De mooiste indoor bonsaisoorten

Bonsai zijn prachtige miniboompjes die bijzonder leuk staan binnen. Maar niet alle bonsai doen het even goed in huis, met indirect licht en een constante temperatuur.
In onze kamerplantenafdeling vind je de fijnste bonsaisoorten die het prima doen op je bureau, je boekenplank of in je woonkamer.

De kunst van groene miniatuurlandschappen komt uit China en waaide later over naar Japan, waar tuiniers zich toelegden op het houden van miniatuurversies van bomen.
Ze werden geplant in een pot of diepe schaal, vertaald: bon-sai.

Veel tuiniers hebben al eens een bonsaiboompje geprobeerd, vaak zonder succes.
Bonsai houden is een echte kunst, gelukkig wel eentje die je kan leren.
Hoe meer je voor bonsai zorgt, hoe meer je van de boompjes zal leren.
Dit zijn onze tips om goed voor jouw favoriet boompje in huis te zorgen.

Bonsai voor binnen én buiten

Goed om te weten: je kan van elke boom een bonsai maken, maar niet elke bonsai doet het goed op dezelfde plek. Binnen de bonsaisoorten kan je twee soorten vinden: de bonsai die houden van buiten staan, en de indoor bonsai.

De meeste bonsai houden er net van om buiten te staan: ze doen het beter met de frisse lucht en wisselende temperatuur buiten, zeker met de rustperiode in de winter. Tropische en subtropische boomsoorten staan dan weer liefst op een vast plekje in je huis, met een constante temperatuur en veel indirect licht.
Aan jou dus om de juiste bonsai voor de juiste plek te kiezen.

Kijk bij de aankoop van jouw boompje uit naar een gezond en fris uitziend exemplaar. Meestal zit je plant al in een pot met gaatjes onderin, zodat overtollig water weg kan. Koop een schaaltje erbij om het water op te vangen, zo kan jouw plantje overal staan.

De wortels van de bonsai zitten in een kleine schaal en dus rekenen ze op jou om ze te verzorgen. Laat ze nooit helemaal uitdrogen. Hou je plant goed in de gaten: zodra de bovenste laag opdroogt, is het tijd om water te geven. Anders dan bij andere kamerplanten, hou je beter geen vast moment aan. Je geeft water wanneer je bonsai dat aangeeft.

Onze favoriete bonsaisoorten voor in huis

Ficus: een van de favoriete soorten bonsai. Zeker voor beginners is dit een fijn boompje om te starten. De ficus is er in heel wat verschillende soorten, elk met een eigen bladkleur, bladvorm en typerende groei.
Let op bij het snoeien: de plant geeft een latexachtig sap af.

Carmona/ Fukien Thee: een erg populaire bonsai voor binnencultuur. Met z’n donkergroen blad en witte bloemetjes heeft hij een aantrekkelijk uiterlijk en staat hij overal goed in je interieur.

Serissa: een bonsaiboompje voor ervaren groene vingers.  Bij voorkeur heb je al wat ervaring met bonsai. Verzorg je ‘m goed, dan beloont de plant je met twee bloeiperiodes per jaar.

Snoeien voor de juiste vorm

Een bonsai mag je het hele jaar door snoeien. Je kan daarvoor een speciaal scherp bonsaischaartje kopen.
Vooral in het groeiseizoen, doorgaans de lente, zal je met een bonsaischaartje je boom in vorm kunnen brengen.
Zie je een scheutje die de vorm van je boom uit evenwicht brengt? Snoei dan net boven het blad om je bonsai weer in vorm te brengen.
Door de takjes steeds te leiden en op tijd te snoeien, geef je jouw boom een mooi en evenwichtig silhouet.
Zo kan jouw boompje met elke dag wat aandacht binnenshuis een leven lang meegaan.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...
tuintips
Onkruid verwijderen: tips voor een lenteproof tuin

Bij Famiflora houden we van groen, maar houden we onkruid liever buiten de deur. Maar hoe voorkom en bestrijd je dit groene monster? Wij vertellen het je graag!

Lees meer...