Slakkenbestrijding 2.0

Slakkenbestrijding 2.0

Heerlijk, al dat frisse groen dat nu weer in de moestuin en in de potten op terras en balkon opkomt! Helaas vinden slakken dat ook. Letterlijk! Hoe bescherm je moestuinplanten en je mooie tuin- en potplanten nu tegen die slijmerige naaktslakken en huisjesslakken? Er is helaas niet één specifieke en geheel afdoende oplossing om slakken te bestrijden, maar je kunt wel een arsenaal aan biologisch verantwoorde middelen inzetten. Famiflora biedt je graag een helpende hand en geeft je 5 slimme tips en trucs om slakken uit de moestuin en van je pot- en terrasplanten te weren.

1. Verwijder slakkeneitjes

Controleer je potplanten op hoopjes glazige ronde bolletjes. Dat zijn slakkeneieren. Je spot ze makkelijk als je de planten toch gaat verpotten of van een vers laagje potgrond voorziet. Verwijder ze meteen en gooi ze in een afgesloten doos of zak in een vuilniszak die je vervolgens goed afsluit.

2. Ga op slakkenjacht

Slakken komen tevoorschijn als het regent en in het donker, want het zijn nachtdieren. Ga in een lichte regenbui of na een flinke plensbui en ook eens in de schemeruurtjes op jacht. Doe handschoenen aan en pluk de huisjes- en naaktslakken van je planten, terrastegels en vergeet ook niet de muren van je garage of tuinhuisje en de palen van de pergola langs te lopen. In de avonduren kun je dat desnoods gewapend met een zaklantaarn doen. Zijn de kinderen nog wakker of vervelen ze zich op een regenachtige dag? Laat ze meehelpen en maak er een wedstrijdje van: wie vangt de meeste slakken?

3. Schakel de hulp in van natuurlijke vijanden

Maak je tuin aantrekkelijk voor vogels, kikkers, padden en egels, die verslinden slakken bij de vleet. Dat doe je onder andere door wintergroene hagen in plaats van schuttingen te plaatsen, met water in de tuin (zoals een vijver, waterornament, vogeldrinkschaal en/of ingegraven waterbak), met een rijke, gevarieerde beplanting, (bessen)struiken, en een kleine boom of twee. Een geheel betegelde en afgesloten tuin is in ieder geval totaal niet aantrekkelijk – ook niet voor vogels, egels en nuttige insecten.

4. Zet organische vallen in

Slakken zijn dol op bier. Bij Famiflora vind je  kant-en-klare slakkenvallen, maar je kan ook een bierglas of lege confituurpot ingraven. Laat de rand van het glas of de pot minstens 1 centimeter boven de grond uitsteken om te voorkomen dat andere diertjes en insecten erin vallen. Vul het glas tot een derde met bier. De slakken zullen in dronkenschap verdrinken. Daarna kunnen ze op de composthoop. Je kunt ze ook lokken met gehalveerde, lege grapefruitschillen of met een hoopje kool- of slabladeren. Ze zullen daar  samenklitten, waarna je ze allemaal tegelijk kunt verwijderen.

5. Creëer natuurlijke barrières

Slakken houden niet van droge, scherpe oppervlakken. Zo kun je fijngemalen eierschalen, grind en/of schelpen rond je kwetsbare planten verspreiden. Ook Oost-Indische kers, knoflook, kruiden zoals lavendel, munt, salie en tijm houden slakken op afstand.

Slakvrije planten

En dan zijn er gelukkig ook genoeg mooie planten die niet ten prooi vallen aan slakken (die het in ieder geval altijd gemunt hebben op onze mooie hosta's).

Tuinplanten waar slakken niet van houden zijn met name sterk geurende of giftige planten, maar ook planten met bepaalde bladeren die ze niet aantrekkelijk vinden, zoals akelei, anjer, duizendblad (Achillea), ezelsoor (Stachys byzantina), fuchsia, goudsbloem, geranium, hemelsleutel (Sedum), kerstroos (Helleborus), maagdenpalm (Vinca), monnikskap (Aconitum), ruit (Thalictrum), vingerhoedskruid, viooltjes en Zeeuws knoopje (Astrantia).

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
Planten verzorgen tijdens je vakantie: zo doe je dat!

De zomer is een tijd van ontspanning en genieten van een welverdiende vakantie. Maar terwijl jij van je vrije dagen geniet, hebben je planten thuis nog steeds de nodige zorg nodig. Geen zorgen, we hebben de beste tips verzameld om ervoor te zorgen dat jouw tuin- en kamerplanten gezond blijven tijdens jouw afwezigheid.

Lees meer...
tuintips
Anti-muggen en wespen tips voor huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
Wuivende palmen bij je thuis

Met hun gevederde bladeren geven palmen een tropisch tintje aan elke ruimte in huis. Er eentje kiezen kan best moeilijk zijn, ze zien er allemaal leuk uit! We maken je wegwijs in de meest voorkomende palmsoorten, zoals de Kentiapalm, Goudpalm of Mexicaanse Dwergpalm. We tonen je waar welke palm het best gedijt en hoe je nog langer kan genieten van hun frisgroene bladeren.

Lees meer...
tuintips
Maak de tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...