Zo verzorg je jouw kamerplanten in de winter!

Zo verzorg je jouw kamerplanten in de winter!

Niet alleen de tuin gaat tijdens de herfst- en wintermaanden in rust, ook de kamerplanten doen gezellig mee. Jouw kamerplanten mogen dan wel minder veeleisend zijn in de winter, toch verlies je ze maar beter niet helemaal uit het oog. Wij geven je drie tips om jouw planten ook de winter goed te laten doorkomen.

Meer of minder water?

De meningen over het geven van water tijdens de koude maanden lopen uiteen. De een zegt dat er net meer water gegeven moet worden omdat de verwarming aangaat, terwijl de ander tipt om minder vaak met de gieter langs de planten te gaan omdat ze toch niet meer groeien. Net zoals de mens, is elke plant anders en ken jij jouw plant het best. Ga regelmatig eens langs de planten met een vochtigheidsmeter of duw jouw vinger een viertal cm in de pot en kijk of de grond daar opgedroogd is. Als de onderste lagen grond opgedroogd zijn, mag je opnieuw wat bewateren. Het is altijd beter dat de planten wat te weinig water krijgen dan te veel want dan zal jouw plant verzuipen en is ze nog maar moeilijk te redden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat wel een zekerheid is, is dat de luchtvochtigheid in de winter daalt. Luchtvochtigheid is een belangrijke factor bij het houden van kamerplanten, en al zeker bij de tropische varianten. Over het algemeen is de luchtvochtigheid in huis vaak aan de lage kant, en al zeker wanneer de centrale verwarming opnieuw opengedraaid wordt of er regelmatig een haardvuur gestookt wordt in de winter. De gemiddelde luchtvochtigheid in huis bedraagt 30%, en in de winter kan deze zelfs de kaap van 20% halen. Dit terwijl de meeste planten een luchtvochtigheid van 50 tot 70% verlangen.

Geef je jouw planten regelmatig water (maar niet te veel) en beginnen de bladeren toch op te krullen of verschijnen er bruine randjes? Dan is een te lage luchtvochtigheid wellicht de boosdoener. Maar waarom is dat zo belangrijk? Voor de fotosynthese hebben de planten CO2 nodig. Wanneer ze CO2 opnemen zal er vocht uit hun bladeren gaan verdampen. Dat vocht moet opnieuw aangevuld worden maar wanneer de luchtvochtigheid te laag is, zal dit niet meer lukken en beginnen de bladeren uit te drogen. Hierdoor zal de plant zijn bladeren laten vallen en zullen ze ook verkleuren. Niet enkel voor onze groene vrienden is het belangrijk om voor meer vocht in de lucht te zorgen tijdens de winter, ook de mens heeft er veel baat bij! Bij een te droge lucht in huis kan je zelfs last krijgen van een vervelende kriebelende hoest, droge keel & ogen, allergieën, …

Is de luchtvochtigheid slechts een klein percentage gezakt? Dan kan je dit makkelijk oplossen door enkele kopjes met water op de verwarming te zetten zodat het water in de lucht gaat verdampen. Of je kan naast het bewateren ook regelmatig eens met een plantenspray in huis gaan rondwandelen om ze van de nodige verfrissing te voorzien. Het is aangeraden om regenwater te gebruiken aangezien kraantjeswater vaak kalk bevat, wat voor witte plekjes op de bladeren zorgt.

Er zijn ook planten die zelf voor een hogere luchtvochtigheid in huis zorgen. Het is dus verstandig om ook enkele van deze soorten een plekje te geven. Denk maar aan de goudpalm, graslelie, drakenbloedboom of lepelplant. Een andere optie is om de planten te verhuizen naar de badkamer. Daar is de luchtvochtigheid in huis het hoogst. Je kan ze ook af en toe van een douche laten genieten. Opgelet: niet alle planten zijn hiervoor geschikt. Zoek altijd even op welke verzorgingswensen jouw plant heeft.Stop met bemesten

Tijdens de lente en zomer verwennen we onze kamerplanten regelmatig met wat (vloeibare) meststof zodat ze zich van hun mooiste kant kunnen laten zien. De planten zullen tijdens de winter niet meer groeien dus ze hebben tot de lente ook geen meststof meer nodig. Te veel voeding is namelijk ook schadelijk voor de plant.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

bloemen
Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
gazon
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
tuintips
Een lenteproof tuin: snoeien in maart

Ga de lente tegemoet met een tuin die klaar is om te groeien en bloeien! tuincentrum Famiflora neemt je mee in de wereld van snoeien, een essentiële stap om je tuin voor te bereiden op het komende groeiseizoen.

Lees meer...
moestuin
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...