Bescherm je planten tegen vorst en help ze de winter door

Bescherm je planten tegen vorst en help ze de winter door

Tot nu toe is het een milde winter, maar vorst ligt nu natuurlijk constant op de loer. Houd de weerberichten dus in de gaten en tref alvast de nodige voorzorgsmaatregelen om je tuin-, terras- en balkonplanten de winter door te helpen. Houd in ieder geval jute, rietmatten, vliesdoek en/of noppenfolie bij de hand. Ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne geeft je graag een paar handige tips om je planten ijs- en vorstvrij te houden.

Pot- en kuipplanten: opbergen, isoleren of inpakken

Vorstgevoelige types en jonge, kleine planten staan als het goed is al in de winterberging; in de garage, schuur, kas, kelder of een onverwarmde zolderkamer. De wat grotere Pelargoniums (potgeraniums) in vorstbestendige potten kunnen tot 5 graden vorst verdragen. Zet ze wanneer het kouder wordt voorlopig in de schuur, garage of kelder.

Bij lichte vorst is het afdoende potplanten tegen de relatief warme muur van het huis of onder een afdak of veranda te zetten. Dat voorkomt ook dat ze bij storm of rukwinden van de tuin- of balkontafel waaien en dat ze te nat worden. Natte aarde en dito wortels zijn immers het grootste risico bij strenge vorst. Geen plant die daar tegen kan. Zorg er dus vooral voor dat de potten en kuipen niet te nat worden of blijven. Verwijder alle waterschalen of -schotels, wanneer je dat nog niet gedaan hebt. Zet de potten en kuipen bij voorkeur op 'plantenvoetjes', op een plank of op twee stevige latten.

Kleine pot- en kuipplanten kun je ook met pot en al in een iets grotere plastic pot zetten. Vul de ruimte tussen de potten op met (dennen)groen, bladeren en/of stro. Dan hebben de planten een goede isolatielaag.

Grote kuipplanten, zoals oleanders, die minstens 5 jaar oud zijn kunnen best wat vorst hebben, zeker wanneer je ze op een beschutte plek zet. Wordt het kouder dan minus 5 graden, probeer ze dan met behulp van een 'hondje' in de schuur of garage te zetten. Pak ze anders, met pot en al, in met jute, vliesdoek of noppenfolie. Zorg er daarbij wel voor dat ze nog kunnen 'ademen', of haal het afdekmateriaal af en toe los om ze te laten luchten. Laat de onderkant van de kuip vrij, zodat regenwater of smeltwater van sneeuw, rijp of ijzel weg kan lopen.

Maak een wigwam voor grote, exotische tuinplanten

Bananen, palmen, Nieuw-Zeelands vlas (Phormium) en Yucca die in de volle grond staan bescherm je door er van bamboe- of tonkinstokken een wigwam omheen te maken en deze te omwikkelen met jute zakken, rietmatten of vliesdoek. Vul de wigwams bij aanhoudende strenge vorst voor de zekerheid op met stro, droge bladeren en/of dennentakken.

Rozen: aanaarden of een jasje aan trekken

Rozen kunnen ook wel een temperatuur van min 5 graden hebben. Wordt het kouder of staan ze op een plek waar de ijzige wind vrij spel heeft? Bedek de voet van klim- en struikrozen dan met een hoop aarde (= ‘aanaarden’). Daarop kun je eventueel nog wat overgebleven dennengroen van je kerstkrans of -guirlande of een laag bladeren aanbrengen.

Bij stamrozen is het het oculatiepunt (de knobbel waaruit de takken groeien) het vorstgevoelige punt. Bind hier met een stevig touw een 'jasje' van stro, dennengroen en jute omheen.

Borders mulchen, gazon niet betreden

Als bescherming tegen vorst kun je aan de voet van borderplanten en tussen de bodembedekkers een mulchlaag van organisch materiaal als stro, bladeren, fijn(geknipt)e takjes en houtsnippers strooien.

Laat je gazon vooral ongemoeid. Als het bevroren is ontstaan er lelijke, bruine plekken wanneer je over het gras loopt.  

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...
tuintips
Onkruid verwijderen: tips voor een lenteproof tuin

Bij Famiflora houden we van groen, maar houden we onkruid liever buiten de deur. Maar hoe voorkom en bestrijd je dit groene monster? Wij vertellen het je graag!

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
tuintips
Tuinieren met kinderen: ontdek de lentetuin!

Bij Famiflora zijn we gepassioneerd door groen en willen we graag onze liefde voor tuinieren delen, vooral met de jongere generatie. Lente-tuinieren met kinderen is een geweldige manier om samen quality time door te brengen, terwijl je hen tegelijkertijd leert over de magie van de natuur en het belang van duurzaamheid.

Lees meer...