Tags:

Plant in de kijker: Sansevieria of Vrouwentongen

De herkenbare Sansevieria of Vrouwentongen is wellicht een van de makkelijkste planten voor je huis. Hij heeft liever te weinig dan te veel water en blijft onverstoord verder groeien. Heb jij ook een Sanseveria in huis? Zo hou je deze fantastische luchtzuiverende plant in topvorm én kan je ‘m zelf vermeerderen.

De overbekende Sansevieria (ook Sanseveria of Vrouwentongen genoemd) sierde vroeger in bijna elke straat wel een vensterbank. Deze oerdegelijke plant heeft sindsdien bij echte plantenliefhebbers nog niets aan populariteit ingeboet. Met z’n puntige bladeren die uit de grond oprijzen is hij een echte karakterkop. En zijn luchtzuiverende eigenschappen maken hem bovendien onmisbaar voor bij je thuis.

Zorgen voor je Sansevieria

Je zal al snel merken dat deze plant weinig eisen stelt aan z’n standplaats: hij doet het bijna overal goed. Let op: Sansevieria is mild giftig voor je huisdier. Zet je plant dus uit de buurt van je hond, kat of ander huisdier.

Water geven aan je Sansevieria is best makkelijk: je plant doet het prima met een gietbeurt elke twee weken in de zomer, elke vier weken in de winter. Zorg ervoor dat de aarde altijd helemaal uitdroogt voor je ‘m weer water geeft. De kans is namelijk groter dat je Sansevieria doodgaat door te veel water, dan door te weinig.

Je Sansevieria iets te lang vergeten water geven? Dat gebeurt! Gelukkig is Vrouwentongen een vergevingsgezinde plant die je nauwelijks zal laten merken dat hij je gietbeurt gemist heeft.

Eerste hulp bij Sansevieria

Ziet je Sansevieria er minder goed uit? Dit is wat je kan doen om ‘m helemaal weer beter te maken:

- zompige bladeren: Zien de bladeren er ongezond uit? Je geeft wellicht te veel water. Laat de aarde helemaal uitdrogen voor je water geeft en geef minder vaak water.

- bladeren zien bleek: mogelijk krijgt je plant niet voldoende licht. Verhuis je plant naar een lichtere plek in huis. Een raam op het westen of zuiden is ideaal.

- bladeren vallen om: bij een gezonde plant staan de bladeren mooi rechtop. Gaan ze hangen, dan geef je mogelijk te veel water. Wacht met gieten tot de aarde helemaal droog aanvoelt rondom je plant.

Pro-tips voor de verzorging van je Vrouwentongen

Wil je net dat extra beetje zorgen voor je plant? Je Sansevieria heeft weinig nodig: geef ‘m twee tot drie keer in de zomer een scheutje plantenvoeding, daar haalt je plant al z’n voedingsstoffen uit. In de zomer mag je jouw plant zelfs naar buiten verhuizen. Wanneer het weer kouder wordt in het najaar, mag hij weer knus naar binnen.

Je plant is wel gevoelig aan wortelrot: dat gebeurt wanneer je lange tijd te veel water geeft, en de wortels al dat vocht niet meer kunnen verwerken. Een tip voor wie graag aan de slag gaat met potgrond: meng gewone potgrond met een mix voor vetplanten of cactus, of voeg zelf perliet toe. De grond rondom je plant zal heel wat luchtiger zijn, en zal makkelijker water loslaten.

Sansevieria vermeerderen

Sansevieria laat zich makkelijk stekken: is je plant wat groter, dan kan je z’n wortelkluit scheuren. Zo maak je van één uit de kluiten gewassen exemplaar al snel twee knappe planten. Heb je meer tijd en een flinke portie geduld? Dan kan je kiezen voor de methode van een bladstek, best in het voorjaar. Snij met een scherp mes een blad van je plant, van top tot bij dichtbij de kluit. Snij het blad in stukken (3 – 10 centimeter) en laat ze enkele dagen uitdrogen. Dan zet je ze met hun onderkant in verse potgrond. Geef regelmatig wat water. Na enkele maanden zie je dat je plant begint met wortels aanmaken: je stek is gelukt en kan uitgroeien tot een nieuwe plant!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

moestuin
Moestuinieren in juli

Hier volgt een flinke dosis inspirerende moestuintips voor de maand juli.

Lees meer...
Mediterrane sferen in je tuin: planten, potten en stylingtips

Zin in zon, zee, zaligheid, maar dan gewoon in je eigen tuin? Met een paar slimme keuzes haal je het ultieme Zuid-Europese gevoel zó naar je achterdeur. 

Lees meer...
kamerplanten
Zomervakantie voor je kamerplanten

Eindelijk, daar is de zomer! Tijd om te genieten van de zomerzon. In de warmste maanden kan je jouw kamerplanten laten meegenieten van een zalige vakantieperiode.

Lees meer...
tuintips
Nu doen: neem zomerstekken

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...