Sla kweken

Sla kweken

Het is leuk, makkelijk, lekker en gezond: zelf sla kweken. U heeft er niet eens een moestuin voor nodig. Ook in een hoek in de tuin of in een grote bak op balkon of terras kunt u een decoratieve salademix laten groeien, zodat u altijd verse groene – of rode – blaadjes voorhanden hebt.

Saladeparade
Er zijn talloze soorten sla, met heel veel verschillende vormen, kleuren en smaken: krulsla, kropsla, ijsbergsla, botersla, veldsla, romaanse sla, eikenbladsla, lollo rosso, rucola.... Er bestaan zelfs gespikkelde soorten. Het is heel decoratief om verschillende soorten bij elkaar te planten, of te zaaien. Sla groeit en kiemt snel, vooral op een zonnige plek (in de zomer kan een beetje schaduw geen kwaad), in voedselrijke, vochtige (maar niet te natte!) grond. Vaak kunt u er al twee tot drie maanden na het zaaien van oogsten, van rucola en snijsla kunt u al na een maand oogsten. Nog sneller gaat het als u kant-en-klare slaplantjes koopt. Zaai nooit een heel zakje in een keer, maar doe steeds een klein beetje om de paar weken. Dan komt u niet opeens met een overvloed aan sla te zitten en kunt u er langer van oogsten en genieten. Slakken zijn ook dol op sla, dus smeer randen van verhoogde bakken of potten in met vaseline, gebruik kopertape of koperringen of strooi biologische slakkenkorrels. Laat een slaplant nooit uitdrogen en geef liefst in de vroege ochtend water, want kropsla gaat vrij snel rotten wanneer de bladeren te lang nat blijven.

Oogsten
Het enige nadeel van sla is dat je het niet lang kunt bewaren. In de koelkast blijft een krop sla zo’n drie dagen goed. Oogst dus liefst alleen op de dag dat u het gaat eten. Kropsla, zoals ook ijsbergsla en botersla, snijden we in zijn geheel aan de voet af, maar gaat iets langer mee wanneer u de sla met wortels en al uit de grond trekt en deze in een emmer met wat water op een koele plek zet. Van los-blad-slasoorten, zoals rucola, eikenbladsla en lollo-soorten, die geen krop vormen, kunt u telkens naar believen zo veel blaadjes afsnijden of -knippen als u nodig hebt. Doe dat vlak boven het groeipunt en kies de buitenste blaadjes, dan zal de sla nog een tijd gewoon weer aangroeien. 

Keukentip: Als u ietwat verlepte sla vlak voor gebruik even in ijskoud water legt, frist het blad daar vaak meteen van op. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (2)

Ook tuinieren is vooruitzien. De herfst is de tijd voor het planten van voorjaarsbollen. Dat kan nu, maar ook nog in november en zelfs tot begin december, mits het niet vriest.

Lees meer...
Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...
5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit!

Lees meer...