Zo red je jouw gazon na een kurkdroge zomer

De tropische temperaturen hebben deugd gedaan voor ons allemaal... behalve voor het gazon. Overal zien we gedroogde plekken in het gras en bij sommigen is het zelfs helemaal geel en dor.

Maar geen paniek, met dit vijfstappenplan krijg je snel weer een sterk & groen gazon!

Stap 1: leeft jouw gazon nog?

In eerste instantie is het belangrijk om na te gaan of het gazon nog leeft. Dit kan met een simpele test:

Haal een stukje gras van +/- 10 op 10 cm uit de grond en dompel het helemaal in water. Gooi daarna het water uit de emmer, maar laat het gras in de emmer zitten. Zie je na twee dagen witte wortels aan de onderkant? Super, je gazon leeft nog!

Geen wortels aan de onderkant? Dan heeft je gazon helaas de droogte niet overleefd. Maar dit hoeft niet per se slecht nieuws te zijn. Het is hét perfecte moment voor het aanleggen van een nieuw gazon! Aangezien het onkruid de droogte waarschijnlijk ook niet heeft overleefd. Is dit het perfecte moment om het onkruid en de grasresten weg te harken. Dit doe je best nog voor de regen valt.

 

Stap 2: Neemt het gazon water op?

Door de droogte kan het zijn dat de grond het water niet opneemt, maar afstoot. Ook hiervoor bestaat een simpele test om dit te achterhalen:

Maak opnieuw een stukje gras los en leg enkele druppels water op de aarde. Neemt het gras het water snel op? Goed nieuws, er is nog een goede doorwatering en je gazon zal makkelijker herstellen.

Wordt het water niet onmiddellijk opgenomen? Dan is de grond helaas waterafstotend. Wacht nog even af op meer regenval vooraleer je begint te zaaien.

Maak achtergrond grijs

Stap 3: Verluchten

De grassen zijn beschadigd en er ontstaat een viltlaag. Hierdoor kan regenwater niet goed doordringen en voedingsstoffen niet tot in de wortels van het gras geraken. Daarom is het belangrijk om na een lange periode van droogte het gazon weer goed te verluchten

Dit doe je door het gras te verticuteren. Verticuteren doe je best twee keer per jaar: in april en begin september of oktober.

Verticuteren kan met de hand of machinaal. Voor grote oppervlakten raden wij aan om een elektrische verticuteermachine te gebruiken.

Heeft je gazon een lichte viltlaag? Dan is het voldoende om enkel in de lengte te verticuteren. Heeft het eerder een dikkere viltlaag ontwikkeld? Dan kan je best zowel in de lengte als in de breedte verticuteren.

Stap 4: Zaaien & bemesten

Na het verticuteren is het tijd om bij te zaaien en te bemesten. De keuze van welk gazonzaad je het best gebruikt is afhankelijk van de grootte van de dorre plekken.

Komen er enkele kleine, droge plekken in het gazon? Dan neem je best een standaard herstelgazon. Zijn het eerder grote plekken? Neem dan best een speel en sport- of siergazon.

Geef het graszaad nadien een duwtje in de rug door wat extra meststoffen te strooien. Zo zorg je voor een sterke en dichte grasmat.  

Maak achtergrond grijs

Stap 5: Verzorg je gazon het hele jaar door

Wil je het hele jaar door een mooi en sterk gazon? Dan is het belangrijk om je terrein te blijven onderhouden!

Geef regelmatig meststof. Zo voorkom je uitputting van de bodem. De beste periode om te bemesten is in het voorjaar (april), het begin van de zomer (eind mei/ begi juni) en in het najaar (begin september/oktober).

Ook is belangrijk om jaarlijks te verticuteren. Zo kan het gras goed groeien en krijgt het voldoende zuurstof, water en voedingsstoffen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
Planten verzorgen tijdens je vakantie: zo doe je dat!

De zomer is een tijd van ontspanning en genieten van een welverdiende vakantie. Maar terwijl jij van je vrije dagen geniet, hebben je planten thuis nog steeds de nodige zorg nodig. Geen zorgen, we hebben de beste tips verzameld om ervoor te zorgen dat jouw tuin- en kamerplanten gezond blijven tijdens jouw afwezigheid.

Lees meer...
tuintips
Anti-muggen en wespen tips voor huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
Wuivende palmen bij je thuis

Met hun gevederde bladeren geven palmen een tropisch tintje aan elke ruimte in huis. Er eentje kiezen kan best moeilijk zijn, ze zien er allemaal leuk uit! We maken je wegwijs in de meest voorkomende palmsoorten, zoals de Kentiapalm, Goudpalm of Mexicaanse Dwergpalm. We tonen je waar welke palm het best gedijt en hoe je nog langer kan genieten van hun frisgroene bladeren.

Lees meer...
tuintips
Maak de tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...