Welke meststof heeft mijn gazon nodig?

Welke meststof heeft mijn gazon nodig?

Het gazon kan vanaf nu wel wat hulp gebruiken. Meststof zorgt voor een sterker & groener gazon, maar gaat indirect ook mos & onkruid tegen. Het is dan ook belangrijk om het type meststof aan te passen aan het seizoen en de noden van jouw gazon. 

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN VOOR- EN NAJAARSMESTSTOF?

Meststoffen zijn goed voor het gazon maar dat wil niet zeggen dat je om het even welke gazonmeststof kan toepassen. Het is aangeraden om het gazon driemaal per jaar te bemesten want de meststof zorgt gemiddeld voor drie maanden aan voeding. Gebruik echter niet het hele jaar door dezelfde soort meststof want jouw gras heeft verschillende behoeften in het voor- en najaar. Tijdens de lente is extra stikstof belangrijk om de wortelgroei te stimuleren want we willen natuurlijk graag een vol gazon. Dat staat niet enkel mooi in de tuin, maar zorgt er ook voor dat onkruid minder kans heeft om zich tussen kale plekken in het gras te nestelen. Ook magnesium is welkom want zorgt voor een diepgroene kleur.

In het najaar daarentegen willen we dat de groei wordt afgeremd & de wortels gaan aansterken. Dat is de rol van kalium in de meststof. Doordat het wortelgestel aansterkt, is het gazon ook minder vatbaar voor allerlei ziektes en schimmels die in de winter op de loer liggen (door bijvorbeeld sneeuw dat op het gazon blijft liggen).

EN WAT MET KALKEN?

In het voor- of najaar kan je het gazon ook kalken. Meet altijd eerst de pH-waarde op van het gazon vooraleer je met kalk aan de slag gaat. De ideale pH-waarde voor een gazon zit tussen 6,5 en 7 in. Door allerlei factoren (bijvoorbeeld zure regen) kan jouw gazon verzuren en kan de pH-waarde afwijken. Een zuurdere bodem is de ideale omgeving voor mos dus door te kalken, ga je de zuurtegraad van jouw gazon gaan verlagen en wordt ook de kans op mosgroei kleiner. De kalk zal er ook voor zorgen dat het gazon de voedingsstoffen uit jouw meststof beter kan opnemen. Laat het gazon enkele weken rusten tussen het kalken en bemesten.

Bij Famiflora vind je de betere merken Viano en DCM voor een perfect mooi grastapijt waar je heel het jaar door van kan genieten.

Onze medewerkers staan je graag bij voor tips en info bij het onderhoud van je gazon

    

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
15 tuintips voor december

Hier zijn 15 tuintips voor december om je te begeleiden bij het verzorgen van je tuin gedurende de laatste maand van het jaar.

Lees meer...
kerst
DIY: zelf een kerstkrans maken

In deze blog ontdek je waarom het zelf maken van een kerstkrans de perfecte manier is om een persoonlijk tintje aan je kerstversieringen toe te voegen.

Lees meer...
kerst
Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
kerst
Tips om je natuurlijke kerstboom groen langer te houden

Hier zijn enkele handige tips om ervoor te zorgen dat je boom tot wel 6 weken straalt!  Zo kan je tot het nieuwe jaar genieten van je echte kerstboom!

Lees meer...