Tags:

Tuinieren met kinderen: ontdek de lentetuin!

Welkom in de wondere wereld van tuinieren met kinderen! Bij Famiflora zijn we gepassioneerd door groen en willen we graag onze liefde voor tuinieren delen, vooral met de jongere generatie. Tuinieren met kinderen is een geweldige manier om samen quality time door te brengen, terwijl je hen tegelijkertijd leert over de magie van de natuur en het belang van duurzaamheid. Dus trek je tuinlaarzen aan, pak de harkjes en schepjes, en laten we samen op avontuur gaan in de lentetuin! Geloof ons: de kids zullen het tuinieren absoluut in hun groene hart sluiten.

Waarom kinderen inspireren?

Tuinieren met kinderen is niet alleen leuk, maar het heeft ook tal van educatieve voordelen. Het stelt kinderen in staat om op een interactieve manier te leren over planten, dieren, seizoenen en het milieu. Door betrokken te zijn bij het planten, verzorgen en oogsten van groenten, kruiden en bloemen, leren kinderen waar ons voedsel vandaan komt en ontwikkelen ze een waardering voor de natuur. Bovendien stimuleert het de zintuigen en motorische vaardigheden. Kinderen kunnen experimenteren met het voelen van verschillende texturen, het ruiken van verschillende geuren en het proeven van zelfgekweekte groenten en kruiden. Het graven, planten, water geven en wieden bevordert ook de fijne motoriek en coördinatie.

Het belangrijkste? Dat is misschien wel dat tuinieren met kinderen een gevoel van verbondenheid met de natuur creëert. Het geeft kinderen de kans om te ervaren hoe het is om voor iets te zorgen en te zien hoe planten groeien en bloeien onder hun zorg. Dit kan een diepe waardering en respect voor de natuur bevorderen die hen hun hele leven bij zal blijven.

Ons aanbod tuingereedschap

6 Tips voor tuinieren met kinderen

Eerlijk is eerlijk: in de wereld van vandaag vinden veel kinderen hun iPad, telefoon of Playstation veel interessanter dan buitenspelen. Enorm zonde natuurlijk! Laten we samen het tij keren en de natuur weer aantrekkelijk maken voor de jongste generatie. Wij geven je graag een aantal tips:

 1. Kies planten die gemakkelijk te verzorgen zijn en snel resultaat opleveren, zoals zonnebloemen, radijsjes, cherrytomaten, munt en basilicum. Deze planten groeien snel en bieden instant voldoening voor kinderen.
 2. Geef je kinderen een eigen stukje tuin of zelfgekozen bloempot waar ze verantwoordelijk voor zijn. Dit stimuleert hun betrokkenheid.
 3. Maak tuinieren leuk en interactief door spelletjes te spelen, zoals het zoeken naar wormen, het identificeren van insecten of het organiseren van een wedstrijdje wie de grootste zonnebloem kan laten groeien.
 4. Moedig ze aan om elke dag naar hun planten te kijken en hen te helpen begrijpen dat groeien tijd kost.
 5. Gebruik tuinieren als een leermoment om te praten over onderwerpen als de levenscyclus van planten, de rol van bijen en vlinders bij bestuiving, en het belang van water geven en zonlicht voor plantengroei.
 6. Beloon de inspanningen van je kinderen door samen te genieten van de oogst. Maak bijvoorbeeld een salade met zelfgekweekte groenten of pluk samen een boeket bloemen voor in huis.

Bij Famiflora vind je allerlei tuintools die je helpen op deze missie. Zo hebben we speciaal kindergereedschap dat er ontzettend gezellig uitziet. Ook hebben we vrolijke tuinstekers en zelfs Disney tuinbeelden die de tuin nóg aantrekkelijker maken. Kom langs in de Panne of Moeskroen!

