Groenbemesters

Groenbemesters

Groenbemesters? Wat zijn dat? Mest is toch al 'groen?' Komt dit woord je niet bekend voor? Geen paniek! Voor de meeste tuiniers is het inderdaad een onbekend woord. Moestuiniers zijn meer bekend met deze term, want groenbemesters gebruik je vooral in de moestuin op stukken grond die leeg staan na de laatste oogst. Groenbemesters zijn eenjarige planten die met hun wortels de structuur van je grond verbeteren. Wanneer groenbemesters afsterven of wanneer je ze in het voorjaar door de grond schoffelt, verrijken ze de bodem door er humus en/of stikstof aan toe te voegen. Handig hè! Deze plantaardige bemesters zaai je gemakkelijk en groeien zeer snel. Ook nu nog, zo laat in het (moes)tuinseizoen.

Waarom en waar groenbemesters zaaien?

Zoals je hierboven al las, bestaan er een aantal voordelen voor het houden van groenbemesters. Groenbemesters zijn tevens snelle groeiers die ook onkruid tegengaan. Dat is zowel in de sier- als in de moestuin een prettige eigenschap. Goede onkruidonderdrukkers zijn onder andere gele mosterd en Japanse haver.

Er zijn ook groenbemesters die heel mooie bloemen krijgen, zoals de blauwe lupine, inkarnaatklaver en de Phacelia, ook wel bijenvoer genoemd. 

En die laatste naam verwijst naar nog een belangrijke kwaliteit van sommige groenbemesters: ze bieden bijen en andere nuttige insecten namelijk de broodnodige voeding. Dat geldt voor boekweit, gele mosterd en bladrammenas.

Als je zware kleigrond hebt, maken groenbemesters met hun wortels de grond veel losser zodat je die makkelijker kunt bewerken. De mooie zomerwikke is hiervoor zeer geschikt. 

Sommige soorten zijn (net als Afrikaantjes of Tagetes) effectief tegen schadelijke aaltjes. Dat geldt onder andere voor Japanse haver.

De groenbemesters die vooral stikstof aan de bodem toevoegen, zoals de blauwe lupine, inkarnaatklaver en zomerwikke, zijn vooral geschikt voor plekken waar groenten hebben gestaan die veel stikstof uit de grond hebben gehaald. Dat zijn met name blad- en koolgewassen. 

Kan jouw grond wel wat organische meststoffen gebruiken? Zaai dan winterrogge, raaigras of Japanse haver. Je vindt deze toppers in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne

Wanneer groenbemesters zaaien?

Zoals je ziet, zijn er veel verschillende soorten groenbemesters. Je kunt ze dan ook niet allemaal het hele jaar door zaaien. Hieronder lees je wanneer je welke onkruidonderdrukker zaait:

  • Boekweit is vorstgevoelig, dus zaai je deze groenbemester in het voorjaar, op het laatst medio juni. De plant krijgt witte bloempjes die voedzaam zijn voor bijen. De zaden ervan kun je oogsten om meel van te maken, maar dan moet je er wel heel veel van zaaien.

  • Blauwe lupine zaai je uiterlijk in juli. 

  • Bijenvoer (Phacelia) kun je zaaien van maart tot half augustus. 

  • Gele mosterd, inkarnaatklaver en Japanse haver kun je zaaien van augustus tot en met september. 

  • Zomerwikke zaai je van mei tot half september.

  • Winterrogge zaai je van augustus tot eind oktober.

Kijk op de verpakking van de zaden van groenbemesters in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne voor meer info over waar, wanneer en hoeveel je ervan kunt zaaien. Als je nog vragen hebt over de soorten groenbemesters of het gebruik ervan, verwijzen we je graag naar onze enthousiaste en ervaren groenexperts in het tuincentrum. Zij helpen je graag op weg!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
tuinplanten
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...