De lekkerste aardbeien kweek je zo!

 De lekkerste aardbeien kweek je zo!

De rood gespikkelde en zoete vruchten zijn favoriet bij zowel jong als oud. Ze smaken nog beter als je ze uit de eigen tuin kan plukken. Aardbeien kweken is niet zo moeilijk dus je kan zelfs de kleinste moestuiniers een handje laten toesteken, en niet enkel om de vruchten te plukken en op te peuzelen!
Vooraleer de planten aan te kopen, is het belangrijk om te bepalen welke soort aardbeien je wil planten en waar je ze een onderkomen wil geven.

ZOMERBLOEIER OF DOORDRAGER?

We kunnen twee grote groepen onderscheiden: de zomerbloeiers en de doordragers.
De zomerbloeiers geven een grote oogst in één keer. Deze plant je het best in augustus om het jaar nadien in juni-juli van lekkere vruchten te kunnen genieten. Omdat ze in een korte periode veel vruchten moeten aanmaken, moet je ze goed in de gaten houden. Ze vragen veel water en voedsel.

Van de doordragers kan je de hele zomer door kleine porties aardbeien plukken. Bijvoorbeeld de Ostara en Mara des Bois. Ze hebben dus de nodige verzorging nodig. Zo moet je regelmatig scheuten en blad wegnemen. Een langere opbrengst maar ook meer arbeidsintensief dus!


WAAR GAAT HET VAAK FOUT?

De meest gemaakte fout ligt bij het niet correct verzorgen van de aardbeienplanten. Onze tips:

- Planttijdstip: Helaas planten veel hobbytuiniers hun aardbeien op het verkeerde tijdstip. Planten hebben tijd nodig om een sterk wortelgestel te ontwikkelen vooraleer ze vruchten beginnen dragen. Koop en plant jouw aardbeiplanten dus in augustus (volle grond) of in het vroege voorjaar (maart) bij teelt in potten.

- Vermijd schimmelziekte door de planten niet te dicht op elkaar te zetten. De planten die je koopt zijn nog klein maar groeien snel. Een plantafstand van 30 à 40cm is ideaal. Om plaats te besparen kan je in driehoeksverband planten. Plant ze ook nooit in de schaduw!

- De aardbeiplanten bij professionele kwekerijen krijgen continu water toegediend via een automatisch gestuurd druppelsysteem. Aan dat water zijn voedingssupplementen toegevoegd. Het is dus belangrijk om regelmatig water met gepaste vloeibare voedingsstoffen toe te dienen, zeker als je in pot kweekt want dan heb je maar een beperkte waterbuffer.

- Let op voor slakken en mieren op het aardbeienbed. Deze lusten ook wel een aardbei...


POT OF VOLLE GROND?

Aardbeien hoeven niet in de moestuin te staan. Ze doen het ook goed in een pot of hanging basket. Op die manier kan je ook zonder(moes)tuin van lekkere en verse vruchten genieten.

POT:

Plant de aardbeien in een ruime pot van minstens 10L. In tegenstelling tot de aardbeien in volle grond plant je deze maar beter al in de lente (begin maart is ideaal).

Bij koud weer kan je de potten even in huis nemen zodat de planten kunnen opwarmen en voldoende licht krijgen. Vooraleer je met de planten in de weer gaat, moet je drainagegaten in de pot maken. Zo kan het water vlot weglopen, en hebben (schimmel)ziektes geen vrij spel. Begin met een laag hydrokorrels, en vul de pot voor 2/3e verder aan met een kwalitatieve potgrond. Laat de aardbeiplantjes nog een halfuur in een bad met water genieten vooraleer je ze in hun nieuwe verblijfplaats zet. Zorg dat de plantjes naar buiten gericht staan in de pot. Nadien kan je verder potgrond toevoegen. Vul de put echter niet tot aan de nok toe maar laat nog een dikke centimeter over. Zo lopen het water en de potgrond niet over tijdens het bewateren. De aardbeien lusten wel wat water dus zorg zeker dat je ze regelmatig van hun dorstlust verlost. Geef ze ook een extra groeiboost door regelmatig een groente- en fruitmeststof toe te dienen. In pot werkt een vloeibare meststof het beste.

In professionele kwekerijen zit in elke watergift vloeibare meststof verwerkt. Veel en grote vruchten krijg je in pot dus enkel door regelmatig en met voldoende voedingsstoffen te bemesten!

VOLLE GROND:

Aardbeien houden van een humusrijke en vruchtbare grond. Ze hebben het graag lekker warm dus zoek een zonnig en windstil plekje uit. Je plant de aardbeien het best vanaf eind juli tot midden augustus.