Achtergrond

Samen op ontdekkingstocht in de lentetuin

De lente markeert het begin van een nieuw seizoen, waarin de natuur ontwaakt uit haar winterse sluimer. Het is een tijd van groei, fleurrijke bloei en hernieuwde energie, waardoor het een ideaal moment is om samen met kinderen de tuin in te duiken en te starten met nieuwe projecten. Net als papa en mama vinden kinderen het ook veel fijner om te tuinieren onder een heerlijk lentezonnetje! Het milde weer en de toenemende daglichturen bieden optimale omstandigheden voor de groei van planten én hebben een positief effect op ieders gemoedstoestand. Waar wacht je nog op?

Klein balkon of compacte tuin? Geen probleem!

Tuinieren met kinderen is niet alleen een activiteit, het is een avontuur dat hen de wonderen van de natuur laat ontdekken. Het is een kans om samen herinneringen te creëren, te leren en te groeien, terwijl je geniet van de eenvoudige geneugten van het buitenleven. Of je nu een grote tuin hebt of slechts een klein balkon, tuinieren met kinderen is voor iedereen mogelijk. Zelfs als je beperkte ruimte hebt, kun je nog steeds een mini-tuin creëren met potten, bakken en verticale tuinen. Zelfs binnenshuis kan je kinderen over de natuur leren, bijvoorbeeld met kamerplanten of het voorzaaien in de vensterbank. Het belangrijkste is om creatief te zijn en te genieten van de tijd die je samen doorbrengt in de buitenlucht.

Blog: tips voor een kindvriendelijke tuin

Een groene toekomst

Door kinderen nu al te betrekken bij tuinieren, helpen we hen niet alleen om een liefde voor de natuur te ontwikkelen, maar ook om belangrijke vaardigheden te cultiveren die hen zullen helpen in de toekomst. We leren hen verantwoordelijkheid, doorzettingsvermogen, geduld en respect voor de natuurlijke wereld om hen heen. Op deze manier dragen we bij aan het creëren van een generatie die zich bewust is van de waarde van onze planeet en bereid is om deze te beschermen en te koesteren voor toekomstige generaties.

Tip! Bij Famiflora vind je een uitgebreide speelgoedafdeling! We hebben een ruime selectie aan speelgoed voor kinderen van alle leeftijden, van buitenspeelgoed tot knutselsets. We kijken uit naar een zonovergoten voorjaar waarbij de kinderen heerlijk in de tuin kunnen spelen en ontdekken.

Kindvriendelijk tuinieren doe je samen met Famiflora!

Klaar om de magie van tuinieren met kinderen te ervaren? Kom langs bij Famiflora en laat je inspireren door ons uitgebreide assortiment aan kindvriendelijke tuinproducten en accessoires. Of je nu op zoek bent naar kindergereedschap, vrolijke plantenbakken of decoratieve elementen, we hebben alles wat je nodig hebt om samen met je kinderen een prachtige tuin te creëren. De medewerkers van Famiflora Moeskroen en de Panne vertellen je er graag meer over. Laten we samen op avontuur gaan in de natuur!

Word fan!

Achtergrond

Openingsuren de Panne

 • Maandag
  09:00 - 18:30
 • Dinsdag
  09:00 - 18:30
 • Woensdag
  09:00 - 18:30
 • Donderdag
  09:00 - 18:30
 • Vrijdag
  09:00 - 18:30
 • Zaterdag
  09:00 - 18:30
 • Zondag
  09:00 - 18:30

*De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd

Aangepaste openingsuren

 • Open op de Nationale Feestdag
  21 juli
  09:00 - 18:30
 • Open op OLV Hemelvaart
  15 augustus
  09:00 - 18:30
Toon alle openingstijden

Openingsuren Moeskroen

 • Maandag
  08:00 - 19:00
 • Dinsdag
  08:00 - 19:00
 • Woensdag
  08:00 - 19:00
 • Donderdag
  08:00 - 19:00
 • Vrijdag
  08:00 - 19:30
 • Zaterdag
  08:00 - 19:30
 • Zondag
  08:00 - 19:30

*De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd

Aangepaste openingsuren

 • Open op de Nationale Feestdag
  21 juli
  09:00 - 19:30
 • Open op OLV Hemelvaart
  15 augustus
  09:00 - 19:30
Toon alle openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Planten die goed tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zongedroogde omstandigheden kunnen!

Lees meer...
tuinplanten
Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...