Vijveronderhoud: dit zijn de do's & dont's!

De zon begint steeds meer te stralen, de bloemen bloeien en de vogels zingen hun mooiste lied: het is lente! En wat is er nu heerlijker dan deze prachtige tijd door te brengen bij je eigen stukje natuur - jouw vijver? Bij Famiflora, de ultieme bestemming voor tuinliefhebbers in Moeskroen en de Panne, begrijpen we de magie van een vijver als geen ander. Het is niet alleen een oase van rust en schoonheid, maar het biedt ook een thuis voor kleurrijke vissen, sierlijke waterplanten en fascinerende waterdieren. Terwijl de lente in volle gang is en de maand mei is gearriveerd, is het het perfecte moment om je vijver in topconditie te brengen! Hoe je dat doet? Duik met ons in de wereld van vijveronderhoud en ontdek hoe je jouw vijver klaar maakt voor het komende seizoen...

Do: Start met een grondige reiniging

Het eerste wat je wilt doen bij het voorjaarsonderhoud van je vijver is een grondige reiniging. Verwijder al het dode materiaal dat zich heeft opgehoopt tijdens de winter, zoals bladeren, takken en ander afval. Ook is het belangrijk om alg weg te halen. Gebruik een net om deze te verwijderen en zorg ervoor dat je de bodem van de vijver voorzichtig schoonmaakt. Dit helpt om overtollige voedingsstoffen te verwijderen en voorkomt problemen zoals algengroei. Vervolgens dien je jouw vijverfilter schoon te maken. Controleer de sponzen en ander filtermateriaal en vervang ze indien nodig.

Don't: Vergeet niet om voorzichtig te zijn

Hoewel het belangrijk is om grondig te reinigen, is het ook essentieel om voorzichtig te zijn, vooral als er vijvervissen aanwezig zijn. Zorg ervoor dat je geen vissen in de weg zit tijdens het reinigingsproces en vermijd het gebruik van scherpe gereedschappen die de eventuele vijverfolie kunnen doorboren. Neem de tijd en werk rustig om ervoor te zorgen dat zowel de vijver als de vissen ongedeerd blijven.

Tip! Wist je dat er ook zoiets bestaat als een vijverstofzuiger? Dit is een beter alternatief om troebel water te voorkomen en de vissen minder te hinderen.

Tuintips: vijveraanleg

Do: Controleer de waterkwaliteit

Een van de belangrijkste aspecten van vijveronderhoud is het handhaven van een goede waterkwaliteit. Gebruik testkits om de pH, ammoniak, nitriet en nitraatniveaus in je vijver te controleren. Idealiter moet de pH-waarde tussen 6,5 en 8 liggen, en de niveaus van ammoniak en nitriet moeten nul zijn. Als je afwijkingen opmerkt, neem dan de nodige maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren, zoals het toevoegen van waterbehandelingsproducten of het verhogen van de beluchting.

Don't: Overvoer je vissen

Het kan verleidelijk zijn om je vijvervissen te veel te voeren, vooral na de lange wintermaanden. Echter, overvoeren kan leiden tot een overschot aan voedingsstoffen in het water, wat op zijn beurt kan leiden tot algengroei en watervervuiling. Voer je vissen spaarzaam en alleen wat ze binnen enkele minuten op kunnen eten. Er zijn verschillende soorten vijvervissen die geschikt zijn voor verschillende vijveromgevingen en -groottes. Hier zijn enkele populaire opties:

 1. Goudvissen zijn waarschijnlijk de meest bekende en populaire vijvervissen.
 2. Koi vissen staan bekend om hun indrukwekkende kleurpatronen. 
 3. Goudelritsen zijn klein en hebben graag veel waterplanten om zich heen.
 4. Windes zijn slanke en elegante vissen.
 5. Goudzeelt zijn rustige vijvervissen die houden van vijvers met veel groen.

Achtergrond

Do: Voeg nieuwe waterplanten toe

Het toevoegen van nieuwe waterplanten aan je vijver is niet alleen een plezier voor het oog, maar het draagt ook bij aan het creëren van een gezond en evenwichtig ecosysteem.

