Zo verwelkom je de egel in jouw tuin!

Zo verwelkom je de egel in jouw tuin!

Dit is het ideale moment om de egel te helpen bij het bouwen van een schuilplaats voor de komende koude wintermaanden. Laat die bladeren dus maar dwarrelen, en zorg voor een egelpoortje in de tuin. Wil jij de egel ook helpen? Bekijk dan onze tips!

Creëer zelf een egelvriendelijke tuin

Vorig najaar kwamen er heel wat verontrustende berichten binnen over de grote daling van het aantal egels. Deze stekelige, insectenetende zoogdiertjes zien er niet alleen lief uit maar zijn ook zeer nuttig. Zo ruimen ze met veel plezier de slakken in jouw tuin op. Wist je dat ze in 1 nacht tijd wel zo’n 40 exemplaren kunnen opsmullen? Daar zal jouw moestuin je dankbaar voor zijn. Omdat ook wij de egelpopulatie een handje willen helpen, zetten we enkele tips voor je op een rij.


ZORG VOOR EGELPOORTJES EN LAAT DE BLADEREN MAAR LIGGEN
De oorzaak van de dalende egelpopulatie wordt momenteel nog onderzocht. Zeker is dat het toenemend verkeer en het dalend aantal insecten de egels niet bepaald helpen. Het drukke verkeer is zelfs doodsoorzaak nummer 1 voor deze diertjes. De eerste tip is dus om de egels zo ver mogelijk van drukke rijbanen weg te houden. Dit kan door jouw tuin te voorzien van egelpoortjes en -wegeltjes. Zo kunnen ze zich vrij en veilig van de ene tuin naar de andere verplaatsen, zonder zich te verwonden aan een omheiningsdraad of onder een wagen terecht te komen. Zorg ervoor dat de ‘poortjes’ zo’n 15 cm breed en 15 cm hoog zijn zodat de egel er vlot doorheen kan lopen maar andere (huis)dieren niet. Egels verschuilen zich graag tussen bladeren dus hoe meer hoekjes in jouw tuin, hoe liever ze het hebben. Dat bespaart je ook nog eens heel wat opruimwerk! Wanneer de egels zich thuis voelen in jouw tuin zullen ze er ook hun nest maken. De kans is dan veel groter dat je zowel overdag als 's avonds/'s nachts een egeltje hoort (let op geluiden als piepen, sissen en sjirpen) of ziet (al rolt deze zich mogelijks tot een bolletje op ter bescherming als je te dichtbij komt)! Je kan ze al een zetje geven door zelf een egelhuisje of egelmandje te voorzien op een rustige en beschutte plek.


GEEN KIESKEURIGE ETER
De egel leeft voornamelijk van insecten, slakken & wormen maar is niet kieskeurig. Hij eet eigenlijk alles om een warm vetlaagje te kweken zodat hij zijn winterslaap goed kan doorkomen. Zo kan hij ook wel eens wat eitjes komen stelen uit het kippenhok. Tijdens periodes waarbij er minder eten beschikbaar is voor de egels kan je ze ook gaan bijvoederen. Geef ze echter nooit melk want hiervan kunnen ze heel ziek worden. Ook brood is geen goed idee omdat dit meestal veel zout bevat. Egels zijn verlekkerd op kattenkorrels dus hiervan kan je gerust een schaaltje plaatsen. Ook meelwormen gaan er goed in. Het beste wat je de egel kan geven is aangepast egelvoer. Dit voer wordt samengesteld uit natuurlijke ingrediënten waardoor de egels alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgen. Opgelet: egels dragen veel teken en parasieten bij zich. Wil je ze vastnemen om ze naar een veilige plek te verplaatsen? Gebruik dan handschoenen of was jouw handen achteraf grondig.

Heb jij een egeltje in jouw tuin of wil je de kans op het spotten van dit leuke diertje vergroten?
Kom dan snel een kijkje nemen in de grote dierenafdeling van Famiflora waarmee je jouw tuin egelvriendelijk kan maken!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Ga voor een Mediterrane tuin, balkon of dakterras!

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...
tuintips
Planten verzorgen tijdens je vakantie: zo doe je dat!

De zomer is een tijd van ontspanning en genieten van een welverdiende vakantie. Maar terwijl jij van je vrije dagen geniet, hebben je planten thuis nog steeds de nodige zorg nodig. Geen zorgen, we hebben de beste tips verzameld om ervoor te zorgen dat jouw tuin- en kamerplanten gezond blijven tijdens jouw afwezigheid.

Lees meer...
tuintips
Anti-muggen en wespen tips voor huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
Wuivende palmen bij je thuis

Met hun gevederde bladeren geven palmen een tropisch tintje aan elke ruimte in huis. Er eentje kiezen kan best moeilijk zijn, ze zien er allemaal leuk uit! We maken je wegwijs in de meest voorkomende palmsoorten, zoals de Kentiapalm, Goudpalm of Mexicaanse Dwergpalm. We tonen je waar welke palm het best gedijt en hoe je nog langer kan genieten van hun frisgroene bladeren.

Lees meer...