Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien. Ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne vertelt je er alles over.

5 makkelijke basisregels voor het betere zaaiwerk

Zaaien lastig of ingewikkeld? Helemaal niet. En je hebt voor heel weinig geld straks een weelderige bloemenzee of rijke oogst. Een paar handige vuistregels.

  1. Grote, dikke zaden doe je dieper in de grond dan dunne, fijne zaden. Maak voor de grote zaden met je vinger of de achterkant van een potlood een gat in de grond van 1 tot 3 centimeter diep. Doe het zaad in het gat en bedek het weer met aarde. Dun zaad kun je het best vermengen met wat aarde en zand, zodat je het beter over de grond kunt verspreiden. Zeef of wrijf er een heel dun laagje grond over. Zaai dun zaad liever niet op een winderige dag, want dan kan het wegwaaien.
  2. Geef je zaden altijd meteen water. De grote zaden die dieper in de grond zitten kun je gewoon water geven met een gieter. Gebruik voor de fijnere zaden liever een gieter met broeskop, om te voorkomen dat ze gaan ‘samenklonteren’ of wegstromen naar een plek waar je ze niet wilt. Zorg er – zeker in het begin, tijdens de kiem- en groeifase – voor dat ze niet uitdrogen.
  3. Zet een label met de naam van de bloem, het kruid of de groente erbij, zodat je onthoudt wat je er gezaaid hebt. Of markeer de plek in de border, zodat je het prille zaaigoed niet per ongeluk vertrapt of wegschoffelt bij het onkruid wieden.
  4. Neem de tijd om zaailingen te 'verspenen'; wanneer de jonge plantjes te dicht op elkaar groeien kunnen ze zich niet allemaal even goed ontwikkelen. Verwijder de kleinste en de elkaar verdringende exemplaren voorzichtig met je vinger of een pincet.
  5. Bescherm je zaailingen tegen slakken en zet steunen bij klimmers als tomaten, bonen, siererwt (Lathyrus). Bind deze regelmatig op.

Nu zaaien: een- en tweejarige bloeiers

Wil je straks verse boeketten uit eigen tuin plukken, genieten van een bloemenzee en/of de bijen en vlinders aan voedsel helpen? Zaai dan – ter plekke – tussen circa half mei en eind juni een- en tweejarige bloeiers, zoals Cosmea, duizendschoon (Dianthus), goudsbloem, groot kaasjeskruid (Malva sylvestris), judaspenning, juffertje-in-het-groen (Nigella), kantbloem (Ammi majus), kattensnor (Cleome), korenbloem, Oost-Indische kers, stokroos, vingerhoedskruid en zonnebloem.

Mei: wel zaaien, niet maaien

Nu groenten en kruiden zaaien

Wie van gezond en lekker eten houdt, kweekt natuurlijk zijn eigen kruiden en groenten. Sommige daarvan zijn trouwens zó mooi en/of wintergroen, dat je ze gerust ook in je siertuin kunt zaaien (of planten). Denk aan anijs, bonen, citroenmelisse, dille, kamille, kardoen, komkommerkruid, koolrabi, lente- of bosui, palmkool, pastinaak, radijs, rucola, radicchio, (pluk)sla, (regenboog)snijbiet, rode tuinmelde, tijm, wilde marjolein en wortel.

Maai niet in mei - en maak de bij blij!

Op deze site van ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne gaven we al eerder tips over bij- en vlindervriendelijke bloemen en planten en hoe je je tuin of balkon optimaal kunt inrichten en verzorgen om deze mooie en nuttige insecten te helpen. We zetten nog een tandje bij. Of beter: juist niet. Door juist deze maand het gras of gazon in je tuin niet te maaien doe je niet alleen jezelf een plezier.

Bijen eten geen gras, wél nectarrijke bloemen

Mei is een belangrijke maand in het jaar voor de bij. Het is niet voor niets op 20 mei internationale Bijendag. Er bloeien namelijk nog relatief weinig planten. En van gras kunnen bijen en andere insecten niet eten. De bijen komen net uit hun winterslaap en leggen eitjes, dus hebben ze energie nodig. Die paardenbloemen, klavertjes en madeliefjes in het gras bieden de broodnodige voeding aan bijen en andere insecten, zoals vlinders. Dat hadden ze in Engeland als eerste door. Uitgerekend het land waar de tuiniers zo trots zijn op hun gladgeschoren, strakke gazons die lijken op biljartlakens. Daar begon de campagne 'No Mow May'. Frankrijk en België volgden snel en nu doet ook Nederland mee.

Mei: wel zaaien, niet maaien

Niet maaien, maar genieten

Ga op een mooie lentedag dus vooral lekker luieren in een hangmat, ligstoel of schommelstoel of op de loungebank. Heb je die nog niet? Kom dan naar ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne om te kiezen uit onze ruime collectie tuinmeubels. Kijk meteen ook naar een insectenhotel, drinkwaterschaal voor vogels en onze grote voorraad zaden en zadenmengels.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...
tuintips
Onkruid verwijderen: tips voor een lenteproof tuin

Bij Famiflora houden we van groen, maar houden we onkruid liever buiten de deur. Maar hoe voorkom en bestrijd je dit groene monster? Wij vertellen het je graag!

Lees meer...