 1. Esthetische waarde: Waterplanten voegen schoonheid en leven toe aan je vijver. Van kleurrijke bloemen tot weelderige groene bladeren, ze voegen een visueel aantrekkelijk element toe aan je buitenruimte.
 2. Natuurlijk evenwicht: Waterplanten spelen een cruciale rol bij het handhaven van een gezond ecosysteem in je vijver. Ze absorberen voedingsstoffen zoals nitraten en fosfaten, die anders algengroei kunnen veroorzaken. Door het evenwicht in voedingsstoffen te behouden, helpen waterplanten om de waterkwaliteit te verbeteren en helderheid te behouden.
 3. Habitat voor dieren: Waterplanten bieden een thuis en voedselbron voor verschillende waterdieren, zoals libellenlarven, kikkers, en kleine vissen. Door een gevarieerde mix van planten toe te voegen, creëer je een diverse habitat die verschillende soorten dieren aantrekt en ondersteunt.
 4. Zuurstofproductie: Zuurstofplanten, zoals waterpest en waterlelies, produceren zuurstof als bijproduct van fotosynthese. Dit verhoogt het zuurstofgehalte in het water, wat essentieel is voor de gezondheid van vissen en andere waterorganismen.

Kom langs en ontdek hoe je jouw vijver kunt transformeren met onze prachtige selectie waterplanten!

Don't: Verwaarloos regelmatig onderhoud

Vijveronderhoud is een doorlopend proces dat regelmatige aandacht vereist. Verwaarloos het niet nadat je de voorjaarsschoonmaak hebt voltooid. Blijf de waterkwaliteit controleren, verwijder regelmatig overtollig plantmateriaal en houd een oogje in het zeil voor eventuele tekenen van problemen zoals ziektes bij vijvervissen of overmatige algengroei. Door consistent te zijn in je onderhoudsroutine, kun je problemen voorkomen voordat ze ernstig worden.

Tuintips: pompen & filters voor je vijver

Do: Investeer in kwalitatieve vijverproducten

Bij Famiflora begrijpen we het belang van hoogwaardige vijverproducten voor het behoud van een gezonde en levendige vijver. Daarom bieden we een breed scala aan producten, variërend van waterbehandelingsmiddelen en vijverfilters tot vissenvoer en decoratieve elementen. Investeer in producten die specifiek zijn ontworpen voor vijvers om optimale resultaten te behalen.

Dit is waarom jouw tuin een vijver verdient:

Het aanleggen van een vijver brengt tal van voordelen met zich mee: 

 1. Een vijver voegt charme toe aan jouw buitenruimte. Het glinsterende wateroppervlak, de weelderige waterplanten en de aanwezigheid van vijvervissen creëren een rustgevende sfeer.
 2. Een vijver biedt een thuis voor een verscheidenheid aan planten, vissen, insecten en andere waterdieren. Hierdoor wordt de biodiversiteit in jouw tuin vergroot en wordt een gezond ecosysteem gestimuleerd.
 3. Een vijver creëert een ontspannen en rustige omgeving waarin je kunt genieten van de natuurlijke geluiden en activiteiten om je heen.
 4. Een vijver kan helpen om de omgevingstemperatuur in jouw tuin te verlagen, vooral tijdens warme zomerdagen.
 5. Een vijver biedt een uitstekende educatieve kans, vooral voor kinderen.

Blog: leg een vijvertje aan

Shop alles voor jouw waterpartij bij tuincentrum Famiflora

Bij Famiflora zijn we gepassioneerd door tuinen en vijvers, en we staan klaar om je te helpen bij al je vijverbehoeften. Of je nu op zoek bent naar advies, hoogwaardige producten of inspiratie, wij zijn er voor je! Bezoek onze winkels in Moeskroen en de Panne en ontdek ons uitgebreide assortiment aan vijverproducten, inclusief vijvervissen, waterplanten, filters, pompen en nog veel meer. Samen creëren we de vijver van je dromen!

Word fan!

Achtergrond

Openingsuren de Panne

 • Maandag
  09:00 - 18:30
 • Dinsdag
  09:00 - 18:30
 • Woensdag
  09:00 - 18:30
 • Donderdag
  09:00 - 18:30
 • Vrijdag
  09:00 - 18:30
 • Zaterdag
  09:00 - 18:30
 • Zondag
  09:00 - 18:30

De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd.

Aangepaste openingsuren

 • Open op de Nationale Feestdag
  21 juli
  09:00 - 18:30
 • Open op OLV Hemelvaart
  15 augustus
  09:00 - 18:30
Toon alle openingstijden

Openingsuren Moeskroen

 • Maandag
  08:00 - 19:00
 • Dinsdag
  08:00 - 19:00
 • Woensdag
  08:00 - 19:00
 • Donderdag
  08:00 - 19:00
 • Vrijdag
  08:00 - 19:30
 • Zaterdag
  08:00 - 19:30
 • Zondag
  08:00 - 19:30

Vanaf 30 maart t.e.m. 2 juni 2024 open vanaf 8u!

Aangepaste openingsuren

 • Open op de Nationale Feestdag
  21 juli
  09:00 - 19:30
 • Open op OLV Hemelvaart
  15 augustus
  09:00 - 19:30
Toon alle openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
tuinplanten
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
tuinplanten
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...