Lekker tuinieren op de langste dag

Lekker tuinieren op de langste dag

Midzomer, zonnewende... Mooie woorden die veel goeds beloven. Op 21 juni is het alweer de langste dag van het jaar en daarbij officieel zomer! Met maar liefst ruim 16 uur zonlicht heb je vast wel tijd voor een paar tuinklussen. Even de handen uit de mouwen en ontspannen bezig zijn in de gezonde buitenlucht en tegelijkertijd een beetje bijkleuren. Met onderstaande tuintips ga je gegarandeerd een lange, fleurige zomer in eigen tuin of op je 'Costa Balconia' tegemoet.

9 Tuinklussen voor 21 juni

  1. Knip op of vóór 21 juni (bijna) uitgebloeide tuingeraniums, vrouwenmantel en klokjesbloem (Campanula) terug. Dan vormen ze weer mooi, fris blad en kunnen ze nog een keer gaan bloeien.

  2. Vlambloemen of Phloxen kun je nu ten dele terugsnoeien. Kort een deel van de bloemstelen tot op de helft in. De kortere stelen geven steun aan de overige delen van de plant, zodat hij mooi stevig en compact blijft én je verlengt zo ook de bloei.

  3. Lelijk geworden blad van vroege voorjaarsbloeiers, zoals longkruid (Pulmonaria) en de Kaukasische vergeet-me-niet (Brunnera), knip je nu weg. Dat kun je ook regelmatig doen met het blad van de kerstroos (Helleborus). Die vormt dan meteen weer fris nieuw blad. Knip bij planten en rozen ook door meeldauw of sterroetdauw aangetast blad weg en gooi dat in de kliko en niet op de composthoop. Zo ga je verspreiding van deze schimmelziekten tegen.

  4. Snoei uitgebloeide struiken en hagen zoals die van Taxus, haagbeuk, liguster, hulst en (Leylandii- of Thuja)coniferen, vóór of rond 21 juni lichtjes in vorm. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag, zodat de doorgeknipte blaadjes of naalden niet in het felle zonlicht verbranden.

  5. Blijf uitgebloeide bloemen van eenjarig perkgoed, zoals petunia’s, surfinia’s, lobelia's, Spaanse margrieten, van potgeraniums (Pelargoniums) en van rozen verwijderen, zodat de planten en struiken langer doorbloeien. Geef je potplanten en het eenjarige perkgoed in potten en hangmanden ook regelmatig een wat vloeibare plantenvoeding. 

  6. De langste dag van het jaar is ook een goed moment om uitgebloeide, vroegbloeiende clematissen, zoals Clematis montana en Clematis alpina te snoeien. Knip dunne uitlopers en dode of kale takken weg.

  7. Verwijder wilde scheuten bij rozen. Deze verschijnen bij de onder- of hoofdstam en hebben lichter gekleurd of anders gevormd blad dan de rest van de plant. Knip ze zo laag mogelijk af. Ze gaan namelijk niet bloeien en kosten de moederplant alleen maar energie. 

  8. Zaai in juni (en juli en augustus) tweejarige bloeiers, zoals akelei, stokrozen, vingerhoedskruid, teunisbloem, engelwortel en toorts of koningskaars (Verbascum).

  9. Geen vakantieplannen of durf je het nog niet aan om de grens over te gaan? Maak er dan een heerlijke “staycation” van en kijk in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne eens naar een lekkere loungestoel of hangmat, een parasol, schaduwdoek, buitendouche, kleurrijk buitenkleed of (nieuwe) barbecue, zodat je volop geniet van een zomervakantie in eigen tuin.

Ga lekker aan de slag in de tuin op de langste dag van het jaar en start jouw zomer fleurigHet hele team van ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne wenst je een heel fijne zomer!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Ga voor een Mediterrane tuin, balkon of dakterras!

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...
tuintips
Planten verzorgen tijdens je vakantie: zo doe je dat!

De zomer is een tijd van ontspanning en genieten van een welverdiende vakantie. Maar terwijl jij van je vrije dagen geniet, hebben je planten thuis nog steeds de nodige zorg nodig. Geen zorgen, we hebben de beste tips verzameld om ervoor te zorgen dat jouw tuin- en kamerplanten gezond blijven tijdens jouw afwezigheid.

Lees meer...
tuintips
Anti-muggen en wespen tips voor huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
Wuivende palmen bij je thuis

Met hun gevederde bladeren geven palmen een tropisch tintje aan elke ruimte in huis. Er eentje kiezen kan best moeilijk zijn, ze zien er allemaal leuk uit! We maken je wegwijs in de meest voorkomende palmsoorten, zoals de Kentiapalm, Goudpalm of Mexicaanse Dwergpalm. We tonen je waar welke palm het best gedijt en hoe je nog langer kan genieten van hun frisgroene bladeren.

Lees meer...