Maak je eigen plantenclub

Hou je van groen? Dan is de kans groot dat je huis bijna barst van kamerplanten. Ben je zoals ons, dan staat er in elk hoekje wel een plant verscholen. Leven met groen kan soms ook een beetje chaos zijn. Want planten, die blijven groeien.

Hoe zet je al die planten bij elkaar? En hoe kan je ze het best combineren met elkaar? Groepeer je planten tot een heuse plantenclub. Zet planten bij elkaar die van nature bij elkaar passen, zoals een weelderige urban jungle met tropische planten of een vensterbank vol eetbaar groen. 

Decoreren met kamerplanten

Wanneer je planten samenbrengt, moet je met enkele dingen rekening houden. Het belangrijkst? Kies de juiste plant voor de juiste plek. Als je kamerplant houdt van een lichte standplaats, geef ‘m dan een plekje aan het raam. Sommige planten gedijen juist beter met weinig licht. Dan zijn ze ideaal voor een wat moeilijkere plaats, zoals je badkamer.

Wil je een natuurlijke stijl om je planten te tonen? Groepeer dan planten met verschillende hoogtes en breedtes. Dat doet je plantenclub er uitzien alsof ze organisch groeit. Zet liefst een oneven aantal planten samen, dat zorgt voor een informele stijl. En gebruik hier en daar een kamerplant die wat kleur brengt.

Denk ook aan de vorm van je plant. Kies voor kamerplanten met verschillende bladvormen en groeitypes. Varieer hangende planten met rechtopstaande planten, zet ruwe bladeren tussen zachte blaadjes met fijne nerven. Als je voor veel contrast kiest, hou het dan wel bij neutrale bloempotten om eenheid te brengen in het geheel.

Planten combineren in een thema

Je kan ook een thematische plantenclub maken. Met eetbare planten bijvoorbeeld. Op een vensterbank doen basilicum, munt en oregano het altijd goed. In de zomer kan je een peper- of tomatenplant toevoegen. Zet ze dichtbij de keuken, zo heb je altijd verse kruiden bij de hand.

Een weelderige urban jungle is eigenlijk een plantenclub met grote decoratieve planten. Door bepaalde planten samen te zetten, houden ze voor elkaar de luchtvochtigheid op peil. En die hebben ze nodig om hun gebladerte zo mooi te houden.

Planten groeperen die dezelfde verzorging nodig hebben, maakt het je trouwens alleen maar makkelijker. Zet bijvoorbeeld al je cactussen samen. Die hoef je weinig water te geven en mogen een paar uurtjes direct zonlicht per dag hebben. Tropische planten met grote bladeren kan je elke dag dan weer samen besproeien.

Maak je persoonlijke plantenclub

Je plantenverzamelingen zeggen ook iets over jou. Ben je gek van de pannenkoekenplant en heb je intussen heel wat stekjes staan? Pak uit met die kleine Pileas en zet ze samen in één plantengroep. Of hou je van Sansevierias? Breng ze dan lekker samen.

Vergeet niet dat je best makkelijk planten kan verhuizen, als je weer eens een andere combinatie wil uitproberen. Groepeer ze anders, zet ze in een andere bloempot. Probeer en experimenteer. Je plantencollectie mag er altijd weer wat anders uitzien.

Bron: Saskia van Gruun

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Toptips voor tuin- en potplanten bij extreme droogte

Ons tuincentrum geeft je graag tips om tuin- en potplanten zo efficiënt mogelijk water te geven en hoe je de tuin klimaatbestendig maakt.

Lees meer...
Top in pot: van Franse geranium tot citroengeranium

Ontdek alles over geraniums. In ons tuincentrum vind je zowel geraniums voor binnen als voor buiten en geraniums voor in de volle grond en in pot.

Lees meer...
Snoepen van eigen balkon

We geven je hier graag inspirerende en praktische tips voor een rijke oogst van je eetbare balkon.

Lees meer...
Maak de tuin egelvriendelijk

Help egels, die leuke stekelige viervoeters, door ze wat bij te voeren en de tuin egelvriendelijk te maken.

Lees meer...