Bloem met sterallure: Orchidee

Bloem met sterallure: Orchidee

Voor velen is de orchidee misschien wel de mooiste bloem ter wereld. Ze zijn de sterren van de bloeiende kamerplanten, maar hebben de reputatie best moeilijk te zijn. Hoe zorg je voor die delicate bloem? En kan je 'm opnieuw laten bloeien?

Je ziet ze wel eens staan bij iemand thuis: de meest prachtige orchidee met tientallen frêle bloemen die eindeloos lang lijken te bloeien. Wanneer je het zelf probeert, blijkt de bloem maar één keer in bloei te gaan. En lijkt de plant daarna helemaal uitgeput. Je kan van je orchidee een bloeiende plant maken waar je jaar na jaar van kan genieten. Maar hoe doe je dat?

Orchideeën zijn geen doorsnee kamerplanten die je in hun pot maar wat laat groeien. Ze vragen wat geduld, de juiste plek in je huis en aandacht bij het watergeven. Het zijn geen moeilijke planten, ze vragen alleen een andere aanpak dan de meeste van je kamerplanten.

Die aanpak kan je terugbrengen naar hun roots. Letterlijk dan. Want de meeste soorten orchideeën groeien in het wild niet in aarde, maar tegen iets aan, zoals een boomstam of de takken van andere planten. Ze halen al hun voedingsstoffen uit hun luchtwortels. Wij zetten hen in (vaak doorzichtige) potten omdat ze zo makkelijk in huis te houden zijn. Als je wil kijken of je orchidee gezond is, kijk je dus naar de wortels.

Je kan jouw orchidee op verschillende manieren water geven. Het geheim is om niet te veel water te geven. Heel makkelijk is om één keer per week jouw orchidee in zijn doorzichtige pot onder stromend water te houden. Laat al het water weglopen en zet je potje dan weer in z’n sierpot. Je kan je orchidee ook gewoon water geven met een gieter. Zorg ervoor dat er geen water op de bladeren komt en er geen water onderaan in de pot blijft staan.

Zo maak je jouw orchidee tot blikvanger:

  • Geef je orchidee een lichtrijke plek in huis, zonder direct zonlicht
  • Eén keer per week water geven is prima
  • Laat water over de wortels stromen bij het water geven

Wanneer je orchidee is uitgebloeid, gaat hij in een rustfase. Het lijkt erop dat je plant dood is, maar eigenlijk gaat hij in een soort winterslaap om na een aantal maanden opnieuw te kunnen bloeien. Gek genoeg bloeit je orchidee meestal in de herfst. Gooi je plant dus niet weg, maar zet ‘m in een koelere ruimte om opnieuw energie te krijgen. Zie je na een paar maanden de eerste stengels met bloemen verschijnen? Dan geniet je binnenkort opnieuw van de prachtige bloei van je orchidee.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
Muggen verjagen: geniet ongestoord van je zomer!

De zomer is een tijd van genieten in de tuin, lange avonden buiten zitten en heerlijke barbecuefeestjes. Maar niets kan die momenten meer verstoren dan vervelende muggen. Gelukkig zijn er tal van natuurlijke en effectieve manieren om deze kleine plaaggeesten op afstand te houden.

Lees meer...
tuintips
Nu doen: neem zomerstekken

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...
Geef jouw kamerplanten de beste behandeling

Een spabehandeling voor je planten? Soms is het tijd om je groene vrienden eens goed in de watten te leggen. Met deze gids voor super-de-luxe plantenverzorging ga je meteen aan de slag. Plantenvoeding, sproeiers en plantendouches kennen voortaan geen geheimen meer voor jou.

Lees meer...
tuinplanten
Ga voor een Mediterrane tuin, balkon of dakterras!

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...