Wil je de allerbeste zorg aan je kamerplanten geven?

We maken je wegwijs in de ingrediënten om voor je tropische kamerplanten, cactussen en vetplanten de juiste potgrondmix te maken. In dit artikel leer je hoe je met aarde, perliet, kokosvezel en zand de ideale samenstelling van vocht, drainage en voeding maakt. Je zal zien dat je kamerplanten er enkel gelukkiger van worden.

Je  hoeft niet voor elk type plant een aparte potgrond in huis te halen. Veel makkelijker is om zelf je eigen potgrondmix te maken, die je met de juiste ingrediënten samenstelt. In deze blog geven we je het recept voor onze potgrondmix voor tropische kamerplanten (denk aan StrelitziaFicusBananenplant) en een basismix voor vetplanten en cactussen. Net zoals je planten andere omstandigheden van licht, zon en water vragen, zijn ook hun behoeftes ondergronds heel verschillend.

plaats grijze achtergrond

Mix voor tropische kamerplanten

Jouw groene bladplanten hebben een gezonde basis in hun pot nodig, die net genoeg vocht vasthoudt maar ook het overtollige water loslaat. Je kan hiervoor een kant-en-klare potgrondmix voor kamerplanten kopen. Of zelf aan de slag gaan met deze ingrediënten:

  1. Universele potgrond
    Je kamerplant heeft aarde nodig om in te wortelen. Start met een basis van een verse zak Famiflora universele potgrond.
  2. Kokosvezel
    Voeg aan je mix een vochthoudend element toe. Die houdt zowel water als voeding vast die de wortels van je plant niet meteen kunnen opnemen. Kokosvezel is een goeie keuze, omdat het een goedkoper en duurzaam ingrediënt is.
  3. Perliet
    Als derde ingrediënt voeg je iets toe dat je potgrond luchtiger maakt en voor drainage zorgt. Zo wordt de aarde niet te compact of zwaar, en kan overtollig water makkelijk weg. Perliet is een lichtgewicht korrel en is makkelijk te vinden in onze afdeling potgrond die zich bevindt net na de dierenafdeling.

Meng gelijke delen standaard potgrond en kokosvezel met elkaar. Voeg een handvol perliet toe en meng alles goed door elkaar. Klaar? Dan kan jij je nieuwe kamerplanten trakteren op een heerlijke mix.

Mix voor vetplanten en cactussen

Gaan jouw vetplanten of cactussen soms dood door teveel water? Zowel cactussen als succulenten komen uit vaak extreem droge gebieden. Krijgen ze water, dan hebben ze een slim mechanisme ontwikkeld om vocht zelf op te slaan. Ze houden dan ook van grond die weinig voedingsstoffen bevat en geen water vasthoudt (dat doen ze zelf). Daarom mag de aarde tussen gietbeurten ook opdrogen.

Wil je een mix maken op maat van jouw planten, dan stel je die samen uit elementen die zorgen voor goede drainage:

  1. Universele potgrond
    Geef je plant een goeie basis van Famiflora universele potgrond. Je vindt die in onze potgrondafdeling in zakken van 35 en 70 liter.
  2. Rivierzand of scherp zand
    Famiflora universele potgrond bevat al voedingsstoffen. En je cactus of vetplant heeft er eigenlijk niet zoveel nodig. Vul je basis dus aan met eenzelfde hoeveelheid scherp zand, vaak ook rivierzand genoemd.
  3. Perliet of fijn grind
    Net zoals bij tropische kamerplanten wil je aarde die goed doorlatend is. Voeg perliet of fijn grind toe om er een luchtige mix van te maken.

Meng gelijke delen standaard potgrond en kokosvezel met elkaar. Voeg een handvol perliet toe en meng alles goed door elkaar.
Klaar? Dan kan jij je nieuwe kamerplanten trakteren op een heerlijke mix.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...