Een lenteproof tuin: snoeien in maart

Ga de lente tegemoet met een tuin die klaar is om volop te groeien en bloeien! Snoeien is een onmisbare stap voor het optimaal voorbereiden van je tuin op het komende groeiseizoen. Het is niet zomaar een tuinklus; het is een investering in

 • de gezondheid
 • vitaliteit
 • en esthetiek van je groen. 

In de wereld van tuinieren is maart de maand waarin de natuur ontwaakt, en met de juiste kennis en technieken ben jij klaar om je tuin te transformeren tot een bloeiend paradijs. Ontdek samen met ons waarom, hoe en welke groene schatten het meest profiteren van deze liefdevolle voorjaarssnoei.

Waarom snoeien in maart belangrijk is

Snoeien in maart is een verkwikkende oppepper voor je tuin na de winter. Deze essentiële handeling is als een verjongingskuur die de tuin nieuw leven inblaast.

 • Door dode, beschadigde of zieke takken zorgvuldig te verwijderen, geef je je tuin letterlijk ruimte om te ademen. Het is een actieve stimulans voor de natuurlijke processen in je tuin.
 • Het bevordert de groei van nieuwe scheuten, die zich ontpoppen tot levendige, groene uitlopers. Deze nieuwe groei is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar draagt ook bij aan de algehele gezondheid en vitaliteit van je tuin.
 • Een bijkomend voordeel van snoeien in maart is de preventie van problemen zoals schimmelgroei en plagen. Het verwijderen van potentieel aangetaste delen minimaliseert de kans op verspreiding van ziekten, terwijl de verbeterde luchtcirculatie en blootstelling aan zonlicht gunstig zijn voor het voorkomen van vochtgerelateerde problemen.

Ons tuingereedschap

Tips voor een geslaagde snoeibeurt

Bij het uitvoeren van een snoeibeurt is het gebruik van het juiste gereedschap van cruciaal belang. Zorg altijd voor schone en scherpe snoei- en takkenscharen. Deze zorgen voor schone, gladde snedes, wat de sleutel is tot een succesvol herstel van de planten na de snoeibeurt. We hebben echter meer snoeitips voor het vroege voorjaar:

 • Het eerste belangrijke aspect van een geslaagde snoeibeurt is dus het verwijderen van dode of beschadigde takken. Door deze takken te elimineren, voorkom je verdere verspreiding van eventuele ziekten en geef je gezonde delen van de plant de kans om te gedijen.
 • Een vervolgstap is het schuin afknippen van takken, net boven een knop. Deze techniek stimuleert een gezonde groei vanuit de knop, en de schuine snede helpt voorkomen dat regenwater op de snede blijft liggen, wat de kans op ziekten verkleint.
 • Bovendien is het belangrijk om tijdens het snoeien aandacht te besteden aan de timing. De weersomstandigheden en de gezondheid van de plant spelen een rol. Kies voor een droge dag om de verspreiding van ziekten te minimaliseren en zorg ervoor dat de plant in goede conditie is voordat je begint met snoeien.

Door deze tips en technieken te volgen, ben je goed op weg naar een succesvolle snoeibeurt in maart.

Meer tips: snoeien in maart


 

Achtergrond

Een rooskleurig resultaat

Rozenstruiken zijn gebaat bij een vroege snoei in maart. Knip de takken tot ongeveer de helft van hun hoogte, verwijder zwakke of dode takken en snoei naar buiten gerichte knoppen om een open vorm te behouden. Dit bevordert een gezonde luchtcirculatie en voorkomt schimmelziekten, resulterend in weelderige rozenbloei.

Fruitbomen klaarstomen voor de oogst

Fruitbomen verdienen extra aandacht in maart. Verwijder zieke, dode of kruisende takken om een open kroonstructuur te behouden. Dit stimuleert zonlicht en luchtcirculatie, wat cruciaal is voor de vruchtvorming. Voor appel- en perenbomen is een vroege snoei van essentieel belang om een overvloedige oogst te garanderen.

Voorjaarsverjonging voor heesters

Heesters kunnen wel wat voorjaarsverjonging gebruiken. Snoei oudere, houtige takken tot aan de basis om nieuwe groei te stimuleren. Vermijd overmatig snoeien van jonge scheuten om de vorming van een gezonde struik te bevorderen. Een goed uitgevoerde snoeibeurt zorgt voor een compacte uitstraling.

