Maak je eigen plantenclub

Maak je eigen plantenclub

Hou je van groen? Dan is de kans groot dat je huis bijna barst van kamerplanten. Ben je zoals ons, dan staat er in elk hoekje wel een plant verscholen. Leven met groen kan soms ook een beetje chaos zijn. Want planten, die blijven groeien.

Hoe zet je al die planten bij elkaar? En hoe kan je ze het best combineren met elkaar? Groepeer je planten tot een heuse plantenclub. Zet planten bij elkaar die van nature bij elkaar passen, zoals een weelderige urban jungle met tropische planten of een vensterbank vol eetbaar groen. 

Decoreren met kamerplanten

Wanneer je planten samenbrengt, moet je met enkele dingen rekening houden. Het belangrijkst? Kies de juiste plant voor de juiste plek. Als je kamerplant houdt van een lichte standplaats, geef ‘m dan een plekje aan het raam. Sommige planten gedijen juist beter met weinig licht. Dan zijn ze ideaal voor een wat moeilijkere plaats, zoals je badkamer.

Wil je een natuurlijke stijl om je planten te tonen? Groepeer dan planten met verschillende hoogtes en breedtes. Dat doet je plantenclub er uitzien alsof ze organisch groeit. Zet liefst een oneven aantal planten samen, dat zorgt voor een informele stijl. En gebruik hier en daar een kamerplant die wat kleur brengt.

Denk ook aan de vorm van je plant. Kies voor kamerplanten met verschillende bladvormen en groeitypes. Varieer hangende planten met rechtopstaande planten, zet ruwe bladeren tussen zachte blaadjes met fijne nerven. Als je voor veel contrast kiest, hou het dan wel bij neutrale bloempotten om eenheid te brengen in het geheel.

Planten combineren in een thema

Je kan ook een thematische plantenclub maken. Met eetbare planten bijvoorbeeld. Op een vensterbank doen basilicum, munt en oregano het altijd goed. In de zomer kan je een peper- of tomatenplant toevoegen. Zet ze dichtbij de keuken, zo heb je altijd verse kruiden bij de hand.

Een weelderige urban jungle is eigenlijk een plantenclub met grote decoratieve planten. Door bepaalde planten samen te zetten, houden ze voor elkaar de luchtvochtigheid op peil. En die hebben ze nodig om hun gebladerte zo mooi te houden.

Planten groeperen die dezelfde verzorging nodig hebben, maakt het je trouwens alleen maar makkelijker. Zet bijvoorbeeld al je cactussen samen. Die hoef je weinig water te geven en mogen een paar uurtjes direct zonlicht per dag hebben. Tropische planten met grote bladeren kan je elke dag dan weer samen besproeien.

Maak je persoonlijke plantenclub

Je plantenverzamelingen zeggen ook iets over jou. Ben je gek van de pannenkoekenplant en heb je intussen heel wat stekjes staan? Pak uit met die kleine Pileas en zet ze samen in één plantengroep. Of hou je van Sansevierias? Breng ze dan lekker samen.

Vergeet niet dat je best makkelijk planten kan verhuizen, als je weer eens een andere combinatie wil uitproberen. Groepeer ze anders, zet ze in een andere bloempot. Probeer en experimenteer. Je plantencollectie mag er altijd weer wat anders uitzien.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...
tuintips
Onkruid verwijderen: tips voor een lenteproof tuin

Bij Famiflora houden we van groen, maar houden we onkruid liever buiten de deur. Maar hoe voorkom en bestrijd je dit groene monster? Wij vertellen het je graag!

Lees meer...