Tags:

5 botanische trends om in 2024 te ontdekken

1. Knallend oranje

Breng meer stijl en persoonlijkheid in je huis door een opvallende kleur toe te voegen. Planten met oranje accenten zorgen bijvoorbeeld voor een speelse toets in elke kamer. De Clivia is zo’n heerlijk ouderwetse kamerplant die met z’n feloranje bloemen een comeback maakt. Geef hem vanaf oktober minder water en zet hem op een koelere plek, zo bloeit hij in het voorjaar opnieuw. Ook met de Paradijsvogelbloem (Strelitzia) kies je voor een prachtige diepgroene plant met exotisch ogende bloemen, die lijken op een vogel die neerstrijkt tussen de bladeren.

2. Ronde en zachte vormen

Golvende en vloeiende vormen zijn niet meer weg te denken uit onze interieurs. We kiezen meer en meer voor zachte lijnen, en ook je planten volgen mee in die trend. De zilvergroene bladeren van de Hertshoornvaren (Platycerum) passen perfect in een hedendaags interieur. In een hangmand of aparte pot zorgt de plant voor precies de minimalistische toets die je zoekt. Nog zo’n hangplant is de Erwtenplant (Senecio rowleyanus). Hij houdt van veel licht en vormt met zijn blaadjes een tapijt van groene bolletjes.

3. Bijzondere bladeren

Unieke bladpatronen blijven erg populair. Varieer naar hartenlust met soorten zoals de groen-roomwitte Calathea Orbifolia, de paarsgetinte Calathea Lanciafolia of Calathea White Star. Met hun bijzonder gebladerte voegen ze een vleugje luxe toe aan je interieur. Ze houden van hoge luchtvochtigheid, dus besproei ze regelmatig met een plantenspuit om hun bladeren mooi te houden.

4. Schaduwliefhebbers

In 2024 krijgen ook de minder lichtrijke hoekjes in huis meer aandacht. Fleur dat donkere hoekje of die sombere gang op met een kamerplant die bij weinig licht goed gedijt, zoals de weelderige Drakenklimop (Epipremnum aureum). Omdat hij razendsnel groeit, kan je hem langs een mosstok naar boven laten klimmen. Zorg ervoor dat de potgrond altijd lichtjes vochtig blijft.

5. Eigenzinnige look

Planten mogen er komend jaar gerust wat eigenzinniger uitzien. Met z’n gevederde bladeren creëer je met de Aspergevaren (Asparagus Setaceus) een dicht, bossig uitzicht. De plant kan alle kanten uitgroeien en past daarmee helemaal in de modetrend van 2024 om helemaal je eigen ding te doen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Groen in je slaapkamer en badkamer? Doen!

Voor elk 'stekje' is een plekje! Ontdek dus onze favoriete kamerplanten voor de slaapkamer en badkamer.

Lees meer...
tuinplanten
Eetbare liefde: groenten en kruiden om te kweken in februari

Februari mag dan wel een wintermaand zijn, maar in de wereld van tuinieren is het de perfecte tijd om plannen te smeden voor een liefdevolle en smakelijke oogst

Lees meer...
bloembollen
Tijd voor tulpen!

Tulpen zijn dé remedie tegen een winterdip. Je kunt er nu binnen én buiten van genieten. Bekijk onze tulpentips.

Lees meer...
tuinplanten
Pot en kuipplanten verzorgen

Dit is hét moment om de vorstgevoelige kuip- en potplanten die je nu in de winterberging hebt staan te controleren en te verzorgen.

Lees meer...