Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (2)

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (2)

Ook tuinieren is vooruitzien. De herfst is de tijd voor het planten van voorjaarsbollen. Dat kan nu, maar ook nog in november en zelfs tot begin december, mits het niet vriest. Op deze site gaven we je al eerder tips waarmee je je tuin, terras en balkon al in de winter en vroege lente van kleur en geur kunt voorzien. Hierbij nog een paar slimme bollenweetjes, want van voorjaarsbollen heb je er nooit genoeg.

Spreid de bloei

Er zijn heel vroeg bloeiende soorten, zoals sneeuwklokjes en winterakonieten, maar ook later bloeiende soorten, zoals een groot aantal tulpen. Kies zowel vroeg als wat later bloeiende soorten bloembollen, dan geniet je langer van een fleurige lente.

Late bollen plant je later

Sommige laat-bloeiende soorten, zoals sierui (Allium), prairielelie (Camassia) en keizerskroon (Fritillaria imperialis), moet je niet te vroeg planten. November is de uitgelezen maand daarvoor. Sla ze wel alvast in in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne om te voorkomen dat ze uitverkocht zijn. Bewaar ze droog, donker en koel totdat je ze plant. Sneeuwklokjes moet je na aankoop wel altijd zo snel mogelijk planten, omdat de bolletjes gauw uitdrogen.

Bolletje anders

Zoals we al eerder op deze site schreven, houden de meeste voorjaarsbollen niet van een nat winterverblijf, want dan kunnen ze gaan rotten. Maar zoals altijd zijn er ook op deze regel uitzonderingen. Neem het lenteklokje (Leucojum), dat lijkt op een uit de kluiten gewassen sneeuwklokje, en de kievietsbloem (Fritillaria meleagris), met die sierlijke, geblokte purperen of witte klokjes. Deze vinden een licht vochtige grond wel prettig. Plant ze dus ook zo snel mogelijk na aankoop, want anders drogen ze uit.

Natuurlijk effect

Bloembollen plant je natuurlijk niet keurig in een rijtje, dat ziet er heel onnatuurlijk uit. Voor een natuurlijk effect strooi je ze losjes uit op de plek in de border of het gazon waar je ze hebben wilt en plant je ze op de plek waar ze gevallen zijn.

Makkelijk: verwilderingsbollen

Deze bolletjes hoef je nooit uit de grond te halen en ze vermeerderen zich vanzelf, vandaar dat ze verwilderingsbollen worden genoemd. Denk aan kleine, botanische tulpjes en narcisjes, sneeuwklokjes, blauwe druifjes, bosanemonen, boerenkrokus, boshyacinten, sterhyacinten en winterakonieten. Deze soorten zaaien zichzelf uit of vormen nieuwe bolletjes. De meeste doen het ook prima in halfschaduw. Plant ze bij voorkeur tussen lage bodembedekkers en aan de voet van bladverliezende bomen en struiken. Dan krijgen ze in het voorjaar voldoende licht om te kunnen bloeien en zal je de zaailingen (en de moederbollen met loof en al) niet per ongeluk wegschoffelen of ommaaien.

Jij blij, maar ook bijen blij met voorjaarsbollen

Wist je dat je niet alleen jezelf een groot plezier doet met voorjaarsbollen? Nuttige insecten en bestuivers, zoals bijen en hommels, zullen je dankbaar zijn voor de nectar die in de winter en het vroege voorjaar verder maar spaarzaam voorradig is.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...
tuintips
Onkruid verwijderen: tips voor een lenteproof tuin

Bij Famiflora houden we van groen, maar houden we onkruid liever buiten de deur. Maar hoe voorkom en bestrijd je dit groene monster? Wij vertellen het je graag!

Lees meer...