Bromelia’s, tropische kleuren als voorschot op de lente

Bromelia’s, tropische kleuren als voorschot op de lente

Met hun felgekleurde bloemen zijn bromelia's echte eyecatchers...tot ze ophouden met bloeien. Hoe hou je ze langer mooi? En blijven ze nadien nog groen?

De familie Bromelia

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is 'bromelia' geen specifieke plant. Het is een plantenfamilie waarvan alle leden min of meer hetzelfde uiterlijk en dezelfde oorsprong hebben. Ze lijken dus best wel op elkaar, maar zijn toch niet helemaal hetzelfde. De meeste familieleden herken je aan hun bladrozet: de bladeren staan op zo'n manier dat ze een koker vormen. Daaruit komt dan een bloeiwijze die er heel verschillend kan uitzien: van een echte bloem tot een soort veertje of...een ananas!

Meer dan vijftig plantensoorten behoren tot de familie Bromeliaceae. Onder andere Aechmea, Tillandsia, Guzmania en de ananasplant laten zich graag als kamerplant vertroetelen. Neoregalia, Vriesea, Cryptanthus en Nidularium zijn ook namen die je kunt tegenkomen op het plantenetiket. Ik houd erg van de Aechmea en Vriesea planten omwille van hun schitterende bloemen.

Hoe blijft je Bromelia mooi?

Bij de verzorging van je Bromelia draait het om twee dingen: luchtvochtigheid en water geven. Zowat alle soorten zijn afkomstig uit tropische gebieden en daardoor houden ze van warmte en vochtige lucht. Zet dus een plantenspuit naast jouw exemplaar en maak er een gewoonte van om je Bromelia dagelijks met lauw water te besproeien. Dat duurt enkele seconden, maar maakt een wereld van verschil voor je plant.

Ook water geven verloopt iets anders dan bij een andere kamerplant. Zorg ervoor dat de koker (het middelste deel van de bladeren) altijd gevuld is met water. Giet regelmatig met kleine beetjes; na een tijdje weet je vanzelf hoe vaak je moet water geven.

Als de bloem is uitgebloeid...

...hoeft je plant niet meteen de composthoop op. Je kan de verwelkte bloem wegknippen en je Bromelia nog een tijdje laten staan voor het bladgroen. Wel moet je weten dat na het verwelken van de bloem ook de rest van de plant zal afsterven. Gelukkig gebeurt dat meestal niet voor je Bromelia een of twee uitlopers heeft gemaakt: kleine plantjes die langs de oude plant groeien. Zet ze in een apart potje met wat potgrond en met een beetje geluk heb je alvast de volgende generatie bromelia's :)

Bij Famiflora vind je in de kamerplantenafdeling prachtige Bromelia’s. Vraag  gerust naar een medewerker voor alle info.

Groetjes,
Saskia

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Planten die goed tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zongedroogde omstandigheden kunnen!

Lees meer...
tuinplanten
Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...