Bromelia’s, tropische kleuren als voorschot op de lente

Bromelia’s, tropische kleuren als voorschot op de lente

Met hun felgekleurde bloemen zijn bromelia's echte eyecatchers...tot ze ophouden met bloeien. Hoe hou je ze langer mooi? En blijven ze nadien nog groen?

De familie Bromelia

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is 'bromelia' geen specifieke plant. Het is een plantenfamilie waarvan alle leden min of meer hetzelfde uiterlijk en dezelfde oorsprong hebben. Ze lijken dus best wel op elkaar, maar zijn toch niet helemaal hetzelfde. De meeste familieleden herken je aan hun bladrozet: de bladeren staan op zo'n manier dat ze een koker vormen. Daaruit komt dan een bloeiwijze die er heel verschillend kan uitzien: van een echte bloem tot een soort veertje of...een ananas!

Meer dan vijftig plantensoorten behoren tot de familie Bromeliaceae. Onder andere Aechmea, Tillandsia, Guzmania en de ananasplant laten zich graag als kamerplant vertroetelen. Neoregalia, Vriesea, Cryptanthus en Nidularium zijn ook namen die je kunt tegenkomen op het plantenetiket. Ik houd erg van de Aechmea en Vriesea planten omwille van hun schitterende bloemen.

Hoe blijft je Bromelia mooi?

Bij de verzorging van je Bromelia draait het om twee dingen: luchtvochtigheid en water geven. Zowat alle soorten zijn afkomstig uit tropische gebieden en daardoor houden ze van warmte en vochtige lucht. Zet dus een plantenspuit naast jouw exemplaar en maak er een gewoonte van om je Bromelia dagelijks met lauw water te besproeien. Dat duurt enkele seconden, maar maakt een wereld van verschil voor je plant.

Ook water geven verloopt iets anders dan bij een andere kamerplant. Zorg ervoor dat de koker (het middelste deel van de bladeren) altijd gevuld is met water. Giet regelmatig met kleine beetjes; na een tijdje weet je vanzelf hoe vaak je moet water geven.

Als de bloem is uitgebloeid...

...hoeft je plant niet meteen de composthoop op. Je kan de verwelkte bloem wegknippen en je Bromelia nog een tijdje laten staan voor het bladgroen. Wel moet je weten dat na het verwelken van de bloem ook de rest van de plant zal afsterven. Gelukkig gebeurt dat meestal niet voor je Bromelia een of twee uitlopers heeft gemaakt: kleine plantjes die langs de oude plant groeien. Zet ze in een apart potje met wat potgrond en met een beetje geluk heb je alvast de volgende generatie bromelia's :)

Bij Famiflora vind je in de kamerplantenafdeling prachtige Bromelia’s. Vraag  gerust naar een medewerker voor alle info.

Groetjes,
Saskia

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...