Kweek jouw smaakmakers zelf!

Kweek jouw smaakmakers zelf!

Ajuin, sjalot en knoflook zijn echte smaakmakers in de keuken. Je kan ze ook makkelijk zelf kweken en bewaren om nadien in jouw favoriete gerechten te verwerken. Kom nu kiezen uit ons uitgebreid aanbod plantgoed.  We vertellen je graag hoe je aan de slag gaat.

Uien, sjalotten en knoflook plant je gebruikelijk in het voorjaar. Plantuien groeien snel, zijn bestand tegen lage temperaturen en zijn minder ziektegevoelig dan de zaaivariant.

STANDPLAATS EN BODEM

Zoek een zonnige en tochtige plek op voor de uien. De wind zal ervoor zorgen dat ze goed opdrogen, en schimmelziektes geen kans krijgen. Zaaiuien vragen een zwaardere, en goed doorlaatbare grond. Uien houden namelijk niet van een natte grond maar ze mogen door hun oppervlakkige beworteling ook geen vocht te kort komen.

Nadat je een geschikte plaats hebt uitgezocht, kan je starten met planten. Plant de uien in rijen die op 30 cm van elkaar liggen, met om de 15 cm een bolletje. Duw de uitjes in de grond tot de bovenkant op gelijk niveau komt met de grond maar het bovenste deel van het uitje nog net zichtbaar is. Bij een lichtere grond stop je de bolletjes beter net onder de grond zodat de vogels ze niet meepikken. Tijdens het groeiseizoen is het aangeraden om regelmatig kruid te wieden en te mulchen. Schoffelen doe je maar beter niet want de uien hebben zeer oppervlakkige wortels. Bovendien kunnen de geuren die bij het schoffelen vrijkomen uienvliegen aantrekken. Om onkruidvorming te voorkomen, kan je de plantuien ook op een gronddoek telen.

BEMESTEN

Uien verdragen geen verse mest of halfverteerde compost. Deze trekken ook de wortelvlieg aan dus pas hiermee op! Bij lichtere gronden strooi je best wat patent of Vinassekali(40 gr/m) om de grond van genoeg kalium te voorzien. Dit zorgt voor grotere uien, en een betere houdbaarheid. Let op: de grond mag niet te veel stikstof bevatten. Dit leidt namelijk tot meer bladgroei terwijl de bolgroei zal afremmen.

OOGSTEN EN BEWAREN

Je kan de uien oogsten van zodra het loof plat valt, en voor meer dan de helft verdroogd is. Dit is meestal eind juli of begin augustus.Tijdens natte periodes, en bij een stikstofrijke grond duurt het soms wat langer voordat het loof gaat vallen. Je mag het loof dan zelf ombuigen zodat de voedingsstoffen tot in de bol geraken. Dit zorgt echter wel voor een open wonde ,met een grotere kans op schimmelvorming tot gevolg. Je kan er ook voor kiezen om de uien met behulp van een spitsvork voorzichtig en niet helemaal los te maken zodat de groei wordt afgeremd. Na het oogsten moet je de uien op een goed geventileerde plek openspreiden of ophangen zodat ze verder kunnen opdrogen.

SJALOTTEN

Sjalotten plant je meestal vanaf april in rijen met 30 cm ertussen, en om de 15 cm een bolletje. Aan elke plant zullen er vier tot tien sjalotjes groeien. Je kan ze in juli en augustus oogsten wanneer het grootste deel van het loof verdroogd is. Of je oogst ze terwijl ze nog groen zien, en eet ze met het loof en blad op.

WINTERUI EN -KNOFLOOK

Wil je zelf ajuin en knoflook kweken maar is het voorjaar al voorbij? Dan kan je voor winter plantuien en knoflook kiezen, bijvoorbeeld rode winteruien Red Arrow. Deze wintersoorten zijn vanaf midden september te verkrijgen, en hebben als bijkomstig voordeel een vroegere oogstperiode (eind mei-juni). Je kan de uien nog vroeger oogsten maar dan zijn ze eerder te gebruiken als bosuitjes. Let op dat je de uien niet plant op natte percelen tijdens het najaar.

Ook winterlook is een absolute aanrader. De opbrengst in de herfst is zelfs groter dan die in het voorjaar. Zorg er wel voor dat je plantknoflook gebruikt, en geen restjes knoflook die je uit de supermarkt gehaald hebt. Deze hebben namelijk niet dezelfde werking.

KNOFLOOK

Knoflook heeft niet enkel een pittige smaak maar ook een bloeddruk- en cholesterolverlagende werking. Knoflook kan niet gezaaid worden maar moet je poten in de grond of in een pot. Het gewas vraagt een goeddoorlatende grond en een zonnige plaats.

