Philodendron: onze favoriete soorten

Tags:

Philodendron is een sterke en groene kamerplant die je ook als beginner in huis kan halen. Hij is makkelijk qua verzorging, stelt weinig eisen aan zijn standplaats en groeit best snel. In de lente en vroege zomer krijgt de plant een groeispurt. Doorgaans kan je twee soorten Philodendron herkennen: de klimmende en niet-klimmende varianten. De klimmende soorten groeien doorgaans sneller dan de laagblijvende planten en kan je ook als hangplant houden.

De juiste plaats voor je Philodendron is meestal makkelijk te vinden. Een warme plek met hoge luchtvochtigheid is ideaal, maar niet noodzakelijk om de plant het goed te laten doen. Vermijd wel direct zonlicht: zonnestralen kunnen de mooie bladeren van je planten helemaal verbranden. Staat je plant op een onverwarmde plek in de winter? Laat de temperatuur dan niet zakken onder de 12 graden. Op een warme, lichte plek heeft deze plant het meestal prima naar z’n zin.
Let op: deze plant is giftig voor zowel dieren als mensen. Hou hem dus uit de buurt als er dieren of kleine kinderen in huis of op bezoek zijn.

Onze Philodendronfavorieten 

 

Philodendron Scandens

Philodendron Scandens is een echte klimmer met hartvormige en bonte blaadjes. Dit is een kamerplant die je in de lente makkelijk kan stekken. De Brasil variant heeft een gele streep in het blad en brengt daarmee een streepje kleur in huis.

Philodendron Pink Princess

Philodendron Pink Princess staat hoog op het lijstje van heel wat plantenliefhebbers. De bonte bladeren van deze plant komen in diepgroen en kauwgomroze. Om de juiste balans tussen groen en roze in je plant te bewaren, moet je op zoek naar een plek met veel (gefilterd) licht.

Philodendron Imperial Red

Philodendron Imperial Red ziet er met z’n rood en donker blad wat mysterieus uit. Deze plant staat heel mooi in je urban jungle tussen donkergroene kamerplanten. Is je kamerplant gelukkig, dan kan hij makkelijk tot een meter hoog worden.

Philodendron Prince of Orange

Philodendron Prince of Orange is een stoere kamerplant met een vleugje oranje in z’n blad. Hij combineert goed met andere kamerplanten met oranje accenten, zoals een felgekleurde Bromelia of Calathea Crocata met z’n oranje opstekende bloemen.

Philodendron White Measure

Philodendron White Measure (Birkin) is een heel populaire plant met fijne witte streepjes op het blad. Als jonge plant zien de blaadjes er nog donkergroen uit, maar hoe ouder de plant, hoe meer gestreept blad er verschijnt. Een plant die mooier wordt met de tijd.

Philodendron Xanadu

Philodendron Xanadu vormt een opvallende soort met diep ingesneden en gekartelde bladeren. Geef je ‘m de ruimte, dan wordt deze plant een echte blikvanger in je huis. Draai regelmatig de pot om, zodat je plant aan alle zijdes evenveel licht krijgt.

Zorgen voor je Philodendron

  • Geef je plant pas water op het moment dat de bovenste laag van de aarde bijna is opgedroogd. Zeker jonge planten hebben iets regelmatiger en vaker een gietbeurt nodig dan oudere planten.
  • Zorg dat je plant voldoende ruimte heeft om te groeien. Komen de wortels onderaan de pot uit? Verhuis je plant dan naar een grotere pot. De lente is doorgaans het beste moment om dat te doen. Bij het verpotten voorzie je jouw Philodendron van een verse portie aarde. Geef je plant na het verpotten een flinke gietbeurt.
  • Krijgt je plant gele bladeren? Dan pas je jouw verzorging best wat aan. Als de oudere bladeren geel worden, geef je wellicht te weinig water. Zijn het de jonge bladeren die verkleuren, dan geef je mogelijk net te veel water aan je plant. Pas je gietbeurten aan en kijk of je plant opknapt.

(kopie)

grijs

Ben je ook fan geworden van de Philodendron? Kom dan naar Famiflora in Moeskroen en De Panne. Onze medewerkers in onze grote kamerplantenafdeling staan je graag te woord voor extra info.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinonderhoud
Composteren kun je leren!

Wil je graag duurzaam bezig zijn, goed voor je planten zorgen én geld besparen? Begin dan met composteren!

Lees meer...
bloemen
Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
gazon
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
tuintips
Een lenteproof tuin: snoeien in maart

Ga de lente tegemoet met een tuin die klaar is om te groeien en bloeien! tuincentrum Famiflora neemt je mee in de wereld van snoeien, een essentiële stap om je tuin voor te bereiden op het komende groeiseizoen.

Lees meer...