Tuintips juni

Tuintips juni

Juni is één van de mooiste tuinmaanden. Op de langste dag van het jaar (21 juni) begint de zomer. De rozen bloeien weelderig, net als heel veel andere vaste planten. Neem vooral de tijd om van het buitenleven en het zonnetje te genieten. Steek ook af en toe de handen uit de mouwen voor een paar van deze tuinklusjes. En vergeet Vaderdag (12 juni) niet. In ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne vind je zeker een mooi of handig cadeau waar je jouw vader blij mee zult maken. We geven je alvast een paar ideeën, plus 11 praktische en inspirerende tuintips voor de maand juni.

11 Tips en ideëen voor een fleurige tuin, een vakantiegevoel op je eigen 'Costa Balconia' en Vaderdag  

 1. Knip telkens uitgebloeide bloemen uit de rozen, zodat de struiken en klimmers langer doorbloeien. Doe dat niet bij botanische bottelrozen (die vroeg en eenmalig bloeien), anders mis je straks hun mooie bottels. Geef je rozen speciale rozenmest voor een extra bloei-boost en om ziektes zoals sterreroetdauw tegen te gaan.

 2. Nog geen rozen in je tuin of op je balkon? In ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne vind je veel bloeiende patiorozen die geschikt zijn voor in grote potten en bakken. Verwen je nieuwe aanwinst met speciale potgrond voor rozen.

 3. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van potplanten, zoals potgeraniums (Pelargoniums), fuchsia's, dahlia's en violen, en van perkgoed in hanging baskets, zodat ze langer bloeien. Geef de bloeiende planten op je terras en balkon elke twee weken vloeibare voeding voor een extra lange en rijke bloei.

 4. Snoei hoogzomer- en laatbloeiers, zoals bergamotplant (Monarda), vlambloem (Phlox), zonnehoed (Echinacea en Rudbeckia) en koninginnekruid (Eupatorium), vóór de langste dag (21 juni) iets terug, zodat ze steviger en compacter worden en nog iets later en langer bloeien.

 5. Zet plantensteunen bij ijle, hoge planten, zoals ridderspoor (Delphinium), ijzerhard (Verbena bonariensis) en zonnebloem, of plant er stevige vaste planten omheen, om te voorkomen dat de bloemstelen knakken. Bind de uitlopende ranken van klimplanten, zoals klimrozen, kamperfoelie en clematis, regelmatig vast.

 6. Snoei uitgebloeide struiken en hagen, zoals die van taxus, haagbeuk, liguster, hulst en (Leylandii-)coniferen, vóór 21 juni lichtjes in vorm. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag, zodat de doorgeknipte blaadjes of naalden niet verbranden in het felle zonlicht.

 7. Zet bloeiende zomerbollen als dahlia’s en gladiolen in mooie potten op je terras- of balkontafel. Je kunt ze ook, al dan niet met pot en al, op lege plekken in de border zetten, voor extra fleur en kleur. Je kunt ter plekke, in de volle grond, ook nog eenjarige zomerbloeiers zaaien.

 8. Zet de sproeier aan als het lang droog blijft. Eenmaal per week lang sproeien is beter dan elke dag een beetje. Doe dit in de vroege ochtend of late avond, want overdag verdampt het meeste water meteen weer.

 9. Maai het gras elke week. Bij aanhoudende droogte kun je beter minder vaak en ook minder kort maaien, om lelijke bruine plekken te voorkomen. Strooi het maaisel losjes op de aarde tussen de planten. Dan houdt de grond water beter vast en je verbetert er de grond mee, met dank aan alle kleine insecten en beestjes in de bodem. Bemest het gazon op een dag dat er regen wordt verwacht, want dan wordt de mest sneller en beter opgenomen. Wil je de biodiversiteit in je tuin vergroten en de bijen, vlinders en andere insecten helpen? Laat het gras dan op een paar plekken gewoon groeien of maai alleen looppaden in het gazon. Dat ziet er meteen een stuk mooier en natuurlijker uit. En het scheelt werk!

 10. Maak van je tuin of balkon een vakantieparadijsje met een vrolijke parasol, tuinposter, trendy hangstoel, zitzak, buitenkleed, buitenoven, buitendouche of waterschaal of -ornament. Met een zandbak, een eigen kweekbakje met kruiden, tomaten, aardbeien en eetbare bloemen erin, of een zwembadje in de tuin hebben (klein)kinderen urenlang pret.

 11. Kijk in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne naar leuke of handige cadeaus voor Vaderdag (12 juni). We berichtten al eerder over onmisbaar tuingereedschap en praktische tuinhulpjes, zoals nieuwe tuinhandschoenen of een goede snoeischaar, maar je kunt je vader vast ook blij maken met accessoires voor de barbecue, nieuwe vissen of water- en oeverplanten voor de vijver of een luie tuinstoel of hangmat.

Geniet van van het buitenleven, het begin van de zomer en van Vaderdag! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Ga voor een Mediterrane tuin, balkon of dakterras!

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...
tuintips
Planten verzorgen tijdens je vakantie: zo doe je dat!

De zomer is een tijd van ontspanning en genieten van een welverdiende vakantie. Maar terwijl jij van je vrije dagen geniet, hebben je planten thuis nog steeds de nodige zorg nodig. Geen zorgen, we hebben de beste tips verzameld om ervoor te zorgen dat jouw tuin- en kamerplanten gezond blijven tijdens jouw afwezigheid.

Lees meer...
tuintips
Anti-muggen en wespen tips voor huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
Wuivende palmen bij je thuis

Met hun gevederde bladeren geven palmen een tropisch tintje aan elke ruimte in huis. Er eentje kiezen kan best moeilijk zijn, ze zien er allemaal leuk uit! We maken je wegwijs in de meest voorkomende palmsoorten, zoals de Kentiapalm, Goudpalm of Mexicaanse Dwergpalm. We tonen je waar welke palm het best gedijt en hoe je nog langer kan genieten van hun frisgroene bladeren.

Lees meer...