Welke meststof heeft mijn gazon nodig?

Welke meststof heeft mijn gazon nodig?

Het gazon kan vanaf nu wel wat hulp gebruiken. Meststof zorgt voor een sterker & groener gazon, maar gaat indirect ook mos & onkruid tegen. Het is dan ook belangrijk om het type meststof aan te passen aan het seizoen en de noden van jouw gazon. 

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN VOOR- EN NAJAARSMESTSTOF?

Meststoffen zijn goed voor het gazon maar dat wil niet zeggen dat je om het even welke gazonmeststof kan toepassen. Het is aangeraden om het gazon driemaal per jaar te bemesten want de meststof zorgt gemiddeld voor drie maanden aan voeding. Gebruik echter niet het hele jaar door dezelfde soort meststof want jouw gras heeft verschillende behoeften in het voor- en najaar. Tijdens de lente is extra stikstof belangrijk om de wortelgroei te stimuleren want we willen natuurlijk graag een vol gazon. Dat staat niet enkel mooi in de tuin, maar zorgt er ook voor dat onkruid minder kans heeft om zich tussen kale plekken in het gras te nestelen. Ook magnesium is welkom want zorgt voor een diepgroene kleur.

In het najaar daarentegen willen we dat de groei wordt afgeremd & de wortels gaan aansterken. Dat is de rol van kalium in de meststof. Doordat het wortelgestel aansterkt, is het gazon ook minder vatbaar voor allerlei ziektes en schimmels die in de winter op de loer liggen (door bijvorbeeld sneeuw dat op het gazon blijft liggen).

EN WAT MET KALKEN?

In het voor- of najaar kan je het gazon ook kalken. Meet altijd eerst de pH-waarde op van het gazon vooraleer je met kalk aan de slag gaat. De ideale pH-waarde voor een gazon zit tussen 6,5 en 7 in. Door allerlei factoren (bijvoorbeeld zure regen) kan jouw gazon verzuren en kan de pH-waarde afwijken. Een zuurdere bodem is de ideale omgeving voor mos dus door te kalken, ga je de zuurtegraad van jouw gazon gaan verlagen en wordt ook de kans op mosgroei kleiner. De kalk zal er ook voor zorgen dat het gazon de voedingsstoffen uit jouw meststof beter kan opnemen. Laat het gazon enkele weken rusten tussen het kalken en bemesten.

Bij Famiflora vind je de betere merken Viano en DCM voor een perfect mooi grastapijt waar je heel het jaar door van kan genieten.

Onze medewerkers staan je graag bij voor tips en info bij het onderhoud van je gazon

    

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Planten die goed tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zongedroogde omstandigheden kunnen!

Lees meer...
tuinplanten
Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...