Wespen uit de tuin verjagen!

Wespen uit de tuin verjagen!

De zomer is de tijd van zon, terrasjes, barbecueën en…  de wesp. Net als je lekker buiten zit met een hapje en een drankje, komt dit vervelende insect je rust verstoren. Bloedirritant en als je allergisch voor wespen bent, ook nog eens gevaarlijk. Gelukkig bestaan er goede manieren om deze dieren uit je tuin te weren. Lees hier hoe je effectief van wespen af kunt komen.

Wespen verjagen met geur
Heb je last van wespen in je tuin? Dan moet je ze actief verjagen met geur. Wespen hebben een hekel aan de geur van kruidnagel. Steek een aantal kruidnagels in een halve citroen of sinaasappel, of leg de kruidnagels in een bakje azijn. Ook water met ammoniak zou wespen op afstand houden, net zoals het branden van een stokje wierook.

Wespen afschrikken met een wespennest
Een simpele maar buitengewoon doeltreffende manier om wespen te verjagen, is het ophangen van een nepwespennest. Als wespen bij dit ‘wespennest’ in de buurt komen, denken ze in het territorium van andere wespen te zijn beland en maken ze dat ze wegkomen. Je kunt deze truc uithalen met de speciaal hiervoor ontwikkelde ‘waspinator’ of door er zelf eentje in elkaar te knutselen.Het nepwespennest kun je het best zo vroeg mogelijk in het seizoen ophangen, maar ook later zijn ze nog effectief – al heeft het natuurlijk weinig zin om dit nest pal naast een bestaand wespennest te plaatsen. Het nepwespennest is de ideale oplossing om wespen te verjagen: het is makkelijk, goedkoop en niet schadelijk voor dier of milieu!

Wees geen wespenlokker                                              
Wespen komen af op jouw eten en drinken: vooral vlees en zoetigheid vinden ze heerlijk. Maak je tuin zo onaantrekkelijk mogelijk voor wespen door je voedsel goed af te dekken of binnen te zetten. Breng ook op tijd je vuilniszakken weg en zorg dat je je afvalbak goed afsluit. Tussen het vuilnis zit namelijk van alles wat wespen heerlijk vinden. Vermijd verder het dragen van felgekleurde kleding of zoete parfum, want anders denken ze dat jij een bloem bent.

Wespen bestrijden met de elektrische vliegenmepper
Wil een bepaalde wesp je maar niet met rust laten, sla hem dan nooit met een krant of met een vliegenmepper. Hier worden ze alleen maar agressief van. Je kunt beter een elektrische vliegenmepper gebruiken: door de schok zal de wesp dood of in ieder geval versuft zijn. Controleer wel goed of de wesp echt dood is, of dat je het karwei nog op een andere manier af moet maken.

Gebruik deze methode alleen als het echt nodig is en ga niet op ‘wespenjacht’. Wespen zijn nuttige beestjes die veel andere irritante insecten, zoals muggen, opeten. Kijk ook uit dat je geen bijen of hommels raakt, want deze vriendelijke dieren zijn belangrijk voor de bestuiving van bloemen (en zijn er al helemaal niet op uit om jouw eten te verorberen).

Wespennest bestrijden
Heb je een wespennest in (de buurt van) je huis? Ga dit nest dan nooit zelf bestrijden! Een professionele ongediertebestrijder weet precies hoe je een wespennest veilig en effectief moet verwijderen. Als je zelf een wespennest  gaat dichtmaken, zullen de wespen net zo lang blijven knagen tot ze een uitgang hebben gevonden. Wespen doen alles om hun nest te beschermen, dus je wilt er niet aan denken hoe boos ze zullen zijn als je poging om hun nest te saboteren is mislukt! Schakel dus altijd een erkende ongediertebestrijder in.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...
5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit!

Lees meer...
Zo verwelkom je de egel in jouw tuin!

Dit is het ideale moment om de egel te helpen bij het bouwen van een schuilplaats voor de komende koude wintermaanden. Laat die bladeren dus maar dwarrelen, en zorg voor een egelpoortje in de tuin. Wil jij de egel ook helpen? Bekijk dan onze tips!

...Lees meer...