5 wuivende palmen die bij je thuis groeien

5 wuivende palmen die bij je thuis groeien

Droom je van wuivende palmbladeren? Niets exotischer dan een frisgroene palm in je interieur. Breng de zomer in huis met deze vijf palmsoorten die het uitstekend bij je thuis zullen doen.

Palmen als kamerplant doen het bijzonder goed en leven jarenlang als je ze goed verzorgt. Zelfs in een pot kunnen ze uitgroeien tot groene giganten. Met hun bladeren voegen ze een sprekende en architecturale vorm toe aan een ruimte, daarom zie je zo ook vaak in kantoorruimtes. Wil je een echte indoor jungle bij je thuis creëren, dan vormt je palm zowel klein als groot een van de blikvangers. Combineer je palm met een bananenplant, vetplanten of andere tropische kamerplanten met mooi blad.

Zorgen voor je palm, dat doe je zo

Palmen stellen geen moeilijke eisen, het zijn makkelijke gasten in je interieur. Ze vergeven je een vergeten gietbeurt en knappen doorgaans snel weer op. Het liefst krijgen ze natuurlijk regelmatig water. Hou de grond lichtjes vochtig, vooral tijdens hun groeiseizoen in de zomer.

De meest voorkomende fout is om ze te veel water te geven. Zorg er voor dat je palm onderaan in z’n pot gaatjes heeft om overtollig water weg te voeren. Onthoud dat je palmen niet houden van verpot te worden. Ze hebben een oppervlakkig wortelsysteem en worden niet graag verstoord. Zet ze dus pas in een grotere pot als het echt nodig is, ze kunnen best een jaar of twee in dezelfde pot staan.

Je palm verkiest een plekje in de schaduw, uit de directe zon. Zonder problemen verblijft hij op een minder lichtrijke plaats in je huis, al zal hij misschien minder snel groeien. Tijdens de zomer kan je plant in z’n pot zelfs tijdelijk naar buiten verhuizen. Op een schaduwrijke plek in je tuin of terras krijgt je plant een boost om te verder te groeien.

Palmen voor bij je thuis

Palmen kan je vinden in veel verschillende soorten en maten. Deze vijf palmsoorten die het ongetwijfeld goed doen bij jou thuis:

  1. Mexicaanse dwergpalm (Chamadorea Elegans)

Weinig palmen zijn zo geschikt als kamerplant dan de populaire Mexicaanse dwergpalm. Zoals z’n naam doet vermoeden, blijft de palm relatief klein. Meestal wordt hij niet groter dan een meter. Hij groeit weelderig bij gemiddeld licht, zonder direct zonlicht. Wel houdt hij van iets hogere luchtvochtigheid, dus besproei je dwergpalm regelmatig met regenwater als de lucht bij jouw thuis droog is.

  1. Kentiapalm (Howea Forsteriana)

Oorspronkelijk uit Australië, is de Kentiapalm een makkelijke groeier met frisgroen geveerd blad. Hij groeit eerder traag, dus koop je plant niet te klein als je een grote eyecatcher zoekt. Maak z’n bladeren regelmatig schoon met een vochtig doekje.

  1. Waaierpalm (Licuala)

Een palm die welig opengaat als een waaier, goed voor een instant exotisch effect. Geef je waaierpalm een plekje in de halfschaduw. Z’n bladeren verdragen geen directe zon. Wel een warmteliefhebber: zet deze plant op een plaats waar het minstens 15 graden is om ‘m op z’n mooist te houden.

  1. Washingtonia

Plekje in je huis met direct zonlicht? De Washingtonia is een palmsoort die zonlicht goed verdraagt (en er zelfs van geniet). Mooie lange bladeren die bovenaan een waaier vormen. Een palm die trouwens ook lagere temperaturen aankan, dus ook goed voor een koelere plaats in je huis.

  1. Goudpalm (Areca)

Op zoek naar een groot formaat palm? Met deze Goudpalm zit je goed! Hij kan uitgroeien tot een reus van 2 meter, met de juiste verzorging en in de goeie omstandigheden. Hou de potgrond vochtig, laat ‘m niet uitdrogen. Regelmatig benevelen doet je Goudpalm (en alle andere palmen trouwens) extra deugd.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...
tuintips
Onkruid verwijderen: tips voor een lenteproof tuin

Bij Famiflora houden we van groen, maar houden we onkruid liever buiten de deur. Maar hoe voorkom en bestrijd je dit groene monster? Wij vertellen het je graag!

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
tuintips
Tuinieren met kinderen: ontdek de lentetuin!

Bij Famiflora zijn we gepassioneerd door groen en willen we graag onze liefde voor tuinieren delen, vooral met de jongere generatie. Lente-tuinieren met kinderen is een geweldige manier om samen quality time door te brengen, terwijl je hen tegelijkertijd leert over de magie van de natuur en het belang van duurzaamheid.

Lees meer...