Zo lok je de vogels naar jouw tuin!

Zo lok je de vogels naar jouw tuin!

Wist je dat onze gevleugelde vrienden tot 10% van hun gewicht kunnen verliezen in de winter? Niet te verwonderen dat ze naarstig op zoek gaan naar zaden en nootjes in onze tuinen. Ook calorierijke mezenbollen zijn favoriet om aan te sterken. Of wat dacht je van een smakelijke cake met meelwormen en fruitstukjes als dessert?
 

Maak jouw winterse tuin klaar voor de dieren!

Wanneer de intrede van Koning Winter nadert, denken we allemaal onmiddellijk aan de vogeltjes in onze tuin. We hangen nestkastjes op, strooien restjes brood in het rond en laten de mezenbolletjes onze bomen sieren. Maar doen we hier wel goed aan? En vergeten we onze andere tuinvrienden zoals de egel, eekhoorn, insecten,... niet?! Ook boerderijdieren zoals kippen, geiten en koeien vragen extra aandacht tijdens de wintermaanden!

TUINVOGELS

Onder andere de meesjes en roodborstjes zijn tijdens de donkere maanden naarstig op zoek naar zaden en nootjes in de wintertuin. Ze zijn dol op pinda's en ongezouten pindakaas (koop pindakaas geschikt als vogelvoer en niet de supermarkt variant voor op de boterham) maar ook andere nootjes gaan er goed in. Tijdens de winter kunnen onze gevleugelde vrienden tot 10% van hun gewicht verliezen, wat ze maar al te graag compenseren met calorierijke mezenbollen. Of wat dacht je van een smakelijke cake met meelwormen en fruitstukjes als dessert?

Naast al deze nootjes kan je ook voor enkele struiken en bomen zorgen die eetbare bessen dragen. Deze zijn een welgekomen afwisseling in het dieet van de vogel! Dikwijls worden restjes brood in de tuin verkruimeld maar het zout in dit brood is niet gezond voor de vogels. Let hier dus mee op!

Tijdens de vorstdagen en nachten zal ook hun drinkwater bevriezen. Geef regelmatig vers lauw water, en dek grotere drinkbakjes af met gaas zodat de vogels er niet in kunnen badderen. Anders zouden hun vleugels kunnen bevriezen. Gebruik geen ijzeren drinkbakjes want ook daar vriezen hun pootjes aan vast.

INSECTEN

In de winter zijn onze gedachten ver weg van de zoemende bijen en fladderende vlinders, maar ook zij moeten deze barre maanden door zien te komen. Door een insectenhotel op te hangen zullen de bijen en vlinders in jouw tuin overwinteren, en vervolgens in de zomer dankbaar jouw bloemen en planten bestuiven. Ga eerst op zoek naar een beschutte plek tegen regen en wind. Vervolgens hang je het insectenhotel ook hoog genoeg op zodat er geen katten of andere dieren bij kunnen. Je kan het insectenhuisje kant-en-klaar kopen maar deze is ook zelf eenvoudig te maken met wat houtblokken, leem, dennenappels en uitgeholde stengels.
 

EGELS

Deze stekelige slaapkop leeft voornamelijk van insecten, slakken & wormen maar is niet kieskeurig. Voor en na de winter kan je hem bijvoederen met speciaal egelvoer. Dit voer wordt samengesteld uit natuurlijke ingrediënten zodat de egel alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo kan hij met een goed gevuld buikje zijn winterrust in, en komt hij na de koude maanden snel op kracht. Spot jij soms een egel aan het eetbakje van jouw kat? Dat komt omdat egels verlekkerd zijn op kattenvoer. Je kan ze ook wat verkruimelde ongezouten pindanootjes voorschotelen. Geef ze echter nooit melk want hier kunnen ze heel ziek van worden, met een schaaltje water zijn ze al tevreden.

Egels leven voornamelijk van insecten. Van zodra ze die in de winter niet meer kunnen vinden, en geen ander voer ter beschikking hebben, zullen ze in winterslaap gaan. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, doen niet alle egels dus een winterslaap! Het is vooral belangrijk om aan het begin van de herfst goed bij te voederen zodat de egels met een grote energievoorraad de winter(slaap) in kunnen gaan.

EEKHOORNS

Tijdens de herfst verzamelt deze pluizige tuinbewoner nootjes en zaden om deze in afgelegen hoekjes in de tuin te verstoppen. Naast het opsmikkelen van knapperige nootjes, plukken ze ook wel eens een paddenstoel of lekkere besjes.

Je kan zelf ook ongezouten wal-, hazel- of pindanootjes opbergen in een eekhoorn voederhuisje. Deze heeft een sluitbaar dakje zodat enkel de eekhoorn de voederplek kan openen en de vogels niet aan de haal gaan met het ‘snoepgoed’. Deze bomenklimmer heeft veel variantie nodig in zijn menu dus schotel hem regelmatig een ander buffet voor.

Net zoals de mens zoeken al deze dieren gezellige en warme plekjes op tijdens de donkere en koude dagen. Creëer dus enkele rommelhoekjes in jouw tuin waar ze zich kunnen verstoppen, en de winter overbruggen. Hoe? Simpelweg door wat bladeren en takken in jouw tuin te laten liggen. Dat scheelt een hoop opruimwerk voor jou, en je maakt er de dieren ook nog eens blij mee! Wanneer de temperatuur opnieuw stijgt en we de zon vaker te zien krijgen, is er nog genoeg tijd voor de lenteschoonmaak.

Tip

Hang twee huisjes bij elkaar in de buurt op en zorg ervoor dat de uitgang dicht bij een tak van de boom zit. Zo kan de eekhoorn bij dreigend gevaar snel van het ene huisje naar het andere vluchten.

WEIDEDIEREN

Zorg dat weidedieren (zoals paarden, koeien, schapen, …) een droge en tochtvrije plek hebben om uit te rusten. Voorzie ze altijd van voldoende water, en vul tijdens de vriesdagen regelmatig aan met lauw water. Deze dieren hebben dan wel een warme vacht die hen bescherming biedt maar wanneer ze nat worden, kunnen ze zich minder lang warm houden en worden ze sneller ziek. Ook kippen, schapen en geiten moeten een warm en tochtvrij hok kunnen opzoeken. Strooi regelmatig vers en droog stro in de stal. Zo hebben ze een goed geïsoleerd bed om zich in de avond te nestelen.

Volwassen koeien en paarden kunnen over het algemeen goed tegen koude temperaturen. Ze hebben wel voldoende voer nodig om op kracht te blijven. Voeder ze dus meerdere malen per dag, en geef ze lauw water zodat ze voldoende kunnen drinken. Voorzie ook een droge en tochtvrije plek in de weide en stal.

In onze grote dierenafdeling vind je alles om de dieren in de winter te helpen. Vraag gerust meer informatie bij onze medewerkers in de winkel.

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...
tuintips
Onkruid verwijderen: tips voor een lenteproof tuin

Bij Famiflora houden we van groen, maar houden we onkruid liever buiten de deur. Maar hoe voorkom en bestrijd je dit groene monster? Wij vertellen het je graag!

Lees meer...