7x mooi in maart: voorjaarsbloeiers

7x mooi in maart: voorjaarsbloeiers

In het prille voorjaar zijn er tal van bollen die bloeien, zoals sneeuwklokjes, narcissen, blauwe druifjes en hyacinten. Helaas vergeten veel mensen deze op tijd (in het najaar) te planten of te poten. Gelukkig kun je er nog een aantal bloeiend en wel in potten en bakken in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne kopen en die na de bloei in de tuin planten. Daarnaast kun je nu een aantal vroege voorjaarsbloeiers in een pot op het balkon of terras planten of een plekje in de tuin geven, mits de grond daar niet te nat en te koud is. Hierbij zeven aanraders die al in maart en/of april bloeien en zorgen voor een instant lentegevoel.

Top 7 bloeiende planten in het vroege voorjaar

 1. Maagdenpalm (Vinca) is een dankbare, sterke en wintergroene bodembedekker die al in maart begint te bloeien met violetkleurige bloemen. De grote maagdenpalm (Vinca major) krijgt iets groter blad en iets grotere bloemen dan de kleine maagdenpalm (Vinca minor). Er zijn ook soorten die wit bloeien, maar de violetblauwe is de meest voorkomende. Maagdenpalm gedijt praktisch overal, zelfs in de schaduw aan de voet van een boom.
   
 2. Longkruid (Pulmonaria) is een laag blijvend vast plantje met decoratief gevlekt blad en kleine roze, paarse of blauwe bloempjes. Het kruid staat het liefst in halfschaduw en de kleine bloemen zijn ook aantrekkelijk voor vlinders en bijen.
   
 3. Schoenlappersplant (Bergenia) heeft het hele jaar grote, glanzende, leerachtige bladeren en bloeit met witte, roze of karmijnrode bloemen op ongeveer 40 centimeter hoge stelen. De vaste plant houdt van een plek in de halfschaduw. Je kunt hem ook op een zonniger plek planten, maar dan heeft hij meer water nodig.
   
 4. Akelei wordt zo’n 50 centimeter hoog en krijgt elegante bloemklokjes in allerlei kleuren. Er zijn zelfs meerkleurig bloeiende exemplaren en ze zaaien zich allemaal rijkelijk uit, zodat je er jarenlang plezier van hebt. En het is altijd een verrassing in welke kleurschakering ze dan opeens elders in de tuin opduiken. De akelei houdt van zon, maar doet het ook in halfschaduw. En ook in pot!
   
 5. Amerikaanse vergeet-mij-niet (Omphalodes verna) wordt zo’n 10 centimeter hoog en krijgt net als de gewone vergeet-mij-niet helderblauwe of witte bloempjes, maar veel groter blad. Ook de Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera) bloeit vroeg met kleine vergeet-mij-niet-achtige bloempjes en heeft groot, decoratief groen of zilvergrijs blad. Beide soorten houden van een plek in de halfschaduw.
   
 6. Gebroken hartje (Dicentra spectabilis) wordt zo’n 40 centimeter hoog, krijgt fijn, geveerd blad en gebogen stengels waaraan sierlijke witte of roze bloempjes bungelen die lijken op een gebroken hartje. In Engeland wordt de plant 'Lady in the bath' genoemd, want als je het bloempje omdraait lijkt het net een vrouwtje in een badkuip. De lieflijke vaste plant sterft na de bloei geheel af om volgend voorjaar weer fris te ontluiken. Hij staat het liefst op een plek met lichte schaduw.
   
 7. De meest bekende soort Judaspenning (Lunaria annua) is officieel een tweejarige, maar zaait zich zó rijkelijk uit dat hij elk jaar weer terugkomt. Hij wordt zo’n 70 centimeter hoog, bloeit paars of wit en krijgt opvallende zilverkleurige, ovaalvormige, platte zaaddozen. Hij gedijt in zon en halfschaduw. Er is ook een vaste Judaspenning, de Lunaria rediviva, die het overal doet, in de zon en schaduw. De witte bloemen worden graag bezocht door vlinders en bijen.

Denk bij je bezoek aan of bestelling bij ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne nu ook aan middelen om de grond in je tuin of van je pot- en kamerplanten te verbeteren, voor een kickstart van het nieuwe tuinseizoen. Zoals bemeste tuinaarde, bemeste potgrond, gedroogde koemestkorrels en kalk, maar ook speciale voeding voor onder andere zuurminnende planten, zoals Skimmia's, azalea's en rododendrons, voor rozen en voor klimplanten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Top tuin- en potplanten met zomerse geuren

Op zoek naar een natuurlijk zomers parfum? Wij bieden voldoende keuze uit tuin- en potplanten die heerlijk geuren.

Lees meer...
Pas op voor teken

In deze blog lees je nuttige info en een paar belangrijke tips om tekenbeten te voorkomen.

Lees meer...
kamerplanten
Zo vaak geef je je kamerplanten water

Alle kamerplanten hebben hun eigen behoefte aan water. Veel of weinig, vaak of heel zelden: een goed ritme bepalen om je planten te gieten kan best een uitdaging zijn. Wij helpen je graag om een goed gietschema te maken.

Lees meer...
tuintips
Tips & tricks voor het snoeien van een haag

Een groene haag biedt niet alleen privacy en bescherming tegen de wind, maar is ook gewoon een heel mooi en inspirerende blikvanger! Bij Famiflora helpen we je graag op weg met tips en tools van topmerken zoals Wolfgarten, Polet, Fiskars en Gardena voor het snoeien van jouw geliefde heg. 

Lees meer...