Tips & tricks voor het snoeien van een haag

Een groene tuinafscheiding is een prachtige aanvulling op elke tuin! Een haag biedt niet alleen privacy en bescherming tegen de wind, maar is ook gewoon een hele mooie en inspirerende blikvanger. Of je nu kiest voor een strakke, formele haag die het hele jaar door groen blijft of een meer natuurlijke, weelderige heg die zijn bladeren verliest, het onderhouden van deze groene omheiningen vereist de juiste aanpak. Bij Famiflora helpen we je graag op weg met tips en tools van topmerken zoals WOLF-Garten, Polet, Fiskars en Gardena. Lees verder om te ontdekken hoe je met behulp van deze snoei- en heggenschaar jouw haagplanten gezond en mooi houdt.

De voordelen van een haag

Ben je de eigenaar van een tuin die omringd is door groen? Geweldig! Er zijn immers tal van redenen te bedenken waarom zo'n groene afsluiting een behoorlijk pluspunt is. 

  • Allereerst biedt een haag privacy, waardoor je een gevoel van geborgenheid en rust creëert in je eigen buitenruimte. Het vormt een natuurlijke barrière tegen nieuwsgierige blikken en maakt van je tuin een intieme plek waar je ongestoord kunt ontspannen.
  • Daarnaast heeft een haag ook praktische voordelen. Het fungeert als schaduwmaker en windbreker, waardoor je tuin beter beschermd is tegen hitte en harde windstoten. Dit kan vooral fijn zijn voor de planten en bloemen in je tuin, die zo minder snel beschadigd raken.
  • Bovendien draagt een haag bij aan de biodiversiteit door een schuilplaats en voedselbron te bieden voor vogels en insecten.
  • Esthetisch gezien kan een haag je tuin structuur geven en verschillende delen van je buitenruimte afbakenen. Ook kan een haag wat minder mooie structuren in je tuin verbergen.

Of je nu een formele Engelse tuin wilt creëren met strak gesnoeide buxushagen of een weelderige, natuurlijke uitstraling wilt bereiken met bloeiende heesters, een haag biedt talloze mogelijkheden om je tuin vorm te geven.

Tuinplanten

Het belang van regelmatig snoeien

Regelmatig snoeien stimuleert nieuwe groei, voorkomt dat je haag te breed of te hoog wordt en helpt ziektes en plagen te bestrijden. Juni is een uitstekende maand om je haag een flinke snoeibeurt te geven, net voordat de zomer in volle gang is. Door in juni te snoeien, geef je de haag de kans om snel te herstellen en nieuwe, gezonde groei te ontwikkelen voordat de intensieve zomerhitte toeslaat. Veel bladhoudende en -verliezende hagen hebben hun eerste groeispurt van het jaar in de lente gehad en beginnen in juni aan een tweede groeifase. Door juist in deze periode te snoeien, voorkom je dat de haag te breed of te hoog wordt. Dit helpt om de haag in een strakke, nette vorm te houden zonder dat je veel van de nieuwe scheuten verliest die later in het seizoen essentieel zijn voor de dichte, weelderige uitstraling.

Hoe snoei ik... Bladhoudende hagen?

Het is echter belangrijk om te weten welke haag je hebt, want verschillende soorten vereisen verschillende snoeitechnieken. Bladhoudende hagen, zoals buxus, liguster en taxus, behouden hun bladeren het hele jaar door. Deze hagen snoei je bij voorkeur twee keer per jaar: een keer in juni en een keer in september. Het snoeien in juni zorgt ervoor dat de haag er de hele zomer strak en verzorgd uitziet. Bij het snoeien is het belangrijk om te beginnen met de zijkanten en vervolgens de bovenkant. Zorg ervoor dat je de haag iets taps toelopend snoeit, zodat de basis breder is dan de top. Dit zorgt ervoor dat alle delen van de haag voldoende licht krijgen.

Haagplanten

 

Achtergrond

Hoe snoei ik... Bladverliezende hagen?

Bladverliezende hagen, zoals de beukenhaag en haagbeuk, verliezen hun bladeren in de herfst. Deze hagen snoei je bij voorkeur eenmaal per jaar, in juni. Dit is het moment waarop de nieuwe scheuten voldoende zijn uitgelopen, maar nog niet volledig uitgehard. Bij het snoeien van bladverliezende hagen is het belangrijk om dode en zieke takken te verwijderen om de haag gezond te houden. Ook hier geldt dat je het beste van onder naar boven kunt werken en de haag iets taps toelopend kunt snoeien. Gebruik een snoeischaar voor dunne takken en een heggenschaar voor dikkere takken. Voor een preciezere afwerking kun je eventueel een handschaar gebruiken om oneffenheden glad te maken. Controleer regelmatig het werk vanaf een afstand om ervoor te zorgen dat de haag symmetrisch blijft.

Hoe snoei ik... Bloeiende hagen?

