Kweek & geniet van je eigen heerlijke tomaten

De lente komt dichterbij. Begint het bij jou ook al kriebelen bij het zien van de eerste zonnestralen? Dan zijn tomaten alvast je beste vrienden! Ze groeien op vensterbanken, mini-terrasjes, in de serre of gewoonweg in de moestuin. 

Tomaten zijn lekker, gezond en ze zijn ook nog eens leuk om naar te kijken in je (moes)tuin of op het balkon. Met deze tips weet je wat je moet doen om te genieten van een rijke oogst van die smaakvolle rode (of gele, of zelfs blauwe) vruchten.

April = voorbereiden

Bij Famiflora vind je niet alleen zaden, maar ook jonge tomatenplantjes. Tomaten houden van zon en beschutting. Vanaf maart kunnen ze onder glas of op de vensterbank. Vanaf medio mei kunnen ze verhuizen in een pot of in de moestuin. 

Tip: Het voordeel van tomaten in pot is dat je ze makkelijk kunt verhuizen bij regen en storm.

Cultiver des tomates

Mei = tijd om tomaten in volle grond te planten

Plant bij droog, niet al te zonnig weer. Tomaten gedijen in luchtige, vruchtbare grond. Gebruik goede potgrond vermengd met wat grof zand en/of vermiculiet. Geef direct en regelmatig water, zodat de grond vochtig blijft. Tomaten drinken veel water, maar houden niet van een hoge luchtvochtigheid. Giet het water dus altijd aan de voet van de planten en niet op de bladeren.

Maak achtergrond grijs

Zorg voor bedden met losgemaakte aarde en volg nauwgezet het stappenplan:

  1. Hark al het onkruid weg en woel de aarde goed om. Zet de tomatenplanten intussen in een flinke bodem water.

  2. Maak plantgaten die minstens dubbel zo groot zijn als de kluit, op 40-50cm van elkaar. Voeg een lepeltje zeewierkalk en een volledige emmer toe.

  3. Zet de planten in de gaten en zorg ervoor dat ze een stuk dieper staan dan in de potten. 

  4. Zodra de kluiten met grond bedekt zijn geef je aan iedere plant nog een dosis vloeibare meststof voor tomaten voor extra voeding en ter verrijking van het bodemleven.

  5. Breng een dikke laag mulch rond alle tomatenplanten om uitdroging van de grond te voorkomen.

 

Eind mei zijn je tomatenplanten al goed gegroeid en hebben ze nood aan ondersteuning. Gebruik hiervoor tomatenspiralen. Zet een stok bij de plant en bind deze aan. Draai de planten er minstens 1 keer per week rond. Geef regelmatig mest, maar niet te veel stikstof, want dat zorgt voor veel blad en stelen maar minder vruchtvorming. Gebruik bijvoorbeeld koemestkorrels en wat kali of speciale tomatenmest. Bind de hoofdstengel telkens als de plant weer gegroeid is vast aan de stok. Bind de plant niet te strak op, want de stengel wordt steeds een stuk dikker.

Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui. Knip ook bladeren weg die het zonlicht weghouden van de vruchten. Laat in ieder geval altijd minstens 6 tot 8 grote bladeren aan de plant zitten.
 

 

Juni

  1. Dieven: In bijna elke bladoksel vormt de tomatenplant een nieuwe scheut, ‘een dief’. Als de dief niet wordt verwijderd zal hij zich ontwikkelen tot een grote slappe stengel die op zijn beurt ook weer dieven ontwikkelt. Uiteindelijk heb je dan een dichte, bossige plant met maar weinig en ook nog eens heel kleine vruchtjes. Daarom moet je regelmatig ‘dieven’: de okselscheuten verwijderen. Struik- en dwergtomaten hoef je niet te dieven. Verwijder dus vanaf nu minstens 1 x per week alle dieven (scheuten de verschijnen in de bladoksels). Breek ze af met je handen of gebruik een snoeischaar.
  2. Goed luchten: kweek je tomatenplanten in de serre, laat dan de deur(en) dag en nacht openstaan. Een windje zorgt namelijk voor droge planten, waardoor schimmels geen kans krijgen
  3. Gieten & voeden: begiet de tomatenplanten de eerste 2 tot 3 weken wekelijks, maar laat daarna gerust wat meer tijd tussen.  Voeg telkens 'DCM Vloeibare meststof voor tomaten' toe aan het gietwater voor sterke planten en dikke, gezonde vruchten.  Halverwege juni zie je de eerste tekenen van dorstige planten in de vorm van slappe, hangende bladeren. Geef je planten dan zo', 10 à 15 liter water per m², maar pluk eerst alle rijpe tomaten zodat ze niet barsten.
  4. Een tomaat blijft maar doorgroeien. Als je veel tomaten wilt oogsten moet je de plant op een gegeven moment toppen om de groei te stoppen en de vruchtvorming te stimuleren. In de volle grond top je meestal na de vierde tros. Snijd de hoofdstengel af boven de twee bladeren boven de hoogste tros.

Juli-september: oogsten

Dat je tomaten rijp zijn, zie je niet, maar voel je. Dat geldt zeker als je verschillende kleuren kweekt! Rijpe vruchten zijn malser, en laten vanzelf los als je ze opheft en tegen het steeltje duwt. Oogst als de tomaat egaal van kleur is en je de vrucht iets kunt indrukken. Oogsten doe je door met je vingers op het verdikte stukje van het steeltje te drukken, dan breekt de vrucht van het steeltje af.

Grote tomaten knip je best af met een schaar om te voorkomen dat ze afscheuren en de hele tros met zich meesleuren.  Als je niet meteen dezelfde dag nog van je oogst gaat genieten kun je de tomaten het best in een schaal op het aanrecht of de keukentafel bewaren (dus niet in de koelkast).

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
tuintips
Tuinieren met kinderen: ontdek de lentetuin!

Bij Famiflora zijn we gepassioneerd door groen en willen we graag onze liefde voor tuinieren delen, vooral met de jongere generatie. Lente-tuinieren met kinderen is een geweldige manier om samen quality time door te brengen, terwijl je hen tegelijkertijd leert over de magie van de natuur en het belang van duurzaamheid.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
bloembollen
Wij hebben de zomer al in de bol!

Wij hebben de zomer al in de bol! Letterlijk, want er zijn heel veel bijzondere bollen en knollen die prachtig bloeien in de zomer. Sommige ervan ken je vast, zoals de dahlia en begonia. Maar je kunt ook kiezen voor meer onbekende, exotische toppers.

Lees meer...