Slim bewateren in de zomer: houd je tuin stralend groen!

De zomer is in volle gang, en met de stijgende temperaturen heeft jouw tuin extra zorg nodig om stralend groen en gezond te blijven. Hoe zorg je ervoor dat je geliefde tuinplanten voldoende gehydrateerd blijven, zonder al je kostbare drinkwater te verbruiken? Tuincentrum Familflora in Moeskroen en de Panne deelt graag een aantal slimme bewateringstips met jou. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw tuingoud deze zomer optimaal kunt bewateren...

1. Bewater op het juiste moment van de dag

Een van de belangrijkste tips voor slim bewateren is het kiezen van het juiste moment. Bewater je tuin bij voorkeur 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Op deze momenten is de temperatuur lager en is er minder kans op verdamping, waardoor het water dieper in de grond kan doordringen en de wortels van je planten beter bereikt. Vermijd bewatering midden op de dag, omdat het water dan sneller verdampt door de hitte. Bovendien kunnen (bloem)blaadjes sneller verbranden. Door 's ochtends te bewateren, geef je je planten ook de kans om het water op te nemen voordat de zon op zijn felst is.

Tuinplanten

2. Gebruik de juiste tuintools

Bij Famiflora hebben we een geweldig aanbod aan gieters, tuinslangen, druppelaars en sproeiers van topmerken als Gardena en Hozelock. Deze gereedschappen helpen je om water op een efficiënte manier te gebruiken. Druppel- of irrigatiesystemen zijn bijzonder effectief, omdat ze water direct bij de wortels afgeven en verspilling minimaliseren. Ook sproeiers met een tijdschakelaar zijn een handige oplossing, zodat je niet handmatig hoeft te bewateren en je watergebruik optimaal kunt reguleren. Een slim irrigatiesysteem kan zelfs worden gekoppeld aan je telefoon, waar weersvoorspellingen en je afwezigheid bij worden gehouden. Zo geef je alleen water wanneer dat écht nodig is.

3. Mulch je tuin

Een slimme manier om de vochtigheid van de bodem te behouden, is het aanbrengen van een laag mulch. Mulch, zoals boomschors, cacaodoppen, houtsnippers of andere bodembedekkers, vermindert de verdamping van water. Daarnaast helpt mulch ook om onkruid te onderdrukken en de temperatuur van de bodem te reguleren. Een win-win situatie voor jouw tuin! Zorg ervoor dat de mulchlaag dik genoeg is (ongeveer 5 tot 7 centimeter) om effectief te zijn. Zulke bodembedekkers zorgen er ook voor dat organisch materiaal aan de bodem wordt toegevoegd naarmate het afbreekt, wat de bodemkwaliteit verbetert.

Tip! Je kunt ook kiezen voor bodembedekkende planten, zoals kruipende tijm, zenegroen en maagdenpalm.

Schors en bodemverbeteraars

 

Achtergrond

4. Kies voor planten die tegen droogte kunnen

Bij het aanleggen van je zomertuin is het verstandig om te kiezen voor planten die goed bestand zijn tegen droogte. Denk aan:

 • Vetplanten
 • Lavendel
 • Echinacea
 • Kruiden zoals salie, rozemarijn en tijm

Deze planten hebben minder water nodig en zijn perfect voor warme zomers. En laten we eerlijk zijn: droge zomers zullen vaker en vaker voorkomen... Kom gerust langs in één van onze winkels voor meer advies over de beste planten voor jouw tuin! Daarnaast zijn inheemse planten vaak beter aangepast aan lokale omstandigheden en hebben ze minder water nodig dan exotische soorten.

5. Vang water op!

Regenwater is een geweldige bron voor bewatering en kan je helpen om water te besparen. Installeer een regenton in je tuin om regenwater op te vangen en gebruik dit voor het bewateren van je planten. Zo verminder je je drinkwaterverbruik en geef je je planten tegelijkertijd het beste natuurlijke water. Bij Famiflora hebben we diverse oplossingen voor het opvangen en hergebruiken van regenwater.

