Tags:

Ficus in de kijker: alles wat je moet weten over deze allround kamerplant

Als geweldige plant voor beginners, maar ook voor ervaren groene vingers, is de Ficus een kamerplant die je niet mag missen. Van de rubberachtige bladeren van de Ficus Elastica tot de vederlichte blaadjes van de Ficus Benjamina: met deze tips maak jij van jouw nieuwe kamerplant een blijver.

Al jaren is de Ficus een van de populairste kamerplanten. En dat blijft hij. Wellicht omdat hij zo makkelijk te verzorgen is, en weinig eisen stelt waar hij wil staan. Net als veel andere planten heeft hij veel indirect licht nodig. Een raam op het zuiden of westen is ideaal, zolang hij maar uit de zon blijft. Als kamerplant kan je Ficus houden van kleine, minimalistische planten tot hoge exemplaren die de hele ruimte vullen.

Qua verzorging houdt je Ficus van regelmaat. Hij staat graag op dezelfde plaats en houdt niet van verhuizen. Heb je een goeie plek gevonden? Laat je plant dan op die plaats staan. Buiten water heeft je plant niet veel nodig. Tussen april en september kan je elke twee weken wat plantenvoeding toevoegen aan de gietbeurt.

Soorten Ficus

Makkelijk om te verzorgen is hij zeker, en je kan bovendien kiezen uit heel wat mooie soorten. Op zoek naar de juiste Ficus voor je thuis? Wij helpen je kiezen tussen de mooiste Ficussoorten:

Ficus Lyrata

Met sterke, grote bladeren is deze vioolbladige ficus populairder dan ooit. In hun natuurlijke omgeving kunnen deze planten metershoog worden, in de huiskamer reiken ze vaak tot aan het plafond. Deze plant doet het goed in helder, indirect of gefilterd licht en houdt van goed doorlatende grond. Naarmate je plant ouder wordt, laat hij zijn onderste bladeren vallen. Zo krijg je uiteindelijk een hele mooie plant op stam.

Ficus Elastica (Rubberplant)

Glanzende, dik aanvoelende bladeren onderscheiden deze ficus van zijn soortgenoten. Binnen de Ficus Elastica familie kan je kiezen uit heel wat mooie variaties: ‘Burgundy’ met zijn donkerrode bladeren, ‘Tineke’ met zijn zachtroze gloed of ‘Robusta’ met diep donkergroen blad.

Deze rubberplant is makkelijk om te verzorgen, maar geef ‘m zo regelmatig als mogelijk water, liefst op dezelfde dag van de week. Groeit deze plant te snel, dan kan je ‘m snoeien. Hij zal dan net onder de plaats waar je snoeide, vertakken en nieuwe bladeren aanmaken. Let wel op: bij het snoeien komt er een kleverig wit sap vrij dat irritatie kan veroorzaken op je huis. Doe dus altijd handschoenen aan.

Ficus Benjamina (Treurvijg)

Lange takken en vederlichte blaadjes geven deze Ficussoort een heel eigen karakter. Ideaal als je een ruimte met één plant veel groener wil maken, zoals in een kantoorruimte of slaapkamer. Geef deze plant een goede gietbeurt als de bovenste laag aarde droog voelt. Bij sterke schommelingen in temperatuur durft deze Ficus wel z’n blaadjes laten vallen. Geef hem wat tijd om erbovenop te komen, vaak herstelt je plant vanzelf.

Ficus Umbellata (Afrikaanse vijg)

Tot slot is ook deze Ficus Umbellata een mooi plaatje in huis. De ronde en groene bladeren van deze plant doen elke ruimte opleven. Voor een mooi effect combineer je deze met kamerplanten met een bont of opvallend blad. Een lichte plek zonder direct zonlicht vormt de ideale standplaats.

Ficus voor goene vingers met ervaring

Hou je Ficus in topvorm door af en toe eens langs te gaan met de plantenspuit, dat houdt de luchtvochtigheid rondom de plant hoog. Bij planten met grotere bladeren zoals de Ficus Elastica kan je elke paar weken ook het stof van de bladeren nemen. Zo vangen ze maximaal licht op.

Wil je wat verder gaan met je Ficus? Je kan deze plant ook houden als bonsai. De Ficus Microcarpa is de beste soort hiervoor en kan je prima binnen houden. Het is een sterke plant die wel wat aankan, ook als je nog niet zo veel ervaring hebt met snoeien.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...
tuintips
Onkruid verwijderen: tips voor een lenteproof tuin

Bij Famiflora houden we van groen, maar houden we onkruid liever buiten de deur. Maar hoe voorkom en bestrijd je dit groene monster? Wij vertellen het je graag!

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
tuintips
Tuinieren met kinderen: ontdek de lentetuin!

Bij Famiflora zijn we gepassioneerd door groen en willen we graag onze liefde voor tuinieren delen, vooral met de jongere generatie. Lente-tuinieren met kinderen is een geweldige manier om samen quality time door te brengen, terwijl je hen tegelijkertijd leert over de magie van de natuur en het belang van duurzaamheid.

Lees meer...