeitjes als bodembedekker onder de aalbessenstruiken of voor een hoekje waarin komkommerkruid gewoon zijn gang kan gaan
- Krokus: voor een goeie start van het seizoen zorgen krokusjes. Wij worden er vrolijk van en ze brengen voedsel voor de eerste bijen die hun neus laten zien
- Campanula: bijna alle varianten van deze makkelijke vaste plant zijn onweerstaanbare planten voor bijen en hommels. Campanula doet het zonder veel verzorging prima in de volle grond, in potten en bakken en in hangmandjes
- Kruiden: in kruidentuintjes gonst het van het leven. Bloeiende salie, tijm, bieslook of marjolein zijn echte bijenlokkers. Plant jouw kruiden in een zonnige hoek van de tuin en geniet van al het leven dat je rond de oren zoemt.
- Buddleja: deze bekende vlinderstruik bloeit met een beetje zorg de hele zomer lang. Zoals de naam aangeeft is de vlinderstruik een echte vlindermagneet. Bijen doen daar niet moeilijk over en schuiven ook lekker aan.
- Phacelia: deze eenjarige groenbemester wordt ook “bijenvoer” genoemd en bloeit met blauwe bloemen.
- Lavendel: Wie kent de geur van lavendel niet... Ook vlinders, bijen en hommels houden van de geur. Lavendel bevat veel nectar en bloeit van juni tot en met augustus
Dit is uiteraard maar een kleine greep uit de vele bijenplanten. Bij Famiflora vind je natuurlijk nog heel wat meer plantensoorten waarop de bijen en vlinders verlekkerd zijn.