Zelfgekweekte smaakmakers in de keuken

Er zijn vele soorten uien en look met elk hun uitgesproken smaak. Maar voor welk gerecht gebruik je welke variant? Wij geven je enkele tips!

De meest gebruikte ui in de keuken is de gele of bruine ui. Rauw heeft deze een sterke smaak maar als deze gebakken of gekookt wordt, smaakt hij zoeter. Hierdoor past de gele ui perfect bij geroosterde (vlees)gerechten. Een goed ras hiervoor is bijvoorbeeld Sturon (= opvolger van de Stuttgarter).

De witte ui bevat meer vocht dan de andere uisoorten, en heeft een scherpe smaak. De smaak van de witte ui komt het meest tot zijn recht in Mexicaanse gerechten zoals salsa of chili con carne. Het zorgt voor een pittige toets! Bijvoorbeeld het Japanse ras Senshyu Yellow.

Rode ui is milder van smaak waardoor deze ook perfect rauw gegeten kan worden. De rode ui is niet alleen zeer lekker maar maakt jouw gerecht ook onmiddellijk kleurrijk. Strooi ze in een salade of tussen een homemade hamburger.

De zoete ui is vrij zacht, en heeft een minder uitgesproken uiensmaak. Je kan er makkelijk dikke ringen van snijden om te frituren of aan een slaatje toe te voegen. Doordat ze meer suiker bevatten dan hun soortgenoten, kan je ze goed karameliseren.

Sjalotten zijn technisch gezien geen uien. Ze groeien in groepjes bij elkaar zoals knoflook maar hebben wel een milde uiensmaak. Je kan ze gebruiken in sauzen en dressings doordat ze zo makkelijk fijn te snijden zijn. Sjalotten en eieren vormen ook een zeer goed huwelijk. Onze favoriet: Cuisse de poulet. Deze langwerpige sjalot is afkomstig uit Frankrijk, en heeft een zeer rijkelijke smaak.

De bosui, ook wel lente-ui of pijpajuin genoemd, heeft dezelfde looks als prei. Groen aan de bovenkant en wit onderaan. Je kan beide delen opeten. Bosui is met zijn frisse smaak ideaal om aan jouw salades toe te voegen. In tegenstelling tot de andere soorten ui kan je deze niet drogen maar moet je ze vers gebruiken. Je kan lente-ui een week lang in de koelkast bewaren.

Onze medewerkers in onze tuinafdeling helpen je graag verder in de winkel.