Moestuinieren in augustus

Tags:
Moestuinieren in augustus

Augustus is hot, hotter, hotst én van oudsher de oogstmaand. Toevallig is moestuinieren ook 'hot!' Of je nu potten en bakken vol kruiden en eetbare bloemen hebt, samen met de kinderen een vierkante-meterbak onderhoudt of een ouderwetse moestuin compleet met kas bezit. 

Zelf groenten, kruiden en fruit kweken is leuk om te doen, gezond, een ontspannende bezigheid én goed voor het milieu én je portemonnee. Bovendien steken (klein)kinderen er ook nog iets van op. Al begin je met 'kiemgroenten' (zoals tuinkers) zaaien in potjes in de vensterbank of met een hangmand vol aardbeienplantjes. 

Ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne heeft alles in huis voor het zaaien, planten, kweken en verzorgen van moestuinplanten. Lees onze moestuintips voor deze maand, zowel voor gevorderden als voor 'groentjes!'

 1. Water geven!

Dat ligt natuurlijk voor de hand met de temperaturen die de afgelopen zomers telkens weer extreem oplopen. Echter, er zijn gewassen, zoals snijbiet, tomaten, pompoenen en courgettes, die echte 'slurpers' zijn. Ook alles wat in potten en bakken en in de volle zon staat, droogt nu snel uit. Gelukkig kunnen mediterrane kruiden, zoals lavendel, rozemarijn en salie, dan weer goed tegen zonovergoten, droge omstandigheden. Geef vroeg in de ochtend water en mik op de aarde en wortels van de planten, niet op het blad.

 1. Oogsten

Kijk elke dag of iets rijp genoeg is om te oogsten, zoals nieuwe aardappels, de eerste aubergines en courgettes, artisjokken, bleekselderij, knoflook, mais, spinazie, sperziebonen, uien, sjalotten, tomaten, abrikozen, pruimen en vijgen. 

 • Pluk pepers als ze rood of oranje zijn. 
 • Uien en sjalotten haal je uit de grond als het loof geel kleurt. 
 • Vroege appels en peren kun je oogsten als je ze met hun steeltje makkelijk van de tak los kunt draaien. 
 • Laat courgettes en aubergines niet te groot worden (maximaal zo'n 20 centimeter), dan zijn ze op hun lekkerst, zowel wat smaak als structuur betreft.

Te veel oogst om zelf op te eten?

 • Geef het aan familie, vrienden, buren of de voedselbank.
 • Maak er jam, of taart van. Bovendien sla je de overtollige oogst makkelijk op in een weckpot.
 • Droog groenten als uien, sjalotten, knoflook en kruiden. Zo blijven ze nog langer goed.
 • Vries kruiden in om ze later te gebruiken. 
 • Maak thee of ijsblokjes met kruiden, zoals munt, citroenmelisse of citroenverbena (verveine). Die ijsblokjes met ingevroren smaakmakers staan leuk en zijn verfrissend in een ijsthee, cocktail of mocktail. Die kun je ook nog versieren met lekkere en mooie eetbare bloemen, zoals komkommerkruid en Oost-Indische kers. Of een schijfje citroen of limoen.
 1. Schaduwblad verwijderen

Knip bladeren boven druiventrosjes, tomaten, courgettes, meloenen, pompoenen en komkommers weg, zodat ze lekker veel zon krijgen en goed kunnen rijpen. Soms bedekken bladeren de vruchten waardoor ze minder zon krijgen en minder snel en goed rijpen.

 1. Snoeien

Snoeien doet groeien! Snoei fruitbomen na de laatste oogst. Kort lange, jonge, opgaande scheuten in en verwijder aangetaste, zieke takken. Bessen-, frambozen- en bramenstruiken snoei je na de laatste oogst terug. Frambozen snoei je tot vlak boven de grond. Van rode en witte bessen en kruisbessen laat je de hoofdtakken ongemoeid, maar snoei je nieuwe twijgen tot op vijf bladeren terug.

 1. Zaaien en planten, voor nu en later

In augustus kun je onder andere boerenkool, kervel, palmkool (Cavolo nero), peterselie, raapstelen, snijbiet, spinazie, veld- en kropsla, winterpostelein, winterradijs en witlof zaaien. Daar kun je de komende tijd al van genieten.

Met vooruitziende blik kun je voor volgend voorjaar al kolen en lente-uitjes zaaien. Plant nu aardbeien en winterharde groenten. Die vind je in ons tuincentrum als 'pootgoed' (jonge plantjes), zoals bloemkool, broccoli, paksoi en winterprei.

Namens ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne: een heel smakelijke, gezonde en rijke oogst! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Planten die goed tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zongedroogde omstandigheden kunnen!

Lees meer...
tuinplanten
Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...