De lekkerste aardbeien kweek je zo!

De rood gespikkelde en zoete vruchten zijn favoriet bij zowel jong als oud. Ze smaken nog beter als je ze uit de eigen tuin kan plukken. Aardbeien kweken is niet zo moeilijk dus je kan zelfs de kleinste moestuiniers een handje laten toesteken, en niet enkel om de vruchten te plukken en op te peuzelen!
Vooraleer de planten aan te kopen, is het belangrijk om te bepalen welke soort aardbeien je wil planten en waar je ze een onderkomen wil geven.

Bekijk hier onze aardbeiengids!

Zomerbloeier of doordrager?

We kunnen twee grote groepen onderscheiden: de zomerbloeiers en de doordragers.
De zomerbloeiers geven een grote oogst in één keer. Deze plant je het best in augustus om het jaar nadien in juni-juli van lekkere vruchten te kunnen genieten. Omdat ze in een korte periode veel vruchten moeten aanmaken, moet je ze goed in de gaten houden. Ze vragen veel water en voedsel.

Van de doordragers kan je de hele zomer door kleine porties aardbeien plukken. Bijvoorbeeld de Ostara en Mara des Bois. Ze hebben dus de nodige verzorging nodig. Zo moet je regelmatig scheuten en blad wegnemen. Een langere opbrengst maar ook meer arbeidsintensief dus!

Pot of volle grond?

Aardbeien hoeven niet in de moestuin te staan. Ze doen het ook goed in een pot of hanging basket. Op die manier kan je ook zonder (moes)tuin van lekkere en verse vruchten genieten.

Pot

Plant de aardbeien in een ruime pot van minstens 10L. In tegenstelling tot de aardbeien in volle grond plant je deze maar beter al in de lente (begin maart is ideaal).

Volle grond

Aardbeien houden van een humusrijke en vruchtbare grond. Ze hebben het graag lekker warm dus zoek een zonnig en windstil plekje uit. Je plant de aardbeien het best vanaf eind juli tot midden augustus.

Waar loopt het vaak mis?

De meest gemaakte fout ligt bij het niet correct verzorgen van de aardbeienplanten. Onze tips:

- Planttijdstip: Helaas planten veel hobbytuiniers hun aardbeien op het verkeerde tijdstip. Planten hebben tijd nodig om een sterk wortelgestel te ontwikkelen vooraleer ze vruchten beginnen dragen. Koop en plant jouw aardbeiplanten dus in augustus (volle grond) of in het vroege voorjaar (maart) bij teelt in potten.

- Vermijd schimmelziekte door de planten niet te dicht op elkaar te zetten. De planten die je koopt zijn nog klein maar groeien snel. Een plantafstand van 30 à 40cm is ideaal. Om plaats te besparen kan je in driehoeksverband planten. Plant ze ook nooit in de schaduw!

- De aardbeiplanten bij professionele kwekerijen krijgen continu water toegediend via een automatisch gestuurd druppelsysteem. Aan dat water zijn voedingssupplementen toegevoegd. Het is dus belangrijk om regelmatig water met gepaste vloeibare voedingsstoffen toe te dienen, zeker als je in pot kweekt want dan heb je maar een beperkte waterbuffer.

- Let op voor slakken en mieren op het aardbeienbed. Deze lusten ook wel een aardbei...

Wist je dat?

Aardbeien een bom zijn aan vitamine C? Ze slaan zelfs de sinaasappel van haar troon. Aardbeien bevatten ook vitamine B11, beter bekend als foliumzuur. Deze vitamines zijn zeer belangrijk bij een zwangerschap.

De aardbei als enige fruitsoort tot de vaste planten behoort? Ze is familie van de roos.

Tips om aardbeien te bewaren

Pluk de aardbeien met het kroontje er nog aan

- Heb je een mandje met vruchten verzameld? Hou ze niet direct onder de kraan maar was de aardbeien pas voordat je ze opeet.

- Geef de aardbeien een bad van azijn: gebruik 1 kopje azijn op 3 kopjes water. Dompel de aardbeien even onder en zwier ze daarna goed droog. Je kan ze in een bakje op keukenpapier bewaren in de koelkast.

Of je deze tips nodig zal hebben, betwijfelen we. De lekkere vruchten gaan van de struik vaak recht de buik in. En gelijk heb je!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...
tuintips
Onkruid verwijderen: tips voor een lenteproof tuin

Bij Famiflora houden we van groen, maar houden we onkruid liever buiten de deur. Maar hoe voorkom en bestrijd je dit groene monster? Wij vertellen het je graag!

Lees meer...