Tuingereedschap

6. Controleer je grondsoort

Niet alle grondsoorten houden evenveel water vast. Zandige grond droogt bijvoorbeeld sneller uit dan kleigrond. Het is belangrijk om te weten wat voor type grond je in je tuin hebt, zodat je je bewateringsstrategie hierop kunt aanpassen. Je kunt de grond verbeteren door compost toe te voegen, wat helpt om water beter vast te houden. Compost verbetert niet alleen de waterretentie, maar ook de structuur en vruchtbaarheid van de bodem, wat bijdraagt aan gezondere planten.

7. Pas de watergift aan de weersomstandigheden aan

Houd altijd de weersvoorspellingen in de gaten. Als er regen op komst is, kun je het bewateren een dag overslaan. Tijdens langere droge periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven. Een regenmeter kan je helpen om te bepalen hoeveel water je tuin nodig heeft.

8. Houd je planten in de gaten

Let goed op de signalen van je planten. Slappe bladeren kunnen een teken zijn van watertekort, terwijl vergeelde bladeren kunnen duiden op te veel water. Door je planten regelmatig te inspecteren, kun je snel reageren op hun behoeften en aanpassingen maken in je bewateringsroutine.

Blog: wijs omgaan met water

Shop jouw bewateringsproducten en tuinplanten bij tuincentrum Famiflora

Bij Famiflora staan we klaar om je te helpen met al je tuinvragen. Of je nu op zoek bent naar het beste bewateringssysteem, andere tuingereedschappen of advies over planten, onze experts helpen je graag verder. Kom langs in onze winkels in Moeskroen en de Panne en ontdek ons uitgebreide assortiment tuinslangen, druppelaars en meer van topmerken als Gardena en Hozelock.

Met deze slimme bewateringstips zorg je ervoor dat je tuin er deze zomer stralend uitziet, zonder onnodig water te verspillen. We hopen je snel te zien bij Famiflora en wensen je een prachtige, groene zomer toe!

Word fan!

Achtergrond

Openingsuren de Panne

 • Maandag
  09:00 - 18:30
 • Dinsdag
  09:00 - 18:30
 • Woensdag
  09:00 - 18:30
 • Donderdag
  09:00 - 18:30
 • Vrijdag
  09:00 - 18:30
 • Zaterdag
  09:00 - 18:30
 • Zondag
  09:00 - 18:30

*De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd

Aangepaste openingsuren

 • Open op de Nationale Feestdag
  21 juli
  09:00 - 18:30
 • Open op OLV Hemelvaart
  15 augustus
  09:00 - 18:30
Toon alle openingstijden

Openingsuren Moeskroen

 • Maandag
  09:00 - 19:00
 • Dinsdag
  09:00 - 19:00
 • Woensdag
  09:00 - 19:00
 • Donderdag
  09:00 - 19:00
 • Vrijdag
  09:00 - 19:30
 • Zaterdag
  09:00 - 19:30
 • Zondag
  09:00 - 19:30

*De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd

Aangepaste openingsuren

 • Open op de Nationale Feestdag
  21 juli
  09:00 - 19:30
 • Open op OLV Hemelvaart
  15 augustus
  09:00 - 19:30
Toon alle openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
Muggen verjagen: geniet ongestoord van je zomer!

De zomer is een tijd van genieten in de tuin, lange avonden buiten zitten en heerlijke barbecuefeestjes. Maar niets kan die momenten meer verstoren dan vervelende muggen. Gelukkig zijn er tal van natuurlijke en effectieve manieren om deze kleine plaaggeesten op afstand te houden.

Lees meer...
tuintips
Nu doen: neem zomerstekken

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...
Geef jouw kamerplanten de beste behandeling

Een spabehandeling voor je planten? Soms is het tijd om je groene vrienden eens goed in de watten te leggen. Met deze gids voor super-de-luxe plantenverzorging ga je meteen aan de slag. Plantenvoeding, sproeiers en plantendouches kennen voortaan geen geheimen meer voor jou.

Lees meer...
tuinplanten
Ga voor een Mediterrane tuin, balkon of dakterras!

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...