Ideeën en tips voor een zomers tuinfeest

Een verjaardag, huwelijksjubileum, verloving, geslaagd voor een diploma of rijbewijs? Er valt altijd wel iets te vieren, alleen al het feit dat het zomer is! Organiseer een gezellig tuinfeest met familie en vrienden. Daar wordt iedereen blij van, zeker degenen die zelf geen tuin hebben. Ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne heeft alles in huis om er een onvergetelijk feestje van te maken, voor jong en oud. We geven je graag volop inspiratie en slimme, handige tips. Zodat je er ook als gastheer of -vrouw in volle teugen van geniet.

Een geslaagd tuinfeest in 9 stappen

Organiseer een tuinfeest

  1. Nodig iedereen op tijd uit, want iedereen heeft tegenwoordig een volle agenda. Informeer de buren dat je een feestje geeft en vertel hoe lang dat ongeveer duurt. Dat kan een hoop irritatie én een gelijktijdig feest voorkomen, waarbij niemand van jullie gasten een parkeerplek vindt. Je kunt je buren natuurlijk ook uitnodigen voor het tuinfeest of laten weten dat ze welkom zijn voor een hapje en drankje.

  2. Als het een warme, zonovergoten dag wordt, kun je met een grote parasol, een hip schaduwdoek of een partytent voor wat verkoelende schaduw zorgen. Zet als attentie voor je gasten ook zonnebrandmiddelen en anti-muggensticks of -sprays neer.

  3. Creëer verschillende zithoekjes, in de zon en in de schaduw, met (klap)stoelen, zitzakken, poefs en een picknickkleed op het gras.

  4. Als er kleine kinderen komen of aanwezig zijn is een opblaasbaar zwembadje of een teil met water en wat speeltjes erbij goed voor urenlang speelplezier. Leg ook wat spelletjes, zoals jeu-de-boules of bordspelletjes, een bellenblaas en puzzels in een speciaal speelhoekje met een picknickkleed of tafeltje voor ze klaar.

  5. Zet zo veel mogelijk van tevoren klaar en bespaar jezelf het nodige werk. Zet een kruiwagen of een paar emmers op een plek in de schaduw en vul deze met koud water en ijsklontjes en leg daar de flessen en blikjes drank, frisdrank en ijsthee in. Dan kan iedereen zelf pakken waar hij of zij zin in heeft. Knoop met een touw of koord een flessenopener aan het hengsel van de emmer of een greep van de kruiwagen, zodat niemand naar de opener hoeft te zoeken.

  6. Zet borden, bestek en servetten op de tuintafel en een paar kleine (klap)tafels, zodat iedereen zichzelf kan bedienen. Versier de tafels met een leuk tafelkleed, vrolijke servetten, bloemenvaasjes en zet het bestek in een mooie plantenpot of terracotta potjes, waar je nog een lint met een takje rozemarijn, salie of tijm omheen strikt. Je kunt sets van een vork, mes en lepel ook alvast bij elkaar in vrolijk gekleurde servetjes draaien. En vergeet niet de barbecue op tijd aan te steken.

  7. Vul karaffen met gekoeld water, ijsthee of limonade met ijsklontjes erin. Voor extra feestelijke drankjes kun je van tevoren blaadjes van kruiden, zoals munt of citroenmelisse, of eetbare bloemen, zoals Oost-Indische kers, komkommerkruid en goudsbloem, in ijsblokjes invriezen. Een paar schijfjes citroen en/of komkommer erbij en het ziet er prachtig uit. Plaats de karaffen op verschillende plekken op (klap)tafels in de schaduw. Zet er glazen en eventueel ook rietjes en papieren parasolletjes op een stokje bij.

  8. Verhoog de sfeer met sfeerverlichting, (geur)kaarsen en waxinelichtjes in glazen potjes of windlichten en een slinger met vlaggetjes of lampionnetjes. Steek in de avonduren een paar tuinfakkels of een vuurkorf aan. Leg een stapel plaids of zachte dekentjes klaar voor als het koeler wordt.

  9. Zet bij de tafels een lege kartonnen doos neer of hang met een knijper een lege vuilniszak aan de buffettafel. Dan kunnen de gasten daar zelf doppen, restjes, gebruikte servetjes en zo in doen. Scheelt een hoop opruimwerk!

Je kunt ook kiezen voor een leuk thema, zoals strand of Hawaï, of bepaalde kleuren aanhouden voor alle decoraties. Je vindt zeker iets feestelijks naar je smaak én budget in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne. Ons hele team staat voor je klaar en wenst je alvast een heel fijn tuinfeest!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...
tuintips
Onkruid verwijderen: tips voor een lenteproof tuin

Bij Famiflora houden we van groen, maar houden we onkruid liever buiten de deur. Maar hoe voorkom en bestrijd je dit groene monster? Wij vertellen het je graag!

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
tuintips
Tuinieren met kinderen: ontdek de lentetuin!

Bij Famiflora zijn we gepassioneerd door groen en willen we graag onze liefde voor tuinieren delen, vooral met de jongere generatie. Lente-tuinieren met kinderen is een geweldige manier om samen quality time door te brengen, terwijl je hen tegelijkertijd leert over de magie van de natuur en het belang van duurzaamheid.

Lees meer...