Wil je de allerbeste zorg aan je kamerplanten geven?

We maken je wegwijs in de ingrediënten om voor je tropische kamerplanten, cactussen en vetplanten de juiste potgrondmix te maken. In dit artikel leer je hoe je met aarde, perliet, kokosvezel en zand de ideale samenstelling van vocht, drainage en voeding maakt. Je zal zien dat je kamerplanten er enkel gelukkiger van worden.

Je  hoeft niet voor elk type plant een aparte potgrond in huis te halen. Veel makkelijker is om zelf je eigen potgrondmix te maken, die je met de juiste ingrediënten samenstelt. In deze blog geven we je het recept voor onze potgrondmix voor tropische kamerplanten (denk aan StrelitziaFicusBananenplant) en een basismix voor vetplanten en cactussen. Net zoals je planten andere omstandigheden van licht, zon en water vragen, zijn ook hun behoeftes ondergronds heel verschillend.

plaats grijze achtergrond

Mix voor tropische kamerplanten

Jouw groene bladplanten hebben een gezonde basis in hun pot nodig, die net genoeg vocht vasthoudt maar ook het overtollige water loslaat. Je kan hiervoor een kant-en-klare potgrondmix voor kamerplanten kopen. Of zelf aan de slag gaan met deze ingrediënten:

 1. Universele potgrond
  Je kamerplant heeft aarde nodig om in te wortelen. Start met een basis van een verse zak Famiflora universele potgrond.
 2. Kokosvezel
  Voeg aan je mix een vochthoudend element toe. Die houdt zowel water als voeding vast die de wortels van je plant niet meteen kunnen opnemen. Kokosvezel is een goeie keuze, omdat het een goedkoper en duurzaam ingrediënt is.
 3. Perliet
  Als derde ingrediënt voeg je iets toe dat je potgrond luchtiger maakt en voor drainage zorgt. Zo wordt de aarde niet te compact of zwaar, en kan overtollig water makkelijk weg. Perliet is een lichtgewicht korrel en is makkelijk te vinden in onze afdeling potgrond die zich bevindt net na de dierenafdeling.

Meng gelijke delen standaard potgrond en kokosvezel met elkaar. Voeg een handvol perliet toe en meng alles goed door elkaar. Klaar? Dan kan jij je nieuwe kamerplanten trakteren op een heerlijke mix.

Mix voor vetplanten en cactussen

Gaan jouw vetplanten of cactussen soms dood door teveel water? Zowel cactussen als succulenten komen uit vaak extreem droge gebieden. Krijgen ze water, dan hebben ze een slim mechanisme ontwikkeld om vocht zelf op te slaan. Ze houden dan ook van grond die weinig voedingsstoffen bevat en geen water vasthoudt (dat doen ze zelf). Daarom mag de aarde tussen gietbeurten ook opdrogen.

Wil je een mix maken op maat van jouw planten, dan stel je die samen uit elementen die zorgen voor goede drainage:

 1. Universele potgrond
  Geef je plant een goeie basis van Famiflora universele potgrond. Je vindt die in onze potgrondafdeling in zakken van 35 en 70 liter.
 2. Rivierzand of scherp zand
  Famiflora universele potgrond bevat al voedingsstoffen. En je cactus of vetplant heeft er eigenlijk niet zoveel nodig. Vul je basis dus aan met eenzelfde hoeveelheid scherp zand, vaak ook rivierzand genoemd.
 3. Perliet of fijn grind
  Net zoals bij tropische kamerplanten wil je aarde die goed doorlatend is. Voeg perliet of fijn grind toe om er een luchtige mix van te maken.

Meng gelijke delen standaard potgrond en kokosvezel met elkaar. Voeg een handvol perliet toe en meng alles goed door elkaar.
Klaar? Dan kan jij je nieuwe kamerplanten trakteren op een heerlijke mix.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 tuintips en tuinklussen voor oktober

Lees 15 leuke en praktische tuintips en klusjes om in oktober tussen de buien door te doen.

Lees meer...
Wist je dat Led kerstverlichting minder dan €1 per maand verbruikt?

De kerstperiode komt eraan, de mooiste tijd van het jaar! En is er een betere manier om het gezellige feestgevoel te uiten met honderden fonkelende kerstlichtjes?
Wat kost nu al die feestvreugde en wat kan je doen om jouw energiekosten tijdens de feestdagen laag te houden?

Lees meer...
De beste kamerplanten voor je keuken

Kamerplanten kan je overal in huis kwijt, ook in je keuken. Ze voegen niet enkel iets moois en kleurrijks toe, ze kunnen ook heel praktisch zijn! Met deze vijf geurende, bloeiende en luchtzuiverende kamerplanten geef jij ook een groene boost aan je keuken.

 

Lees meer...
4 oktober: Dierendag

Elke dier verdient op Dierendag een beetje extra aandacht, of het nu om een huis- of tuindier gaat.

Lees meer...