Het is herfst en we brengen weer meer tijd binnen door. Het perfecte moment om je kamerplanten wat extra aandacht te geven én jezelf te verwennen met wat extra binnengroen. Met schommelende temperaturen, vaak wat minder daglicht en drukte lijkt de keuken niet de makkelijkste plek om een plant neer te zetten. Toch zijn er heel wat planten die hun rol in de keuken met glans vervullen.

Voor je een nieuwe plant koopt voor je keuken, bekijk je eerst de lichtinval. Ideaal is een plekje zonder direct zonlicht, maar met veel indirect licht. Heb je veel ruimte op een vensterbank of zoek je een hangende plant voor een kleine keuken? Afhankelijk van jouw ruimte, kies je een plant die bij jou op z’n best zal zijn. Dit zijn onze vijf tips voor een groene aanwinst voor je keuken:

1. Keukenkruid

Waarom geen groene plant die je ook kan gebruiken als ingrediënt tijdens het koken? Denk aan kruiden zoals Marokkaanse munt voor je verse muntthee, rozemarijn om je stoofpotje te kruiden of oregano voor die zuiderse toets in je gerechten. Een keukenkruid is lekker praktisch om bij de hand te hebben in je keuken. Je kan de heerlijk geurende blaadjes van deze kruiden gebruiken tijdens het koken, je plantje groeit nadien gewoon weer verder. Pluk natuurlijk met mate, zodat je plant tijd heeft om weer te groeien.

2. Sanseveria of Vrouwentong

Deze overbekende vetplant met z’n puntige bladeren oogt mooi in zowat elke keuken. Ideaal voor beginners, want deze plant neemt weinig plaats in en is makkelijk om te verzorgen. Extra voordeel? Hij kan tegen een stootje en vindt het niet erg dat je ‘m eens vergeet water te geven. Bij Sanseverias lijken de dikke bladeren recht uit de grond te komen. Kies eens voor een variant die je niet vaak ziet of verzamel enkele verschillende planten bij elkaar.

3. Bromelia

Een explosie van kleur in je keuken? De bloeiende planten uit de familie van Bromeliaceae zijn een echte aanwinst, met onder andere de prachtige Aechmea en Guzmania. En misschien wel de leukste uit deze plantfamilie: de ananasplant! Uit de bladrozet komt er een kleine ananas tevoorschijn. Water geven verloopt iets anders dan bij andere planten: je giet water in de koker gevormd door de bladeren van de plant. Zorg ervoor dat die koker altijd gevuld is met water. Om je plant gelukkig te houden, geef je ‘m een plekje dichtbij het raam.

4. Drakenklimop

Heb je ruimte in je keuken, kies dan voor deze fijne klim- en hangplant. Hij is bijna onverwoestbaar en blijft maar groeien… Je kan deze groene plant draperen langs je vensterbank of speels leiden langs je keukenkastjes. Zo hou je meer ruimte om te koken! Deze plant groeit supersnel en is bestand tegen weinig licht. Hij groeit in aarde, maar je kan stekje ook in een vaasje met water laten groeien.

5. Tillandsia

Luchtplantjes zoals Tillandsia zijn perfect voor kleinere keukens. Ze hebben geen aarde of pot nodig, maar halen hun voedingsstoffen uit de lucht. Je kan ze dus in het kleinste hoekje een plekje geven, bijvoorbeeld om je kruidenrekje op te fleuren. Bij Famiflora kan je ze vinden in leuke hangers en in allerlei decoratievormen. Je geeft ze water door ze regelmatig een uurtje te laten weken in water of door ze regelmatig te besproeien met regenwater.

grijs

Maak jij van jouw keuken een groene ruimte? Zet grote planten in een mooie pot op de grond, creëer een levende muur met je keukenkastjes of ga voor een fraaie hangplant. Inspiratie nodig? Kom dan binnenkort eens langs bij Famiflora in Moeskroen en De Panne. Alle dagen open!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
Muggen verjagen: geniet ongestoord van je zomer!

De zomer is een tijd van genieten in de tuin, lange avonden buiten zitten en heerlijke barbecuefeestjes. Maar niets kan die momenten meer verstoren dan vervelende muggen. Gelukkig zijn er tal van natuurlijke en effectieve manieren om deze kleine plaaggeesten op afstand te houden.

Lees meer...
tuintips
Nu doen: neem zomerstekken

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...
Geef jouw kamerplanten de beste behandeling

Een spabehandeling voor je planten? Soms is het tijd om je groene vrienden eens goed in de watten te leggen. Met deze gids voor super-de-luxe plantenverzorging ga je meteen aan de slag. Plantenvoeding, sproeiers en plantendouches kennen voortaan geen geheimen meer voor jou.

Lees meer...
tuinplanten
Ga voor een Mediterrane tuin, balkon of dakterras!

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...