Mos in mijn gazon: wat kan ik hieraan doen?

Mos in het gazon is voor vele gazonliefhebbers een absolute no go! Een klein beetje mos kan uiteraard geen kwaad, maar de hardnekkige groei zorgt ervoor dat het je gazon al heel snel overneemt. Gelukkig heeft Tuindokter Alex verschillende tips om jouw gazon te redden!

 

De oorzaak van mos in jouw gazon

Hoge bomen in of rondom de tuin zorgen voor veel bladafval en schaduw. Daardoor zal het gras trager groeien en krijgt mos de ideale kans om zich ertussen te wringen. In geen tijd neemt mosgroei je hele gazon over.

Mosgroei begint vaak in het vroeg in het seizoen, bij lage temperaturen en veel vocht. Net wanneer het gras geniet van een welverdiende winterslaap. Dit betekent dus dat gras niet veel kans maakt om zich te verzetten. Wij raden je dus aan om je gras niet te kort te knippen net voor de winter.

Stap 1: Bekalk het gazon

Mos groeit het beste op een zure grond. Om dit te voorkomen moeten we er dus voor zorgen dat de grond minder zuur wordt. Dit kan met gazonkalk. Wanneer je de grond bekalkt zal het mos vanzelf ook afsterven. Het zorgt ook voor een sterkere én groenere grasmat!

Stap 2: Verticuteren

Na het bekalken laat je de grond best 4 tot 6 weken rusten, zo heeft het voldoende tijd om het mos te doden. Daarna kan je het mos het makkelijkst verwijderen met een verticuteerhark. Het gazon wordt nu weer belucht en het gras krijgt de kans om te herstellen.

Stap 3: Bemesten

Om je gazon te versterken gebruik je organische meststof. Bemesten doe je één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. Het bemesten kan je het makkelijkst doen met een strooimachine. Ga horizontaal én verticaal te werk, zo heb je de volledige tuin zeker goed onder handen genomen!

Nog meer tips om je gazon te onderhouden

  1. Gebruik SOS Herstelgazon om kale plekken bij te zaaien. Dit artikel vind je terug in onze tuinafdeling bij Famiflora Moeskroen en De Panne!
  2. Maai je gazon regelmatig, maar zeker niet te kort!

Wil je graag meer advies voor een groen en sterk gazon? Kom langs in onze tuincentra in Famiflora Moeskroen of De Panne. Alex en onze andere tuinexperts helpen je graag verder met meer tips!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...