Bloeiende hagen, zoals Forsythia, Toscaanse Jasmijn en de meidoornhaag, vragen om een andere benadering. Deze hagen snoei je meestal na de bloei, om te voorkomen dat je de bloesems verwijdert voordat ze überhaupt kunnen bloeien. Voor sommige bloeiende hagen is juni echter wel een goede tijd voor een lichte snoei om de vorm te behouden en nieuwe groei te stimuleren.

Tuingereedschap

Essentiële snoeitools van WOLF-Garten, Polet en meer...

Voor een succesvolle snoeibeurt heb je de juiste gereedschappen nodig. Bij Famiflora vind je een uitgebreid assortiment aan hoogwaardige snoeitools van topmerken als WOLF-Garten, Polet, Fiskars, Gardena en ons eigen huismerk Famiflora. Het snoeien van een haag kan een uitdagende klus zijn, maar met de juiste technieken wordt het een stuk eenvoudiger. Hier zijn enkele tips:

  1. Zorg ervoor dat je snoeigereedschap schoon en scherp is voordat je begint. Dit voorkomt de verspreiding van ziektes en zorgt voor een nette, scherpe snede die beter geneest. 
  2. Begin altijd met het snoeien van de zijkanten van de haag en werk van onder naar boven. Dit voorkomt dat afknipsels op de reeds gesnoeide delen vallen en zorgt voor een gelijkmatige snoei. Eindig bovenin om de haag een strakke afwerking te geven.
  3. Voor hoge hagen is het handig om een snoeigereedschap met lange handvatten te gebruiken. Dit geeft je meer bereik en controle, waardoor je nauwkeuriger kunt snoeien zonder een ladder te hoeven gebruiken.
  4. Snoei in een lichte taps toelopende vorm, waarbij de basis breder is dan de top. Dit zorgt ervoor dat alle delen van de haag voldoende licht krijgen. Een taps toelopende vorm voorkomt ook dat de onderkant kaal wordt.
  5. Let tijdens het snoeien goed op dode, beschadigde of zieke takken en verwijder deze meteen. Dit voorkomt de verspreiding van ziektes en stimuleert de groei van gezonde, nieuwe scheuten.

Bij bloeiende hagen moet je extra voorzichtig zijn om niet te veel nieuwe scheuten te verwijderen, omdat dit de bloei kan beïnvloeden. Snoei deze hagen na de bloei om ervoor te zorgen dat je volgend jaar weer kunt genieten van een overvloed aan bloemen.

Shop jouw haagplanten én snoeigereedschap bij tuincentrum Famiflora

Het onderhouden van een haag kan een uitdaging zijn, maar met de juiste tips en tools wordt het een stuk eenvoudiger en plezieriger. Bij Famiflora vind je alles wat je nodig hebt om je haag gezond en mooi te houden, van hoogwaardige snoeigereedschappen tot deskundig advies. Kom langs in onze winkels in de Panne en Moeskroen voor persoonlijk advies en een uitgebreid assortiment aan tuinproducten. Of je nu een beginnende tuinfanaat bent of een ervaren groenliefhebber, wij helpen je graag op weg naar een prachtige, goed onderhouden haag. Veel snoeiplezier!

Word fan!

Achtergrond

Openingsuren de Panne

  • Maandag
    09:00 - 18:30
  • Dinsdag
    09:00 - 18:30
  • Woensdag
    09:00 - 18:30
  • Donderdag
    09:00 - 18:30
  • Vrijdag
    09:00 - 18:30
  • Zaterdag
    09:00 - 18:30
  • Zondag
    09:00 - 18:30

*De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd

Aangepaste openingsuren

  • Open op OLV Hemelvaart
    15 augustus
    09:00 - 18:30
Toon alle openingstijden

Openingsuren Moeskroen

  • Maandag
    09:00 - 19:00
  • Dinsdag
    09:00 - 19:00
  • Woensdag
    09:00 - 19:00
  • Donderdag
    09:00 - 19:00
  • Vrijdag
    09:00 - 19:30
  • Zaterdag
    09:00 - 19:30
  • Zondag
    09:00 - 19:30

*De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd

Aangepaste openingsuren

  • Open op OLV Hemelvaart
    15 augustus
    09:00 - 19:30
Toon alle openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
De schoonheid van de schaduwrijke tuin: ideeën en inspiratie

Of je nu een natuurlijk schaduwrijke plek hebt of er een wilt creëren, wij hebben tal van ideeën om je te helpen een betoverende buitenruimte te creëren waar je graag tijd doorbrengt. Lees verder en laat je inspireren door tuincentrum Famiflora!

Lees meer...
moestuin
Kruiden(ijs)thee uit eigen tuin

Wat is er nu lekkerder dan een verfrissende of verkwikkende (ijs)thee, op een mooie, zomerse dag?

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in juli

Hier volgt een flinke dosis inspirerende moestuintips voor de maand juli.

Lees meer...
tuintips
Muggen verjagen: geniet ongestoord van je zomer!

De zomer is een tijd van genieten in de tuin, lange avonden buiten zitten en heerlijke barbecuefeestjes. Maar niets kan die momenten meer verstoren dan vervelende muggen. Gelukkig zijn er tal van natuurlijke en effectieve manieren om deze kleine plaaggeesten op afstand te houden.

Lees meer...