Zorg voor een luchtige bodem door de grond zo’n 20 cm diep los te spitten en compost toe te voegen. Opgelet: voeg geen verse stalmest toe want dit zal slakken aantrekken die ook wel een hapje lusten. Maak om de 40 cm een gat in de grond en zorg voor 50-70 cm ruimte tussen de verschillende rijen zodat de planten niet met elkaar moeten concurreren voor zonlicht en voedsel. Ook hier kan je de kluitjes net voor het planten een halfuur in een bak met water zetten. Zo ben je zeker dat ze voldoende vocht hebben wanneer ze de grond in gaan.

Stro zorgt ervoor dat de vruchten niet direct op de grond liggen en gaan rotten. Bovendien is stro een goede bron van humus, en gaat het schimmels tegen. Niet enkel wij zijn dol op de rode en zoete vruchten, ook de vogels gaan maar al te graag met enkele zomerkoninkjes aan de haal. Je kan enkele trucjes toepassen om ze van jouw oogst weg te houden, zoals cd’s ophangen rond de aardbeiplanten. De ronde schijfjes weerkaatsen in het licht, en zullen de vogels verjagen. Maar een simpel vogelnet blijft nog altijd de beste en meest efficiënte methode.

Giet na het planten voldoende water zodat ze niet uitdrogen. Je moet ze ook zeker niet laten zwemmen. Tijdens warme en zonnige periodes geef je ze liever elke dag een beetje water in plaats van een grote hoeveelheid ineens. Giet het water aan de kroon en zeker niet op de vruchten, anders gaan ze rotten. Aardbeien zijn gulzig dus geef ze af en toe wat speciale en kaliumrijke meststof.

Haal de uitlopers regelmatig weg. Zodat de plant haar energie steekt in het vormen van smakelijke vruchten en niet in de uitlopers. Bij de doordragende soorten verwijder je de eerste bloemen. De plant draagt immers maanden lang energiezuigende vruchten. Zo kan je de oogst rekken tot november, en zal het wortelgestel sterker worden. Plant de aardbeien pas om de 5 jaar op dezelfde grond want ze zijn gevoelig voor de verwelkingsziekte.


Wist je dat?

Aardbeien een bom zijn aan vitamine C? Ze slaan zelfs de sinaasappel van haar troon. Aardbeien bevatten ook vitamine B11, beter bekend als foliumzuur. Deze vitamines zijn zeer belangrijk bij een zwangerschap.

De aardbei als enige fruitsoort tot de vaste planten behoort? Ze is familie van de roos.

TIPS OM DE AARDBEIEN TE BEWAREN

- Pluk de aardbeien met het kroontje er nog aan

- Heb je een mandje met vruchten verzameld? Hou ze niet direct onder de kraan maar was de aardbeien pas voordat je ze opeet.

- Geef de aardbeien een bad van azijn: gebruik 1 kopje azijn op 3 kopjes water. Dompel de aardbeien even onder en zwier ze daarna goed droog. Je kan ze in een bakje op keukenpapier bewaren in de koelkast.

Of je deze tips nodig zal hebben, betwijfelen we. De lekkere vruchten gaan van de struik vaak recht de buik in. En gelijk heb je!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Gouden plantcombinatie: klimroos en clematis

O, wat zijn ze mooi samen! Een klimroos en een clematis. Een gouden combinatie in elke tuin. Niet alleen omdat deze klimplanten de meest schitterende bloemen in allerlei soorten, maten en kleuren krijgen, waar elke romantische ziel voor zal bezwijken.

Lees meer...
Haal het voorjaar in huis met een nieuwe kamerplant

Een nieuwe lente, een nieuw geluid... Plus nieuwe trends voor binnen en buiten. Het is tot nu toe helaas nog niet echt stralend voorjaarsweer, dus laten we ons interieur eens een trendy opfrisser geven.

Lees meer...
Slakkenbestrijding 2.0

Heerlijk, al dat frisse groen dat nu weer in de tuin en in potten op terras en balkon opkomt! Helaas vinden slakken dat ook. Letterlijk! Hoe bescherm je je mooie tuin- en potplanten nu tegen die slijmerige naaktslakken en huisjesslakken?

Lees meer...
Begin een moestuin(tje)

Als je dat niet al gedaan hebt. Zelf kruiden en groenten – en eventueel ook fruit, zoals aardbeien – kweken is zó leuk en heeft zó veel voordelen!

Lees meer...