Maak van jouw tuin een mediterraans vakantieoord

Maak van jouw tuin een mediterraans vakantieoord

Frankrijk en Italië staan al jaren hoog in de lijst van populaire vakantiebestemmingen. Misschien ga je er deze zomer weer naartoe? Zo niet, dan creëer je toch gewoon zo'n heerlijke mediterrane sfeer in je eigen tuin? Droom weg bij het idee aan velden vol geurende lavendel, balkonnetjes vol potgeraniums en terrasjes onder de druivenranken. Haal de ontspannen, kleurrijke en zonovergoten mediterrane sfeer naar eigen tuin, (dak)terras of balkon! Hoe je dat doet? Ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne geeft je graag praktische tips en inspirerende ideeën.

Kuipplanten

Oleander, bougainville, vijg, een olijf op stam, een citroenboompje... Zet één of twee van deze planten op het terras of balkon, in een grote houten kuip of terracotta pot en je waant je meteen in vakanteisferen. Deze kuipplanten zijn allemaal zonliefhebbers, maar niet allemaal even winterhard. In een pot of kuip bescherm je ze makkelijk tegen vorst door ze 's winters in te pakken met vliesdoek, jute of bubbeltjesplastic of door ze in het najaar in een vorstvrije ruimte te zetten.

Oleanders en bougainvilles bloeien eindeloos, zolang ze maar voldoende zon en regelmatig water krijgen. De bloemkleuren variëren van wit en roze tot violet en rood. Het momenteel heel hippe citroenboompje krijgt heerlijk geurende witte bloemen. In het najaar, wanneer de eerste nachtvorst zich aankondigt, zet je het citroenboompje gewoon in de huiskamer. Zo gaan jouw vakantiedromen nog even door, ook binnenshuis!

Lavendel en co

Mediterrane kruiden, zoals lavendel, tijm, rozemarijn en salie, zijn sterke planten die heerlijk geuren wanneer je er met je vingers aan zit of als je er langsloopt. Ze doen het zowel goed in pot als in directe grond, zeker op een zonovergoten plek en in goed gedraineerde grond. Gebruik lavendel als haagje, bijvoorbeeld langs het pad naar de voordeur of plant de struik rond je moestuinbedden. Met looptijm kun je 'blotenvoetenpad' aanleggen dat lekker gaat ruiken als je erover loopt.

Bovengenoemde kruiden bloeien met lila of roze bloemen die bijen en vlinders aantrekken en ook nog eens wintergroen zijn. Je hoeft ze in principe niet eens water te geven, dus je hebt er geen omkijken naar. Tenzij je op zoek bent naar kruidige ingrediënten voor je maaltijd of het maken van een lavendelcake of lavendelijs.

Om het mediterrane plaatje compleet te maken plant je de kruiden in terracotta potten. Zet ze bij elkaar op het terras of balkon, of op de treden van een rustieke houten ladder of elegante metalen etagère tegen de muur. Heb je geen plek voor een veld vol lavendel? Hang dan een tuinposter met een afbeelding daarvan op aan de muur, schutting of garage. Zo krijg je tóch het ultieme vakantiegevoel in eigen tuin of balkon.

Nog meer zuiderse sfeer

  • Plaats een pergola of overkapping begroeid met druivenranken
  • Vul bakken en potten met Franse geraniums 
  • Leg een pad aan of een terras van grind, dolomiet of geel Ardenner split
  • Koop een vrolijk gekleurd bistrosetje
  • Leg een tafelzeil met een afbeelding van olijven, citroenen of druiven op de tafel
  • Gebruik lavendel-, citroenkleurige of azuurblauwe kussens, buitenkleden of parasols

Kom langs in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne voor deze fijne planten en zomerse tuinaccessoires en geniet van je tuin of balkon in mediterrane vakantiesfeer!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Paradijsvogelbloem: de gids om je Strelitzia te laten bloeien

De Strelitzia of paradijsvogelbloem wordt terecht beschouwd als de koningin onder de kamerplanten, zeker als hij in bloei staat. Je kan binnenshuis enkel de Strelitzia Reginae en Nicolai als kamerplant houden. Deze schitterende plant past zich makkelijk aan de omstandigheden bij je thuis aan, en is daarmee de ideale bloeiende plant voor wie maximale impact wil.

Lees meer...
tuinplanten
De lente komt eraan... 15 tuintips voor maart!

Maak een goede start voor het tuinseizoen van 2023 met onze 15 tuintips voor maart!

Lees meer...
kamerplanten
Groen in je slaapkamer en badkamer? Doen!

Voor elk 'stekje' is een plekje! Ontdek dus onze favoriete kamerplanten voor de slaapkamer en badkamer.

Lees meer...
tuinplanten
Eetbare liefde: groenten en kruiden om te kweken in februari

Februari mag dan wel een wintermaand zijn, maar in de wereld van tuinieren is het de perfecte tijd om plannen te smeden voor een liefdevolle en smakelijke oogst

Lees meer...