De mooiste indoor bonsaisoorten

Bonsai zijn prachtige miniboompjes die bijzonder leuk staan binnen. Maar niet alle bonsai doen het even goed in huis, met indirect licht en een constante temperatuur.
In onze kamerplantenafdeling vind je de fijnste bonsaisoorten die het prima doen op je bureau, je boekenplank of in je woonkamer.

De kunst van groene miniatuurlandschappen komt uit China en waaide later over naar Japan, waar tuiniers zich toelegden op het houden van miniatuurversies van bomen.
Ze werden geplant in een pot of diepe schaal, vertaald: bon-sai.

Veel tuiniers hebben al eens een bonsaiboompje geprobeerd, vaak zonder succes.
Bonsai houden is een echte kunst, gelukkig wel eentje die je kan leren.
Hoe meer je voor bonsai zorgt, hoe meer je van de boompjes zal leren.
Dit zijn onze tips om goed voor jouw favoriet boompje in huis te zorgen.

Bonsai voor binnen én buiten

Goed om te weten: je kan van elke boom een bonsai maken, maar niet elke bonsai doet het goed op dezelfde plek. Binnen de bonsaisoorten kan je twee soorten vinden: de bonsai die houden van buiten staan, en de indoor bonsai.

De meeste bonsai houden er net van om buiten te staan: ze doen het beter met de frisse lucht en wisselende temperatuur buiten, zeker met de rustperiode in de winter. Tropische en subtropische boomsoorten staan dan weer liefst op een vast plekje in je huis, met een constante temperatuur en veel indirect licht.
Aan jou dus om de juiste bonsai voor de juiste plek te kiezen.

Kijk bij de aankoop van jouw boompje uit naar een gezond en fris uitziend exemplaar. Meestal zit je plant al in een pot met gaatjes onderin, zodat overtollig water weg kan. Koop een schaaltje erbij om het water op te vangen, zo kan jouw plantje overal staan.

De wortels van de bonsai zitten in een kleine schaal en dus rekenen ze op jou om ze te verzorgen. Laat ze nooit helemaal uitdrogen. Hou je plant goed in de gaten: zodra de bovenste laag opdroogt, is het tijd om water te geven. Anders dan bij andere kamerplanten, hou je beter geen vast moment aan. Je geeft water wanneer je bonsai dat aangeeft.

Onze favoriete bonsaisoorten voor in huis

Ficus: een van de favoriete soorten bonsai. Zeker voor beginners is dit een fijn boompje om te starten. De ficus is er in heel wat verschillende soorten, elk met een eigen bladkleur, bladvorm en typerende groei.
Let op bij het snoeien: de plant geeft een latexachtig sap af.

Carmona/ Fukien Thee: een erg populaire bonsai voor binnencultuur. Met z’n donkergroen blad en witte bloemetjes heeft hij een aantrekkelijk uiterlijk en staat hij overal goed in je interieur.

Serissa: een bonsaiboompje voor ervaren groene vingers.  Bij voorkeur heb je al wat ervaring met bonsai. Verzorg je ‘m goed, dan beloont de plant je met twee bloeiperiodes per jaar.

Snoeien voor de juiste vorm

Een bonsai mag je het hele jaar door snoeien. Je kan daarvoor een speciaal scherp bonsaischaartje kopen.
Vooral in het groeiseizoen, doorgaans de lente, zal je met een bonsaischaartje je boom in vorm kunnen brengen.
Zie je een scheutje die de vorm van je boom uit evenwicht brengt? Snoei dan net boven het blad om je bonsai weer in vorm te brengen.
Door de takjes steeds te leiden en op tijd te snoeien, geef je jouw boom een mooi en evenwichtig silhouet.
Zo kan jouw boompje met elke dag wat aandacht binnenshuis een leven lang meegaan.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin

Wij geven je tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin.

Lees meer...
De mooiste nazomerbloeiers

Ontdek ons aanbod aan nazomerbloeiers om de tuin mee op te fleuren.

Lees meer...
15 tuin- en balkontips voor september

Er zijn genoeg klussen te doen om nog lang te kunnen genieten van een fleurige tuin of kleurrijk balkon zo aan het einde van de zomer.

Lees meer...
Polly of Zebrina? Kies de Alocasia (Olifantsoor) die bij je past

De superpopulaire Alocasia is niet meer weg te denken uit onze huiskamers. Met z’n frivole bladeren geeft hij een instant tropisch gevoel aan je plantenverzameling.

Lees meer...