Maak je eigen plantenclub

Maak je eigen plantenclub

Hou je van groen? Dan is de kans groot dat je huis bijna barst van kamerplanten. Ben je zoals ons, dan staat er in elk hoekje wel een plant verscholen. Leven met groen kan soms ook een beetje chaos zijn. Want planten, die blijven groeien.

Hoe zet je al die planten bij elkaar? En hoe kan je ze het best combineren met elkaar? Groepeer je planten tot een heuse plantenclub. Zet planten bij elkaar die van nature bij elkaar passen, zoals een weelderige urban jungle met tropische planten of een vensterbank vol eetbaar groen. 

Decoreren met kamerplanten

Wanneer je planten samenbrengt, moet je met enkele dingen rekening houden. Het belangrijkst? Kies de juiste plant voor de juiste plek. Als je kamerplant houdt van een lichte standplaats, geef ‘m dan een plekje aan het raam. Sommige planten gedijen juist beter met weinig licht. Dan zijn ze ideaal voor een wat moeilijkere plaats, zoals je badkamer.

Wil je een natuurlijke stijl om je planten te tonen? Groepeer dan planten met verschillende hoogtes en breedtes. Dat doet je plantenclub er uitzien alsof ze organisch groeit. Zet liefst een oneven aantal planten samen, dat zorgt voor een informele stijl. En gebruik hier en daar een kamerplant die wat kleur brengt.

Denk ook aan de vorm van je plant. Kies voor kamerplanten met verschillende bladvormen en groeitypes. Varieer hangende planten met rechtopstaande planten, zet ruwe bladeren tussen zachte blaadjes met fijne nerven. Als je voor veel contrast kiest, hou het dan wel bij neutrale bloempotten om eenheid te brengen in het geheel.

Planten combineren in een thema

Je kan ook een thematische plantenclub maken. Met eetbare planten bijvoorbeeld. Op een vensterbank doen basilicum, munt en oregano het altijd goed. In de zomer kan je een peper- of tomatenplant toevoegen. Zet ze dichtbij de keuken, zo heb je altijd verse kruiden bij de hand.

Een weelderige urban jungle is eigenlijk een plantenclub met grote decoratieve planten. Door bepaalde planten samen te zetten, houden ze voor elkaar de luchtvochtigheid op peil. En die hebben ze nodig om hun gebladerte zo mooi te houden.

Planten groeperen die dezelfde verzorging nodig hebben, maakt het je trouwens alleen maar makkelijker. Zet bijvoorbeeld al je cactussen samen. Die hoef je weinig water te geven en mogen een paar uurtjes direct zonlicht per dag hebben. Tropische planten met grote bladeren kan je elke dag dan weer samen besproeien.

Maak je persoonlijke plantenclub

Je plantenverzamelingen zeggen ook iets over jou. Ben je gek van de pannenkoekenplant en heb je intussen heel wat stekjes staan? Pak uit met die kleine Pileas en zet ze samen in één plantengroep. Of hou je van Sansevierias? Breng ze dan lekker samen.

Vergeet niet dat je best makkelijk planten kan verhuizen, als je weer eens een andere combinatie wil uitproberen. Groepeer ze anders, zet ze in een andere bloempot. Probeer en experimenteer. Je plantencollectie mag er altijd weer wat anders uitzien.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Planten die goed tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zongedroogde omstandigheden kunnen!

Lees meer...
tuinplanten
Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...