Hoe ga je te werk?

Splits de bollen look, en zoek de grootste en mooiste tenen uit om te planten. Maak met een stokje om de 10 cm gaatjes van 5 cm diep in de grond. Hou tussen de verschillende rijen een dertigtal cm afstand. Zorg ervoor dat de teentjes met de punt omhoog in de gaatjes liggen voordat je ze bedekt met grond. Ook bij knoflook is het aangeraden om regelmatig kruid te wieden.

Je kan de knoflook ook in een pot planten om bijvoorbeeld op jouw terras te zetten. Als je hiervoor kiest, koop je de plant best in april zodat je deze in augustus kan oogsten. Zorg dat de knoflook genoeg ruimte heeft door voor een grote terracotta pot te kiezen. Vul de pot op met een laag kleikorrels alvorens je potgrond toevoegt. Maak gaatjes van 5 cm diep, en let er ook hier op dat de teentjes met de punt naar boven wijzen. Zorg ervoor dat de look voldoende zonlicht krijgt, en lichtvochtig blijft. Wanneer het merendeel van het loof geel kleurt, is de look klaar om te oogsten. Doe dit met de nodige voorzichtigheid, en zorg ervoor dat de look in de wind verder kan drogen maar niet nat kan worden.

In de keuken

Er zijn vele soorten uien en look met elk hun uitgesproken smaak. Maar voor welk gerecht gebruik je welke variant? Wij geven je enkele tips!

De meest gebruikte ui in de keuken is de gele of bruine ui. Rauw heeft deze een sterke smaak maar als deze gebakken of gekookt wordt, smaakt hij zoeter. Hierdoor past de gele ui perfect bij geroosterde (vlees)gerechten. Een goed ras hiervoor is bijvoorbeeld Sturon (= opvolger van de Stuttgarter).

De witte ui bevat meer vocht dan de andere uisoorten, en heeft een scherpe smaak. De smaak van de witte ui komt het meest tot zijn recht in Mexicaanse gerechten zoals salsa of chili con carne. Het zorgt voor een pittige toets! Bijvoorbeeld het Japanse ras Senshyu Yellow.

Rode ui is milder van smaak waardoor deze ook perfect rauw gegeten kan worden. De rode ui is niet alleen zeer lekker maar maakt jouw gerecht ook onmiddellijk kleurrijk. Strooi ze in een salade of tussen een homemade hamburger.

De zoete ui is vrij zacht, en heeft een minder uitgesproken uiensmaak. Je kan er makkelijk dikke ringen van snijden om te frituren of aan een slaatje toe te voegen. Doordat ze meer suiker bevatten dan hun soortgenoten, kan je ze goed karameliseren.

Sjalotten zijn technisch gezien geen uien. Ze groeien in groepjes bij elkaar zoals knoflook maar hebben wel een milde uiensmaak. Je kan ze gebruiken in sauzen en dressings doordat ze zo makkelijk fijn te snijden zijn. Sjalotten en eieren vormen ook een zeer goed huwelijk. Onze favoriet: Cuisse de poulet. Deze langwerpige sjalot is afkomstig uit Frankrijk, en heeft een zeer rijkelijke smaak.

De bosui, ook wel lente-ui of pijpajuin genoemd, heeft dezelfde looks als prei. Groen aan de bovenkant en wit onderaan. Je kan beide delen opeten. Bosui is met zijn frisse smaak ideaal om aan jouw salades toe te voegen. In tegenstelling tot de andere soorten ui kan je deze niet drogen maar moet je ze vers gebruiken. Je kan lente-ui een week lang in de koelkast bewaren.

Onze medewerkers in onze tuinafdeling helpen je graag verder in de winkel.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Voorzaaien in de vensterbank

Kun je ook niet wachten tot het lente is en je weer lekker buiten in het zonnetje kunt ontspannen en tuinieren? Maar het kan altijd nog gaan vriezen, ook al lijken we voorlopig weer een zachte periode te krijgen.

Lees meer...
Fleurige februaritips voor huis en tuin

Het is elke dag gelukkig alweer wat langer licht en de frisgroene puntjes van de voorjaarsbollen steken overal steeds hoger de grond uit.

Lees meer...
Februaritopper voor binnen en buiten: primula

Primula’s of sleutelbloemen zijn vrolijke, vroege voorjaarsbloeiers voor binnen en buiten. De naam zegt het al: primula is afgeleid van het Latijnse woord ‘primus’, dat ‘eerste’ betekent.

Lees meer...
Fleurige cadeaus voor Valentijn

Zondag 14 februari is het weer Valentijnsdag! Een mooie bos bloemen – en zeker een bos rode rozen – zegt dan meer dan duizend woorden.

Lees meer...