Nu doen: neem zomerstekken

Een leuk klusje om te doen tijdens je vakantie in eigen tuin, al dan niet samen met de (klein)kinderen: zomerstekken nemen! Zo zorg je ervoor dat je genoeg exemplaren van je favoriete planten en struiken voor volgend jaar ‘in huis’ – of liever: in je tuin – hebt. Of gratis cadeautjes of ruilmateriaal voor bevriende tuinliefhebbers. Alles groeit nog volop, zodat je nu ruime keuze en mogelijkheden hebt om gezonde stekken te nemen en ze op te kweken tot mooie planten en struiken.  

Planten en struiken die je nu kunt stekken

 • Kruiden, zoals salie, marjolein, lavendel en rozemarijn
 • Bloeiende vaste planten en struikjes, zoals bergamot (Monarda), heiligenbloem (Santolina), hortensia, muurbloerm (Erysimum), phlox, prachtkaars (Gaura) en schildpadbloem (Penstemon)
 • Vorstgevoelige potplanten, zoals potgeraniums (Pelargonium) en fuchsia's
 • Struiken, zoals kardinaalsmuts (Euonymus), meidoorn, witte kornoelje, Amerikaanse sering (Ceanothus), sneeuwbal (Viburnum) en vlinderstruik (Buddleja)

Neem zomerstekken

Stappenplan voor het nemen van zomerstekken

 1. Zet eerst alles wat je nodig hebt klaar. Stekken drogen snel uit, dus zorg ervoor dat je ze zo snel mogelijk in de vochtige stekgrond of aarde steekt.

 2. Vul potjes of een tray met gaatjes in de bodem met stekgrond of een mengsel van potgrond en scherp zand.

 3. Kies een jonge, gezonde plantstengel zonder bloem(knop). Neem altijd meer stekken dan je nodig denkt te hebben, want er kan er altijd één niet 'aanslaan' (meestal het gevolg van te weinig of te veel water).

 4. Neem een scherpe, schone snoeischaar of een scherp en schoon snoeimesje en knip of snijd een stuk steel van circa 10 centimeter schuin af, vlak onder een blad. NB Bij houtige planten neem je een hielstek. Hoe je dat doet lees je hieronder.

 5. Verwijder de onderste blaadjes, maar laat bovenin minstens twee bladparen zitten.

 6. Doop de onderkant van het stekje in stekpoeder.

 7. Neem een bamboestokje of potlood of gebruik je wijsvinger om plantgaatjes in de aarde te maken. Steek daar de stekjes in en druk de grond voorzichtig aan.

 8. Geef je stekken meteen water.

 9. Zet de stekken de eerste twee weken onder een plastic kapje of zakje op de vensterbank, in de kas of serre. Kies in ieder geval een lichte ruimte, maar zet de stekjes niet in de volle zon. Laat de stekjes om de dag even luchten door het zakje of de kap eraf te halen en geef ze indien nodig water voordat je ze weer afdekt.

 10. Als de stekjes goed zijn aangeslagen en groeien mag het plastic of de kap eraf. Als de wortels onder het potje of de tray uitkomen, kunnen de stekken in een grotere pot met verse potgrond.

 11. Laat de stekken van vorstgevoelige planten, zoals potgeranium en fuchsia, straks in een koele, lichte ruimte overwinteren en plant ze volgend voorjaar in de tuin of in een pot of bak. Winterharde planten kun je dit najaar nog in de volle grond zetten. Of ruilen met iemand, of cadeau doen ;)

Neem zomerstekken

Hielstek

Van houtachtige (half)heesters, zoals lavendel, heiligenbloem, rozemarijn en salie, neem je een 'hielstek'. Je snijdt of knipt de stek niet, maar je scheurt deze voorzichtig met je vingers los van de plant, zodat er nog een stukje van de houtachtige stengel meekomt. Dit ‘hieltje’ zorgt ervoor dat de stek goed zal wortelen. 

Bij ons vind je alle benodigdheden voor het nemen van stekken. Van snoeischaren en stekpoeder tot stekgrond en kweekkasjes. Namens het hele team van ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne: veel stekplezier en -succes!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...
tuintips
Onkruid verwijderen: tips voor een lenteproof tuin

Bij Famiflora houden we van groen, maar houden we onkruid liever buiten de deur. Maar hoe voorkom en bestrijd je dit groene monster? Wij vertellen het je graag!

Lees meer...