Tiny plants: Miniplantjes voor maximaal effect

Tiny plants: Miniplantjes voor maximaal effect

Geef je huis een kleine groene boost met een tiny plant of miniplant. Ze nemen weinig plek in en vragen een minimum van je aandacht. Sommige miniplanten koop je klein en zie je groot worden, andere behouden hun vorm en blijven klein van formaat.

Miniplantjes in huis

Niet iedereen heeft ruimte in huis voor een grote groene gatenplant of indrukwekkende palm. Een miniplantje pas je overal moeiteloos in. Je kan ze zowat overal in je huis neerzetten, tot het kleinste plekje waar daglicht komt.

Zet je tiny plant in de kijker door ze een hoofdrol te geven op tafel of kast. Ze staan schattig alleen, maar je kan ze ook mixen en matchen tot een mooi groen decor. Zoek voor je tiny plants leuke bloempotjes die eenheid brengen in het geheel. Een potje tot 5 centimeter is prima voor de meeste miniplantjes.

Je kan je tiny plants ook houden in een terrarium of minituintje. Luchtplantjes (Tillandsia) zijn daarvoor ideaal: ze hebben geen aarde nodig en blijven klein en fijn.

Onze favoriete tiny plants

  • Pannenkoekenplant

Al jaren favoriet van zowat elke plantenliefhebber, de Pannenkoekenplant of Pilea Peperomioides. Ook als miniplantje doet hij het goed! Al groeit hij best snel. Hou de aarde van je kleine plant altijd lichtjes vochtig.

  • Luchtplantjes of Tillandsia

Van nature groeien ze op bomen, rotsen of andere planten. Omdat ze bijna of geen wortels hebben, hebben luchtplantjes of air plants helemaal geen aarde nodig. Ze groeien erg traag en blijven hun kleine formaat houden. Ideale tiny plants dus. Dompel ze een keer per week onder of besproei ze om ze water te geven.

  • Kleine vetplantjes

Succulenten of vetplantjes vragen weinig van je. Ze slaan water op in hun blaadjes, dus je hoeft ze weinig water te geven. Ze zijn beresterk en kunnen tegen een stootje.  Kies voor de miniversie van leuke en bijna onverwoestbare plantjes als Kalanchoe, Crassula ovata, Haworthia of Aloë.

  • Peperomia

Heel wat Peperomiasoorten lenen zich perfect als tiny plant in je interieur. Met hun vele blaadjes blijven klein, zijn zuinig met water en groeien traag. Op zoek naar een ideale soort? Denk aan de Peperomia Watermelon, Caperata of Rotundifolia.

Deel je kleine plantjes via #tinyplanttuesday #famiflora #gruun

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pompoendecoraties voor Halloween en Sint-Maarten

In dit jaargetijde duiken ze steeds vaker en ook vroeger op. De oranje kleur van echte pompoenen, groot en klein (maar ook die van sierpompoenen en -kalebassen) zorgt dan ook voor een warm en vrolijk accent.

Lees meer...
Oktober rozenmaand: planten, snoeien en beschermen

In oktober zijn rozen met kale wortels te koop. Die zijn een stuk voordeliger dan rozen die je in een pot met aarde aanschaft. Bovendien is oktober een goede maand om rozen te planten of te verplanten.

Lees meer...
Egels in de tuin

Het gaat helaas niet goed met de egel. Hun populatie neemt al jaren af. Wilt u de egel een handje helpen? Zorg dan voor een egelvriendelijke tuin, die ook goed en veilig te bereiken is.

Lees meer...
15 tuintips voor oktober

Het tuinseizoen loopt op zijn einde, maar er is in de herfst nog genoeg te doen in de tuin. Of het nu weer een tijd veel te droog is of het weer dagen achter elkaar plenst van de regen.

Lees meer...