Tip! Voor bloeiende heesters en struiken, zoals seringen, wacht met snoeien tot na de bloei. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk bloemenknoppen verwijdert.

Ontdek ook onze meststoffen

Vaste planten in vorm

Vaste planten vormen de hoekstenen van menige tuin. In maart komen vele van deze planten uit hun winterslaap en zijn ze klaar voor een verjongende voorjaarskuur. Het snoeien van vaste planten in deze fase is als het voorbereiden van een spectaculaire show van kleur en geur. Een delicate balans moet worden bewaard tijdens het snoeien van vaste planten. Terwijl het essentieel is om de dode delen te verwijderen, moet je voorzichtig zijn om nieuwe groei niet te snoeien. Het vermijden van het knippen van de opkomende scheuten geeft de planten de ruimte om te ademen.

Tip! Let bij het snoeien van vaste planten ook op de groeipatronen van de planten. Lavendel, bijvoorbeeld, kan profiteren van een lichte vormsnoei om een compacte groei te bevorderen. Salie daarentegen gedijt goed met een meer terughoudende aanpak, waarbij de nadruk ligt op het verwijderen van de verouderde delen.

Let op de weersomstandigheden!

Voordat je de snoeischaar ter hand neemt, is het essentieel om de weersverwachting in de gaten te houden. Snoeien bij late vorst kan namelijk schadelijk zijn voor je planten. Als het weer gunstig is, kun je vervolgens overgaan tot het snoeien van de volgende bomen en struiken.

Onze tuinplanten

Kom naar Famiflora De Panne of Moeskroen voor alles omtrent snoeien

In maart de tuin snoeiklaar maken is een investering in een prachtige en gezonde buitenruimte. Van rozen tot fruitbomen en van heesters tot vaste planten, menig tuinplant profiteert van een vroege snoeibeurt. Tuincentrum Famiflora staat klaar om je te voorzien van het juiste gereedschap en deskundig advies om van jouw tuin een bloeiende oase te maken deze lente. Start het groeiseizoen met de juiste snoei en geniet van een kleurrijk en gezond resultaat!

Word fan!

Achtergrond

Openingsuren de Panne

 • Maandag
  09:00 - 18:30
 • Dinsdag
  09:00 - 18:30
 • Woensdag
  09:00 - 18:30
 • Donderdag
  09:00 - 18:30
 • Vrijdag
  09:00 - 18:30
 • Zaterdag
  09:00 - 18:30
 • Zondag
  09:00 - 18:30

*De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd

Aangepaste openingsuren

 • Open op de Nationale Feestdag
  21 juli
  09:00 - 18:30
 • Open op OLV Hemelvaart
  15 augustus
  09:00 - 18:30
Toon alle openingstijden

Openingsuren Moeskroen

 • Maandag
  09:00 - 19:00
 • Dinsdag
  09:00 - 19:00
 • Woensdag
  09:00 - 19:00
 • Donderdag
  09:00 - 19:00
 • Vrijdag
  09:00 - 19:30
 • Zaterdag
  09:00 - 19:30
 • Zondag
  09:00 - 19:30

*De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd

Aangepaste openingsuren

 • Open op de Nationale Feestdag
  21 juli
  09:00 - 19:30
 • Open op OLV Hemelvaart
  15 augustus
  09:00 - 19:30
Toon alle openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
Muggen verjagen: geniet ongestoord van je zomer!

De zomer is een tijd van genieten in de tuin, lange avonden buiten zitten en heerlijke barbecuefeestjes. Maar niets kan die momenten meer verstoren dan vervelende muggen. Gelukkig zijn er tal van natuurlijke en effectieve manieren om deze kleine plaaggeesten op afstand te houden.

Lees meer...
tuintips
Nu doen: neem zomerstekken

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...
Geef jouw kamerplanten de beste behandeling

Een spabehandeling voor je planten? Soms is het tijd om je groene vrienden eens goed in de watten te leggen. Met deze gids voor super-de-luxe plantenverzorging ga je meteen aan de slag. Plantenvoeding, sproeiers en plantendouches kennen voortaan geen geheimen meer voor jou.

Lees meer...
tuinplanten
Ga voor een Mediterrane tuin, balkon of dakterras!

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...