Lavendel: tuinplant van dit moment

Lavendel: tuinplant van dit moment

Wie houdt er nu niet van lavendel? Het heerlijk geurende kruid bezorgt je meteen een vakantiegevoel, want het doet denken aan zonnige mediterrane landen, zoals Frankrijk. Bovendien kun je het wintergroene (of ‘wintergrijze’) struikje op heel veel manieren toepassen, in de border, als haagje en in pot. Daarnaast doe je er ook de bijen, hommels en vlinders een plezier mee. En dan kun je de gedroogde lavendelbloempjes ook nog in huis gebruiken. Leve de lavendel!

Lavendel in soorten en maten

Er zijn cultivars met echt grijs blad en klein blijvende exemplaren en soorten die flink uitdijen. Voor ons West-Europese klimaat, met minder zonuren dan de Zuid-Europese landen waar lavendel vandaan komt, is de Lavendula angustifolia, ofwel de ‘echte lavendel’, het meest geschikt. Deze bloeit rijk en in verschillenden kleuren, van wit, roze tot donker violet. Ook kun je hem goed snoeien, waardoor je voorkomt dat hij verhout. Populaire variëteiten zijn Lavendula angustifolia ‘Munstead’ en ‘Hidcote’. ‘Munstead’ wordt 40 tot 60 centimeter hoog en krijgt licht-violette bloempjes, ‘Hidcote’ houdt het bij maximaal 40 centimeter en krijgt donker-violette bloemen. Heel mooi in combinatie met het zachte, lichtgroene blad en de lichtgele bloemen van vrouwenmantel.

Lavendel planten en verzorgen

Je kunt lavendel het hele jaar door planten, mits het niet vriest of de grond bevroren is. Uiteraard wil het mediterrane struikje een zo zonnig mogelijke plek. Hoe meer zon, hoe meer bloemen. Voeg bij het planten direct kalk aan het plantgat of in de pot toe. Daarna geef je om het jaar in het voorjaar een onderhoudsdosis kalk. Verder heeft de plant weinig water nodig. Lavendel in pot geef je alleen hoogzomer af en toe water en planten in de volle grond alleen bij aanhoudend extreem warm en droog weer.

Lavendel snoeien

Het is belangrijk dat je een lavendel regelmatig snoeit om te voorkomen dat hij verhout en je met overwegend kale takken zit. Snoei een lavendel nooit terug tot in het oude, kale hout. Dan loopt hij niet meer uit. Ook jonge planten snoei je minstens twee keer per jaar. Door ze regelmatig te toppen worden ze mooi vol en bossig. Eind maart, begin april kun je ze voor het eerst snoeien, zo diep als er nog scheuten of uitlopers aan de plant zitten en nooit daaronder. Hoe later je snoeit, hoe later de struik gaat bloeien. De tweede snoeibeurt geef je als de lavendel is uitgebloeid, in augustus of september. Dan knip je alleen de uitgebloeide stelen eruit en de struik een beetje in vorm, zodat hij als een mooi, compact bolletje de winter ingaat.

Kuiflavendel

De vrolijke kuif- of vlinderlavendel (Lavendula stoechas) is een geval apart. Deze houdt niet van kalk en snoei je pas in de zomer, omdat hij in het voorjaar bloeit. Als je hem direct na de bloei snoeit kan hij in het najaar nog een keer gaan bloeien.

Lavendelbloemen gebruiken

  • Je kunt van de verse of gedroogde bloemetjes lavendelthee zetten. Deze thee werkt rustgevend en is naar verluid goed voor de lever en longen.
  •  Vries wat bloemetjes in een ijsklontje in voor in je limonade of ijsthee.
  • Versier er een ijs-, yoghurt- of kwarktoetje mee.
  • Bak eens een cake met lavendel.
  • Lavendelolie (al dan niet zelfgemaakt) werkt rustgevend en desinfecterend.
  • In geurzakjes kun je er je linnenkast of slaapkamer mee verfrissen, ongedierte weghouden en door de rustgevende geur zal je vast beter kunnen slapen.
  • Doe een handvol lavendelbloemen in je badwater of in het opblaasbare zwembadje, voor extra ontspanning.

Lavendelbloemen drogen

Oogst de bloemstelen vroeg in de ochtend en hang ze samengebonden in een bosje ondersteboven op een droge, koele en donkere plek, bijvoorbeeld in de schuur of garage. 

Kom nu in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne kijken naar het ruime assortiment lavendel!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Planten die goed tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zongedroogde omstandigheden kunnen!

Lees meer...
tuinplanten
Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...