Blikvangers in de border

Blikvangers in de border

Er is bijna niets mooiers dan een goed gevulde, rijk en lang bloeiende border. De truc is groepen van dezelfde vaste planten erin te laten terugkeren, voor een harmonieus geheel. Om er lang van te kunnen genieten is het verstandig om planten te kiezen die elkaar opvolgen in bloei, van de vroege zomer tot het late najaar. Houd ook rekening met de hoogte: vooraan de lagere planten, achterin de ‘reuzen’. Daar tussenin kunt u variëren met hoge en lage planten, voor een boeiend totaalplaatje.

Bordertips
Zorg ervoor dat de grond onkruidvrij is en breng eerst een goede laag verse aarde en compost aan. Houd bij het kiezen van de beplanting rekening met de hoeveelheid zon die de border al dan niet vangt. Kies sterke, makkelijke planten, maar pas op dat het geen woekeraars zijn. Plant ze in groepjes van drie tot vijf exemplaren. Let daarbij niet alleen op de kleur van de bloemen, maar ook op verschillende groeiwijzen en bladvormen, voor een mooi contrast. Weefplanten, zoals prachtkaars (Gaura), ijzerhard (Verbena bonariensis) en beemdkroon (Knautia), zijn ideaal voor in een border. Plant die in het midden van de border, zodat ze een overgang vormen tussen de hogere en lagere planten. Om de border het hele jaar rond interessant te houden is het raadzaam ook groenblijvende planten of struiken erin te zetten. Verleng de bloeiperiode door tussen de vaste planten voorjaarsbollen te planten (dat kan weer vanaf september). Leeggekomen plekken kunt u tijdelijk opvullen met zomerbloeiende bollen in pot. Voor het najaar vormen siergrassen een goede aanvulling.

Top 10 blikvangers
Achter in de border plaatst u hoog opgaande planten, die de aandacht trekken met hun bloemen, blad en/of groeiwijze. Tien aanraders:

  • Acanthus mollis
  • Geitenbaard (Aruncus)
  • Kardoen (Cynara)
  • Koninginne- of leverkruid (Eupatorium)
  • Pruikeboom (Cotinus)
  • Ridderspoor (Delphinium)
  • Ruit (Thalictrum)
  • Schoepkruid of reuzenscabiosa (Cephalaria)
  • Vlier (Sambucus nigra)
  • Vlinderstruik (Buddleja)

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (2)

Ook tuinieren is vooruitzien. De herfst is de tijd voor het planten van voorjaarsbollen. Dat kan nu, maar ook nog in november en zelfs tot begin december, mits het niet vriest.

Lees meer...
Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...
5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit!

Lees meer...