Mos in mijn gazon: wat kan ik hieraan doen?

Mos in het gazon is voor vele gazonliefhebbers een absolute no go! Een klein beetje mos kan uiteraard geen kwaad, maar de hardnekkige groei zorgt ervoor dat het je gazon al heel snel overneemt. Gelukkig heeft Tuindokter Alex verschillende tips om jouw gazon te redden!

 

De oorzaak van mos in jouw gazon

Hoge bomen in of rondom de tuin zorgen voor veel bladafval en schaduw. Daardoor zal het gras trager groeien en krijgt mos de ideale kans om zich ertussen te wringen. In geen tijd neemt mosgroei je hele gazon over.

Mosgroei begint vaak in het vroeg in het seizoen, bij lage temperaturen en veel vocht. Net wanneer het gras geniet van een welverdiende winterslaap. Dit betekent dus dat gras niet veel kans maakt om zich te verzetten. Wij raden je dus aan om je gras niet te kort te knippen net voor de winter.

Stap 1: Bekalk het gazon

Mos groeit het beste op een zure grond. Om dit te voorkomen moeten we er dus voor zorgen dat de grond minder zuur wordt. Dit kan met gazonkalk. Wanneer je de grond bekalkt zal het mos vanzelf ook afsterven. Het zorgt ook voor een sterkere én groenere grasmat!

Stap 2: Verticuteren

Na het bekalken laat je de grond best 4 tot 6 weken rusten, zo heeft het voldoende tijd om het mos te doden. Daarna kan je het mos het makkelijkst verwijderen met een verticuteerhark. Het gazon wordt nu weer belucht en het gras krijgt de kans om te herstellen.

Stap 3: Bemesten

Om je gazon te versterken gebruik je organische meststof. Bemesten doe je één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. Het bemesten kan je het makkelijkst doen met een strooimachine. Ga horizontaal én verticaal te werk, zo heb je de volledige tuin zeker goed onder handen genomen!

Nog meer tips om je gazon te onderhouden

  1. Gebruik SOS Herstelgazon om kale plekken bij te zaaien. Dit artikel vind je terug in onze tuinafdeling bij Famiflora Moeskroen en De Panne!
  2. Maai je gazon regelmatig, maar zeker niet te kort!

Wil je graag meer advies voor een groen en sterk gazon? Kom langs in onze tuincentra in Famiflora Moeskroen of De Panne. Alex en onze andere tuinexperts helpen je graag verder met meer tips!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
tuinplanten
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...