Haal meer groen in huis

Haal meer groen in huis

Ja, straks mag de kerstboom weer worden opgetuigd, maar ondertussen wordt alles buiten een stuk kaler en donkerder. En we verlangen meer dan ooit naar groen, getuige de internationale klimaatmarsen en zorgen over het milieu en de opwarming van de aarde. Verbeter de wereld en begin bij jezelf. Of doe jezelf gewoon een groot plezier, door van je huis je eigen groene oase te maken. Kamerplanten zijn razend populair en de keuze is nog nooit zo groot en gevarieerd geweest.

Of je nu het liefst de laatste trends of gewoon je persoonlijke smaak volgt; hoe meer kamerplanten, hoe beter. Met een grote en diverse collectie kamerplanten creëer je in een handomdraai een aangename, warme en ontspannen sfeer in huis. Ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne heeft een grote collectie kamerplanten waar je zeker iets van je gading vindt. Maak het plaatje compleet en kies voor elke plant de juiste pot of (hang)mand.

Rieten of sisal manden zijn momenteel 'in', maar je kunt met het oog op de feestdagen ook denken aan glanzende, zilver-, goud- of bronskleurige potten. Hangplanten kun je van het plafond of in het kamerraam naar beneden laten bungelen, maar bijvoorbeeld ook in een hoge pot, een plantenpot met hoge poten, op een speciale plantensteun of in of op de boekenkast plaatsen. Let er bij je keuze en de plaatsing van de planten wel op of ze veel of weinig licht en dito water en onderhoud nodig hebben.

Hippe bladplanten

Jungle-achtige planten met grote bladeren zijn al een tijd populair, zowel in de tuin als in huis. Er komen steeds meer nieuwe variëteiten met opvallende bladvormen, -nerven of -tekeningen en -kleuren. Kijk vooral bij de Calathea's en de Alocasia's (olifantsoren), maar ook de bananenplant zien we weer steeds vaker. Met de gatenplant (Monstera), Philodendron, vingerplant (Fatsia), vrouwentong (Sanseveria) en Zamioculcas zit je ook helemaal goed. Veel van deze grote bladplanten hebben bovendien een luchtzuiverende werking.

Kleine cactussen en vetplanten worden groot

De afgelopen jaren zagen we vooral kleine cactussen en vetplantjes die als in een kleine tentoonstelling bij elkaar op de vensterbank, bijzettafel of schaal werden gepresenteerd. Ze zijn nog steeds gewild, maar we zien ook een terugkeer van de grotere exemplaren, zoals de Aloë Vera en de vijgen- of schijfcactus (Opuntia).

Groene waterval

Er zijn allerlei innovatieve systemen ontwikkeld voor verticale begroeiingen, voor zowel buiten als binnen. Constructies met geïntegreerde watersystemen die je aan de muur, schuur of schutting kunt plaatsen. Maar je kunt ook in en op kasten en in hangmanden of macraméhangers allerlei hippe en retro hangplanten een plekje geven. Zoals de Scindapsus, het erwtenplantje, het Chinees lantaarntje, de graslelie, de lipstickplant en de koraalcactus (Rhipsalis).

Kamerplanten met een tropisch tintje

Heel veel soorten orchideeën, die in tal van kleuren en kleursamenstellingen bloeien, zijn nooit uit onze woonkamers verdwenen. Of het nu Oncidiums, Cymbidiums, Dendrobiums of Phalaenopsissen zijn. Ook bromelia's en Guzmania's, begonia's, calla's, de flamingoplant (Anthurium), de lepelplant (Spathiphyllum) en de paradijsvogelplant (Strelitzia) blijven onverminderd populair.
En de amarylissen en kerststerren komen er weer aan!

En dan hebben we het nog niet over de verschillende varens, palmen. luchtplantjes, zoals de TiIlandsia, en de uiterst aaibare Asparagus gehad... Volgende keer brengen we nieuws over de kersttrends van 2021.

Voor nu, namens het hele team van ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne: een heel groen interieur en een heel groene en gezonde toekomst gewenst!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Planten die goed tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zongedroogde omstandigheden kunnen!

Lees meer...
tuinplanten
Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...