15 tuintips juli

15 tuintips juli

Juli is doorgaans een behoorlijk warme, zonnige maand. Doe het dus vooral rustig aan en geniet van de vele bloemen, geuren en kleuren in uw tuin, luierend in de zon of onder een parasol of hip schaduwdoek. Maak er een ontspannen vakantie in eigen tuin van. Steek de barbecue aan en uw handen uit de mouwen voor een paar klusjes in de tuin, op het balkon of (dak)terras.

Smeer u regelmatig in met een zonnebrandmiddel, drink voldoende water en pas op voor de eikenprocessierups. Ook muggen en wespen kunnen u buiten weer lastig vallen. Houd daarom de nieuwsberichten op deze site van ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne in de gaten. We geven onder andere allerlei praktische tips om muggen- en wespensteken te voorkomen en ongemakken veroorzaakt door  eikenprocessierupsen te behandelen.

15 x tuinieren in juli

 1. Geef bij aanhoudende droogte en hoge temperaturen pot- en kuipplanten en hanging baskets elke dag water. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen en geef om de twee weken vloeibare voeding, zodat de planten langer en rijker zullen bloeien.
 2. Sproei de borders en het gazon liever om de zoveel dagen gedurende een lange tijd dan elke dag een beetje. Doe dit in de vroege ochtend of in de avond, want midden op de dag zal veel van het water in de zon verdampen en kunnen de bladeren van je planten, struiken en het gras verbranden.
 3. Bloeit er momenteel weinig in uw tuin of op uw balkon? Vul dan bakken en potten met perkgoed, zoals lobelia's, surfinia's, petunia's, diascia's, kalanchoës. Of met bloeiende dahlia’s, potgeraniums (Pelargoniums), oleanders, hortensia's, mandevilla of dipladenia.
 4. Geef doorbloeiende rozen nog een keer speciale rozenmest. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen en zieke, aangetaste rozenbladeren. Gooi bladeren met schimmels, zoals sterroetdauw of 'black spot', niet op de composthoop, om verspreiding van ziekten te voorkomen.
 5. Oogst kruiden en laat de kruiden die u niet meteen gebruikt drogen om ze later te gebruiken. U kunt allerlei kruiden (en eetbare bloemen) ook in ijsblokjes invriezen als leuke garnering en licht smaakaccent in uw ijsthee of frisdrank.
 6. In de moestuin, vierkante-meterbak of grote potten kunt u nu nog (snij)bietjes, broccoli, paksoi, radijs, sla, spinazie, venkel en wortel zaaien, en andijvie, boerenkool en andere koolsoorten, late aardappelen en late prei planten.
 7. Verwijder bladeren boven druiventrossen en rijpende tomaten zodat ze volop zon vangen. Bind de tomaten regelmatig op, geef ze voldoende water en voeding en blijf 'dieven' (scheuten uit de oksels verwijderen).
 8. U kunt nu ook nog bloeiende vaste planten in de border zetten, maar bedenk wel dat ze, als het lang droog en warm blijft, regelmatig water nodig hebben. Doe dit dus niet vlak voordat u op vakantie gaat.
 9. Gaat u voorlopig niet op vakantie? Maak uw tuin of balkon dan zo comfortabel en gezellig mogelijk. Hang een tuinposter of een hangmat op, kijk in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne naar een lekkere loungebank of nieuwe barbecue, plant exotische bladplanten of mediterrane kuipplanten, leg een kleurrijk tafelkleed op de tuintafel en een vrolijk buitenkleed op het terras of balkon. Zorg voor sfeervolle buitenverlichting of ontsteek 's avonds een vuurkorf of een paar fakkels. 
 10. Maai het gras niet te kort om verbranding door de zon te voorkomen. Geef mest als er regen wordt verwacht.
 11. Vul het vijverwater regelmatig aan, verwijder algen en dun eventueel het blad van waterlelies uit als dat niet meer plat op het water kan liggen. Houd een derde deel van het wateroppervlak vrij van planten. En ververs het water in de vogeldrinkschaal regelmatig.
 12. Snoei struiken die in het voorjaar bloeien, zoals ribes, forsythia en spiraea, (lei)appels en -peren, leilindes, uitgebloeide lavendel en de lange ranken van uitgebloeide blauweregen.
 13. Neem zomerstekken van struiken als hortensia, buxus, forsythia, wilg en vlinderstruik.
 14. Blijf onkruid wieden en slakken wegvangen.
 15. Doe mee aan De Grote Vlindertelling, georganiseerd door Natuurpunt. Tot 25 juli kunt u tellingen doorgeven op natuurpunt.be. Leuk om samen met de (klein)kinderen te doen!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...