Slow living op z'n best: bonsaiboompjes

Slow living op z'n best: bonsaiboompjes

Wie een bonsai in huis haalt, weet beter dat twee dingen nodig zijn als je lang van je boompje wil genieten: tijd en geduld.  Als je hem goed verzorgt, zal hij je jarenlang plezier geven. 

 

Miniboompjes in pot

 
  

  
          


De traditie van het houden van één enkele boom in een pot ontstond heel lang geleden in Japan.  Bon-sai betekent ‘geplant in een pot of diepe schaal’.
Ook jij kan met een bonsai beginnen! 

 

         

 

Bonsaiboompjes worden ingedeeld volgens grootte: 
Keshitsubo (3-8 cm), Shito (5-10 cm), Mame (10-15 cm), Shohin (13-20 cm), Komono (15-25 cm), Katade-mochi (25-46 cm), Chumono/Chiu (41-91 cm), Omono/Dai (76-122 cm), Haichi-uye (102-151 cm) en Imperial (152-203 cm)

Je ziet bij bonsai zowel rechte, gebogen als kromme stammen. De wortels liggen meestal boven de grond. De takken van je bonsai worden geleid of gesnoeid om ze hun mooi silhouet te geven.

 

Zorgen voor je bonsai

Haal je een bonsai in huis, zoek dan eerst op om welke boom het gaat.  Een kleine den heeft een net wat andere verzorging nodig dan een ficus.

 
  

  
            


De bonsai houdt van een redelijk constante temperatuur en veel licht, maar geen direct zonlicht. Loop elke dag even langs je bonsai om te checken hoe het met hem gaat. Omdat bonsai in kleine potten staan, hebben ze de neiging snel uit te drogen.  Geef je bonsaiboom dus regelmatig water en laat de wortels niet uitdrogen. 

 

         

 

Afhankelijk van je soort, zal je boompje het erg goed doen in de buitenlucht tijdens de zomer. Kies een mooie plek op je terras of in je tuin waar je bonsai kan staan. Haal je bonsai dan best weer naar binnen vóór de herfst. 

 

Snoeien als kunst

Om je boom in vorm en klein te houden, moet je snoeien. Het doel is om een bonsai te krijgen die net lijkt op de boom in ware grootte, alleen dan in een miniatuurversie.

 
  

  
            

 

Het beste moment om te snoeien is in de lente, al hangt dat vaak af van jouw boomsoort. Zorg ervoor dat je een scherp snoeischaartje koopt dat geschikt is voor je bonsai. Om te snoeien, knip je net boven een blad.

 

         

 

Je bonsai zal je geduld soms op de proef stellen, maar je ook uitdagen om meer te weten te komen over de beste verzorging van jouw boompje. Sta elke dag even stil bij je bonsai. Ga op zoek naar de beste manieren om je bonsai in de best mogelijke omstandigheden te laten groeien. Zo zal je er jarenlang van kunnen genieten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...
tuintips
Onkruid verwijderen: tips voor een lenteproof tuin

Bij Famiflora houden we van groen, maar houden we onkruid liever buiten de deur. Maar hoe voorkom en bestrijd je dit groene monster? Wij vertellen het je graag!

Lees meer...