Tags:

Kamerplant van de maand mei: vleesetende planten

Je hebt er onwaarschijnlijk al van gehoord: vleesetende planten. Geen paniek, deze carnivore planten bijten jou niet! Ze houden van insecten, zoals muggen en vliegen, maar zijn absoluut ongevaarlijk.

Met hun unieke uitstraling zijn ze vast en zeker een eyecatcher zijn in jouw interieur! Weet je niet meteen welke soort kiezen? Hieronder vind je alvast de vier bekendste soorten.

Nepenthes Alata (bekerplant)

De Nepenthes Alata, ofwel de bekerplant, kan je makkelijk herkennen aan zijn langwerpige ‘bekers’. Deze dienen als insectenval. Eerst lokt hij zijn prooi met een heerlijke nectar-geur. Op de rand van de beker zit een gladde rand die ervoor zorgt dat de insecten makkelijk in de beker glijden. Die is gevuld met stroperige vloeistof vol verteringssappen (enzymen).

Zoals bij alle vleesetende planten gebruik je het best regenwater, gedestilleerd water of osmose water. Liefst geen kraanwater, ze houden namelijk niet van kalk en opgeloste stoffen. Hou de Nepenthes goed vochtig, maar niet te nat. Zet deze vleeseter op een lichte plaats, maar opgelet voor directe zon. De plant kan heel snel verbranden in volle zon.

Sarracenia (trompetbekerplant)

De lange, trompetvormige bekers verklappen eigenlijk al de naam van deze carnivoor. De Sarracenia heeft, net zoals de Nepenthes, bekers om de insecten te vangen. Het heeft dezelfde werking, waarbij insecten worden gelokt met een zoete geur. Wanneer ze gevangen zijn, worden ze afgebroken met behulp van enzymen.

De Sarracenia kent zijn oorsprong in de moerassen. Hij houdt dus van een goed vochtige bodem. Zet de plant het best in een waterdoorlatende pot met een schoteltje eronder, zodat het overtollige water kan worden opgevangen. In tegenstelling tot vele andere kamerplanten, houdt deze carnivoor van veel direct zonlicht. Zorg voor minimaal 3 à 4 uur aan direct zonlicht per dag.

Dionaea Muscipula (Venusvliegenvanger)

De Dionaea Muscipula wordt ook vaak de Venusvliegenvanger genoemd. Deze vleesetende plant is ongetwijfeld de populairste uit zijn soort, dankzij zijn unieke bladeren die lijken op een mond met scherpe tanden. Ook deze plant lokt zijn prooi met een zoete geur. Het mondje sluit binnen twintig seconden na aanraking met het insect. De insect wordt binnen twee tot tien dagen verteerd met de verteervloeistof binnenin de plant.

Het kan gebeuren dat de bladeren dichtvallen zonder iets te vangen. Maar opgelet, want dit is heel slecht voor de plant, het vraagt namelijk veel energie voor de plant om de bladeren te laten dichtklappen. Ze openen opnieuw na enkele uren.

Drosera (zonnedauw)

De Zonnedauw heeft haar naam te danken aan haar unieke uiterlijk. Ze bestaat uit kleine blaadjes met haartjes aan de uiteinden van het blad. Op deze haartjes zie je kleine druppels, die doen denken aan de ochtenddauw. Deze kleverige afscheiding lokt insecten, zoals muggen. Het is trouwens één van de weinige carnivoren die muggen vangen! Van zodra de insect in aanraking komt met de druppels blijft ze vastkleven. Wanneer de insect helemaal vast komt te zitten, rolt de plant zijn blad om zijn vangst.

De zonnedauw houdt van veel licht en voldoende vocht. Plaats deze unieke eyecatcher dus zeker op een zonnige vensterbank. Let op: geef de plant ook niet te veel water! Ze zal zeker niet meteen doodgaan als je het eventjes laat uitdrogen.

Meer info over vleeseter?

Ben je ook helemaal gefascineerd door deze unieke kamerplanten? Kom langs bij Famiflora Moeskroen of De Panne! Onze experts in kamerplanten helpen je graag verder!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Planten die goed tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zongedroogde omstandigheden kunnen!

Lees meer...
tuinplanten
Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...