5 wuivende palmen die bij je thuis groeien

5 wuivende palmen die bij je thuis groeien

Droom je van wuivende palmbladeren? Niets exotischer dan een frisgroene palm in je interieur. Breng de zomer in huis met deze vijf palmsoorten die het uitstekend bij je thuis zullen doen.

Palmen als kamerplant doen het bijzonder goed en leven jarenlang als je ze goed verzorgt. Zelfs in een pot kunnen ze uitgroeien tot groene giganten. Met hun bladeren voegen ze een sprekende en architecturale vorm toe aan een ruimte, daarom zie je zo ook vaak in kantoorruimtes. Wil je een echte indoor jungle bij je thuis creëren, dan vormt je palm zowel klein als groot een van de blikvangers. Combineer je palm met een bananenplant, vetplanten of andere tropische kamerplanten met mooi blad.

Zorgen voor je palm, dat doe je zo

Palmen stellen geen moeilijke eisen, het zijn makkelijke gasten in je interieur. Ze vergeven je een vergeten gietbeurt en knappen doorgaans snel weer op. Het liefst krijgen ze natuurlijk regelmatig water. Hou de grond lichtjes vochtig, vooral tijdens hun groeiseizoen in de zomer.

De meest voorkomende fout is om ze te veel water te geven. Zorg er voor dat je palm onderaan in z’n pot gaatjes heeft om overtollig water weg te voeren. Onthoud dat je palmen niet houden van verpot te worden. Ze hebben een oppervlakkig wortelsysteem en worden niet graag verstoord. Zet ze dus pas in een grotere pot als het echt nodig is, ze kunnen best een jaar of twee in dezelfde pot staan.

Je palm verkiest een plekje in de schaduw, uit de directe zon. Zonder problemen verblijft hij op een minder lichtrijke plaats in je huis, al zal hij misschien minder snel groeien. Tijdens de zomer kan je plant in z’n pot zelfs tijdelijk naar buiten verhuizen. Op een schaduwrijke plek in je tuin of terras krijgt je plant een boost om te verder te groeien.

Palmen voor bij je thuis

Palmen kan je vinden in veel verschillende soorten en maten. Deze vijf palmsoorten die het ongetwijfeld goed doen bij jou thuis:

  1. Mexicaanse dwergpalm (Chamadorea Elegans)

Weinig palmen zijn zo geschikt als kamerplant dan de populaire Mexicaanse dwergpalm. Zoals z’n naam doet vermoeden, blijft de palm relatief klein. Meestal wordt hij niet groter dan een meter. Hij groeit weelderig bij gemiddeld licht, zonder direct zonlicht. Wel houdt hij van iets hogere luchtvochtigheid, dus besproei je dwergpalm regelmatig met regenwater als de lucht bij jouw thuis droog is.

  1. Kentiapalm (Howea Forsteriana)

Oorspronkelijk uit Australië, is de Kentiapalm een makkelijke groeier met frisgroen geveerd blad. Hij groeit eerder traag, dus koop je plant niet te klein als je een grote eyecatcher zoekt. Maak z’n bladeren regelmatig schoon met een vochtig doekje.

  1. Waaierpalm (Licuala)

Een palm die welig opengaat als een waaier, goed voor een instant exotisch effect. Geef je waaierpalm een plekje in de halfschaduw. Z’n bladeren verdragen geen directe zon. Wel een warmteliefhebber: zet deze plant op een plaats waar het minstens 15 graden is om ‘m op z’n mooist te houden.

  1. Washingtonia

Plekje in je huis met direct zonlicht? De Washingtonia is een palmsoort die zonlicht goed verdraagt (en er zelfs van geniet). Mooie lange bladeren die bovenaan een waaier vormen. Een palm die trouwens ook lagere temperaturen aankan, dus ook goed voor een koelere plaats in je huis.

  1. Goudpalm (Areca)

Op zoek naar een groot formaat palm? Met deze Goudpalm zit je goed! Hij kan uitgroeien tot een reus van 2 meter, met de juiste verzorging en in de goeie omstandigheden. Hou de potgrond vochtig, laat ‘m niet uitdrogen. Regelmatig benevelen doet je Goudpalm (en alle andere palmen trouwens) extra deugd.

Bron: Saskia van Gruun

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Top in pot, binnen én buiten: de Pelargonium!

Het zijn dankbare planten die eindeloos lang bloeien. Fleur je balkon en (dak)terras in een handomdraai op met potten, bakken en (hang)manden vol potgeraniums (Pelargonium).

Lees meer...
Een biodiverse tuin in 5 stappen

Sinds het jaar 2000 wordt op 22 mei de Internationale Dag van de Biodiversiteit gevierd, een initiatief van de Verenigde Naties.

Lees meer...
Slakkenbestrijding 2.0

Heerlijk, al dat frisse groen dat nu weer in de moestuin en in potten op terras en balkon opkomt! Helaas vinden slakken dat ook. Letterlijk! Hoe bescherm je je moestuin en  mooie tuin- en potplanten nu tegen die slijmerige naaktslakken en huisjesslakken?

Lees meer...
Hemel(vaart)sblauwe bloemen

Donderdag 13 mei is het Hemelvaartsdag. Veertig dagen na Pasen en tien dagen vóór Pinksteren is het Hemelvaartsdag, de dag waarop Jezus achter de wolken verdween en in de hemel naast zijn vader plaatsnam.

Lees meer...