Ode aan violen: de vrolijke noot voor tuin, terras en balkon

Ode aan violen: de vrolijke noot voor tuin, terras en balkon

Wie houdt er nu niet van viooltjes? Niet alleen zijn ze er in allerlei kleuren, met grote en kleine bloemen, maar ze bloeien ook nog eens eindeloos lang – zeker wanneer je er telkens de uitgebloeide bloempjes uit knipt of knijpt – en je kunt er bij Famiflora letterlijk bakken vol van kopen voor een klein prijsje. Verdrijf de winterblues en corona-stress met vrolijk bloeiende violen die nu  volop verkrijgbaar zijn! We lichten er hier een paar bijzondere viooltjes uit, die allemaal goed zijn voor een bloemrijk strijkconcert op de tuin- of balkontafel.

Het maarts viooltje

Vreemd genoeg bloeit het zogeheten maarts viooltje doorgaans pas in april. Maar na een zachte winter kan dit vaste viooltje met violet-blauwe bloempjes wel eens in de ‘goede’ maand gaan bloeien. De Latijnse naam van het maarts viooltje, Viola odorata, is wel heel toepasselijk, want de bloemen geuren heerlijk. Om van de zoete geur ervan te kunnen genieten zul je wel even door de knieën moeten, want het viooltje wordt hooguit 15 centimeter hoog. Dat lukt prima als je het plantje in een pot op de tuin- of balkontafel zet. Je kunt het maarts viooltje ook als bodembedekker gebruiken, aan de voet van struiken in de border.

Het labradorviooltje

Nog zo'n dankbare aanwinst voor je tuin of balkon is het labradorviooltje: Viola labradorica. In tegenstelling tot de bakken vol een- of tweejarige violen die nu voordelig bij ons tuincentrum in Moeskroen verkrijgbaar zijn is dit net zoals het maarts viooltje een vaste plant waar je jarenlang van kunt genieten. Hij zaait zich ook nog eens makkelijk uit. Dit lage, kleine viooltje met kleine donkerpaarse bloemen doet het goed in een pot, maar ook als bodembedekker in de halfschaduw.

Het klimopviooltje

De echte plantenliefhebber valt als een blok voor het klimopviooltje, de Viola hederacea. Dit schatje bloeit met heel kleine paarsblauw-witte bloempjes op hoge steeltjes boven frisgroen blad. Je moet het wel koesteren, want het is niet winterhard en moet aan het eind van het jaar naar een vorstvrije ruimte. Je kunt het klimopviooltje makkelijk vermeerderen, want het maakt lange uitlopers die leuk over de rand van een pot bungelen. Het viooltje gedijt het best in halfschaduw en bloeit van mei tot en met juli-augustus.

Fijn voor violen:

  • Verwijder telkens de uitgebloeide bloemen, dan bloeit een viooltje eindeloos lang door.
  • Geef regelmatig water.

Fijn om te weten... en te eten!

De bloemen van onbespoten viooltjes zijn eetbaar. Je kunt ze als bijzondere garnering voor een salade of toetje gebruiken of als versuikerde decoratie voor een cake of taart. Je kunt ze ook drogen en er thee van zetten!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Planten die goed tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zongedroogde omstandigheden kunnen!

Lees meer...
tuinplanten
Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...